Великден мина и съм почти сигурна, че във всеки трети дом скоро е се яде руло "Стефани". Как иначе да се оползотворят останалите варени яйца от празника. Така е, дори човек да си свари малко, все ще има кой да му подаде и скоро пак ще се озове с една кора сварени яйца. През годините обаче взе да ми втръсва пустото руло и започнах все по-често да посягам към любимата рецепта на мама за след празника - картофено чудо с варени яйца.
Много лесна, а същевременно и бърза рецепта, която може да направите в различни вариации, включвайки повече зеленчуци или пък не, но винаги вкусна. Аз сега ще ви я представя в най-икономичния вариант, но вие може да си добавите грах, моркови, спанак или нещо друго, което небцето ви обича.
Актуализация 2018-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.
Номинирана съм в цели четири категории. А ето как да гласувате за мен:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)
Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти!
А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
4 бр. картофи
150 г сирене
1/4 ч.ч течна сметана
1-2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
20 г масло
олио
сол, черен и лют пипер
индийско орехче
варени яйца
Започвам като сварявам картофите, които са средна големина. За мен най-бързо става в микровълновата, а картофите са нарязани на кубчета. ( подправени с малко олио и сол)
През това време и с избирам съда в който ще пека ястието. При мен тавичка с дъно около 24 см диаметър. Намаслявам леко с олио и нареждам разполовени варени яйца с жълтъка надолу ето така:
Може да ползвате по-малко или повече яйца,в зависимост колко имате да изразходвате и колко ще събере тавичката.
В купа намачквам още сварените картофи на пюре, добавям сиренето, сметаната и подправям с останалите подправки, без индийското орехче. Внимавайте със солта - обикновено сиренето върши тази работа!
Следващата стъпка е да приготвим сос "Бешамел". Загряваме маслото с малко олио в тиган и прибавям брашното, като разбъркваме, докато започне леко да почервенява.
След това може да добавите 30 мл бяло вино ( *само по желание) и само прясното мляко, като разбърквате енергично, за да не стане сосът на бучки. Ако решите да добавите вино за аромат, изчакайте една-две минути, докато се поизпари, преди да добавите млякото.
Сложете дребна щипка индийско орехче към бешамеловият сос - става наистина чудесно.
Разпределете картофената смес равномерно върху яйцата и надупчете на места с виличка. Така след това, като разпределите отгоре
и соса, той ще пропие надолу в сместа, правейки я още по-вкусна и сочна.
Печем ястието за около половин час на 200 градуса, като след изваждане поръсваме с пармезан, кашкавал или пресни подправки като - магданоз и зелен лук.
Аз обичам винаги да експериментирам с този вид запеканка, като добавям различни зеленчуци, а защо не и шунка, гъби или каквото ви хрумне.
Опитайте и вие!
П.п. Тази година козунаци не останаха, но за щастие пазя рецептата от по-миналата, когато направих една лесна и много вкусна рецепта за торта със сухи козунаци, която ще ви покажа още утре!
Усмихната седмица,приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!