Есента дойде! Това е положението! И да се дърпаме, тя пак ще нахлуе през отворения прозорец нощес и ще ни ощипе с пръсти по дупето, ако забравим да се завием добре. И макар днешният ден да е дразнещо слънчев (за сега), то аз няма да заложа много пари, че следващата доза студ не се придвижва по-бързо от мигрантската вълна (ама и сравненията ми са едни такива актуални).
И така, след прекрасните почивни дни, които прекарах в опити да си открадна още малко слънце по гръцките плажове, сега отново в работен режим се чудя какво ще се прави за вечеря. Хем седмицата е къса, което вече автоматично ни кара да си мислим за края й, хем няма много време за готвене след работа.
Затова пък имам тази суперска рецепта за паста (макарони или на баба ти ювката, както искате го наречете), която съдържа най-доброто от лятото - апетитни сушени домати и най-вкусното от есента - ароматни гъбки, всичко завито в нежен чесново-млечен сос.
Пастата, която използвах не беше съвсем обикновена, но отдавна се чудех кое ястие ще е достойно за този вкусен сувенир от последната екскурзия до Торино.
И така, след прекрасните почивни дни, които прекарах в опити да си открадна още малко слънце по гръцките плажове, сега отново в работен режим се чудя какво ще се прави за вечеря. Хем седмицата е къса, което вече автоматично ни кара да си мислим за края й, хем няма много време за готвене след работа.
Затова пък имам тази суперска рецепта за паста (макарони или на баба ти ювката, както искате го наречете), която съдържа най-доброто от лятото - апетитни сушени домати и най-вкусното от есента - ароматни гъбки, всичко завито в нежен чесново-млечен сос.
Пастата, която използвах не беше съвсем обикновена, но отдавна се чудех кое ястие ще е достойно за този вкусен сувенир от последната екскурзия до Торино.
За наше голямо щастие на пазара и в България вече се предлага голямо разнообразие от паста и съм сигурна, че и вие ще намерите перфектния вкус на някой от щандовете!
Но дори и най-семплата такава ще се превърне в невероятно изживяване за сетивата, веднага щом се овкуси в този страхотен сос...само погледнете!
Мммммммммм!
Ако вече сте решили, че това ще е супер лесна вечеря и за вас, то ето и рецептата, за да си напишете какво да вземете от магазина по път за вкъщи, ако нещо липсва:
Необходими продукти:
250 г паста
200 г гъби
1/2 ч.ч. сушени домати
2 бр. бульон (пилешки, телешки или гъбен)
2 ч.ч. вряла вода
2 с.л. зехтин
3 скилидки чесън (може и повече)
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. течна сметана
шепа кашкавал за поръсване (най-добре пармезан)
босилек
Започваме като на единия котлон слагаме да се свари пастата според инструкциите.
През това време нарязваме гъбите на шайби,
а сушените домати на малки парченца. (Аз използвах домати от буркан в зехтин, тъй като нямах други под ръка, но вие можете да използвате обикновени сушени домати).
Докато пастата се вари,
на съседния котлон в зехтина запържваме чесъна.
Прибавяме гъбите и пържим всичко, докато разбъркваме за около 3 минути.
Прибавяме и сушените домати и разбъркваме.
Прибавяме предварително разтворения във врялата вода бульон (ако имате домашен най-добре). Аз използвах гъбен бульон, но мисля, че ще стане добре и с телешки и пилешки. Оставяме ястието да поври, докато абсорбира част от бульона, а след това прибавяме млякото и сметаната.
Ако искате по-гъст сос, можете да използвате и само сметана, но ястието има своя чар с използването на мляко, тъй като прави соса доста лек и по-скоро овкусява пастата, отколкото да я доминира.
Накрая прибавяме изцедената и сварена паста към соса или можете да я разпределите първо в чиниите и след това да я залеете с него. Отгоре поръсвам с рендосан кашкавал и малко свеж босилек.
Можете да добавите кашкавала и към самия сос, което отново ще допринесе за един по-гъст и плътен сос, но оставям на вас да решите кои от всичките вкусни варианти ще изберете.
Надявам се да ми се доверите и да се насладите на една наистина различна и питателна рецепта, която носи спомени за лято и сгрява душата като топъл есенен ден!
Опитайте!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!