сряда, 27 декември 2023 г.

Пастет от пилешки дробчета с портокалово желе /Chicken liver pate with orange jelly

 

 Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Като разгледахме офертите тази година за празниците решихме да си останем у дома. Много по-изгодно ми е да ида в Париж, Виена или дори съседна Гърция, отколкото до Велинград, Хисаря и дори само празнична вечеря за Нова Година в някое селско хотелче. С риск да засега някои собственици на такива места за почивка, съвсем не разбирам парите които се искат за такива почивки, пък камо ли кувертите за вечеря, Колкото и да се опитват да разчупят "попската" салата с авокадо, накрая почти навсякъде е вариация на пържола с гъбен сос за 150-200 лв. И дори няма истински вкусна домашна храна, защото нека да сме честни, хотелите ни не се славят нито с качество на храната, нито в обслужването. 

Ако искате наистина пет звездна вечеря може да си я пригответе у дома и дори не е нужно да се трепете много в кухнята. Всеки знае, че на Нова година вървят най-много мезетата и докато се стигне до основното вече сме преяли с руска салата. За десерта да не говорим, че накрая завършваме и с баница с късмети. Аз ви предлагам да си направите този апетитен домашен пастет, с дробчета от българско пиле, та поне да знаете какво ядете. Рецептата съм я правила преди много години и е на Йоли



Тя ще допадне на хората, които обичат вкуса на дробчета и се отличава от обикновената "паста" която си купуваме с консерви и пластмасови опаковки. Това си е истинско Pâté, а свежата покривка от портокали го прави толкова свежо, не пропускайте да сложите и от двете върху филийката, като ги смесите добре. Става чудесен ордьовър, а защо не и закуска на следващата сутрин. 
Тази рецепта може да видите и във 
А сега, преминавам направо към списъка с продуктите. 

Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета Лудогорско пиле
125 г масло
1/2 глава лук
1 ч.л. суха мащерка
2 г сушени манатарки
щипка индийско орехче
2 с.л. коняк или бренди
100 мл течна сметана ( готварска)
сол и черен пипер на вкус
2 портокала 
1 пакетче желатин

Тъй като аз ползвах сухи манатарки, ги накиснах първо в малко топла вода за да омекнат, вие може да ползвате и сурови, една-две ще ви стигнат. 
Нарязваме лука и го запържваме докато омекне в половината от маслото на средна степен, за да не прегори маслото. 

 

През това време нарязваме манатарките и настъргваме малко портокалова кора. Аз сложих около една супена лъжица. ( Вие преценете колко силен портокалов вкус искате да има) 


Прибавяме дробчетата към лука и добавяме гъбите и портокаловата кора, овкусете със сол,  черен пипер, индийско орехче и мащерка. Добавяме алкохола и фламбираме. Запържваме за още 4 минути, докато алкохолът изври. Добре е дробчетата да са готови, но и леко розови в сърцевината си. 

 

След това ги прехвърляме в подходят съд, заедно с останалото масло и сметаната и пасираме. Ако искате пастета да има по-комерсиален вкус, може да добавите към дробчетата и малко сварено пилешко месо. Опитвайте и сложете още подправки, ако сметнете, че има нужда.


Прехвърлете сместа в подходящ съд и оставете да изстине напълно. Приберете за кратко в хладилника, а през това време изцедете нарежете част от един портокал на шайби за украса( аз сложих и малко мандарини ) и изцедете сока от цитрусите. Накиснете желатина в малко студена вода докато набъбне, а след това разтопете на водна баня. Аз предпочитам да загрея самия сок и към него да прибавям желатина, тъй като така няма опасност да го прегрея. 

 

Изсипете сока върху стегналия вече пастет и наредете цитрусите за украса.


Прибираме пастета за една вечер в хладилника, а на следващия ден вече е готов за консумация. 


Чудесен новогодишен ордьовър, с който човек може и да си се засити честно казано. 


Ще се радвам да го опитата и да ми споделите своите впечатления  в коментар. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 
















петък, 22 декември 2023 г.

Торта "Kафява Неделя" / Brown Sunday Cake

 Преди седем години станах леля за първи път и като че ли животът ми започна отначало. Толкова неща се промениха в същата година, че още помня колко динамична и вълнуваща, с доброто и лошото бе тя. Тогава помня направих и торта "Бяла неделя", по-известният вариант от двете обичани от почти всеки, който познавам торти. С моята майка обаче, винаги сме били повече почитателки на Кафявата Неделя. Изненадани ли  сте? Та тя е по-шоколадова, супер сочна и да не обидя "Бялата", но за нас и по-вкусна. 

Сега, в годината, която станах мама и аз е ред за една "Кафява Неделя". Торта, с която да отпразнувам края на предишния седемгодишен цикъл и началото на още един - надявам се още по-хубав и от предишния. 

И за да не си помислите, че в живота ми има само цветя и рози ( и торти) ще кажа, че и аз като вас изпитвах през годината достатъчно тревога, страх, умора, разочарования и болка, редом с миговете щастие, които ми бяха предопределени. 

Майките сред вас сигурно ще си спомнят колко изискващи са и първите месеци с бебе у дома, когато искаш всичко да е като по филмите и то е често така ...но като от психотрилърите. Тялото и разумът ти са подложени на тест за издръжливост и само близостта с човека до теб ти напомня за животът, който сте имали преди. 

Голяма година измина за мен, и усещам, че животът ми отново ще започне отначало, този път като мама. Това е хубавото на децата - може да спират донякъде предишния ни живот, но ти подаряват нов, с който можеш да изживееш всичко отново, може би дори по-добре. 

Ако искате и вие да преoткриете друга страна на живота с вкусовете на тортите, опитайте този път за празниците "Кафявата Неделя". Не успях да намеря рецепта в нета за нея, затова сама си я измислих. Помня, че имаше леко алкохолно ухание в нея, което ще предложа в продуктите, но вие сами преценете как точно ще ви е най-вкусна. Ето и рецептата:

За торта с размери 26 см диаметър:

За блата:
7 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао ( равни)


За крем 1:
500 мл прясно мляко
200 г захар
90 г брашно + 25 г царевично нишесте
3 с.л. какао
100 г масло
100 г млечен шоколад


За крем 2:
200 мл сметана
150 г щоколадов ганаш

За ореховия крокан:
300 г захар
100 г орехи

За карамеления сироп:
250 г захар
2 ч.ч. вода
ром или ромова есенция ( по желание) 

За декорация:
Черен ганаш:
300 мл течна сметана
300 г черен шоколад

Бял ганаш
50 мл течна сметана
50 г бял шоколад

Рецептата може да ви се стори сложна, но не е. Ще кажете, че го казвам за много рецепти, но и това не е така. Всъщност е като всяка друга торта, а продуктите почти се припокриват. Блатовете са идентични с тези на Бялата Неделя от тук, но съм добавила малко повече какао. 

 

Отново започваме като отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме белтъците със захарта на сняг, а в купичка разбиваме на ръка, с телена бъркалка, жълтъците с какаото. Прибавяме постепенно тази смес към разбитите белтъци,

 

и разбъркаме внимателно, за да получим еднородна, въздушна смес. Прибавяме след това и пресятото брашно с бакпулвер, малко по малко, интегрирайки ги отново с въртеливи движения в сместа.
Готовата смес изсипваме в намаслена и застлана с хартия за печене на дъното форма за торта и печем около 30 минути на 170 градуса.

 

През това време на котлона слагаме по-голямата част от млякото за крем 1, заедно със захарта, в купичка смесваме какаото, брашното и царевичното нишесте. Към тях прибавяме и от заделеното мляко, около 200-300 мл, които разбъркваме така, че да получим нещо като кашичка. 

 

Към нея малко по малко добавяме от топлото мляко, докато стане с консистенцията на рядка боза и прехвърляме отново при другото мляко на котлона, разбърквайки енергично, докато кремът почне да се сгъстява. Щом като кремът е готов, дърпаме от огъня и в него разтваряме маслото и шоколада, разбъркваме и покриваме плътно със стреч фолио, за да предотвратим появата на коричка върху крема. 

 

Следващата стъпка е приготвянето на крокана и карамеления сироп ( виж по-надолу) . Това е много лесна стъпка, може да я направите почти или горе долу едновременно с крема, в зависимост от вашите умения. 
На друг котлон съответно, карамелизирате захарта и прибавяте към нея нарязаните на средно орехи, разбърквайки ги добре в карамела.


Изсипваме ги върху силиконова постелка или пък тава застлана с алуминиево фолио, намазана с масло. Ако за първи път боравите с карамел, бъдете внимателни, той гори много и в никакъв случай не го пипайте с ръце. Силиконовите шпатули са най-добри за обирането му от стените и разстилането върху такава постелка, 
Оставяме го да изстине напълно, а след това го смиламе в хаванче или чопъра, не на прекалено ситно, но все пак да няма едри парчета, които да са трудни за ядене. 


Последната стъпка е приготвянето на крем 2. За него е нужно предварително да сме си приготвили кафявия ганаш ( аз винаги имам в хладилника от предишна торта, но ако нямате - пригответе си от предния ден един в съотношението описано по-долу. )  На другия ден, той ще е стегнал достатъчно, аз обикновено го държа на котлона за вечерта, и той става с консистенцията на Нутела. 
Разбиваме сметаната на сняг и прибавяме половината от тъмния ганаш към нея, докато получим светло кафява сметана. ( Останалата част от ганаша оставяме за заливка)

Сглобяване на тортата. Разрязваме блата на три части и единия блат слагаме във формата за торта на дъното, напояваме с предварително приготвен карамелен сироп * ( аз използвам често същия съд в който съм приготвила крокана, там карамелизирам още 250 г захар и добавя после водата ма тих огън, той се разтваря и готово - нашият карамелен сироп е готов. Към него може да добавите алкохол по желание) 

 

След това слагаме от варения шоколадов крем 


и разпоредяхме върху него поливната от крокана. Поставяме втория блат и напояваме отново със сиропа. 


Слагаме сметановия крем и останалата поливна от натрошения крокан. завършваме с останалия ни трети блат, който напояваме отново. 
Загряваме леко на котлона стегналия се ганаш, докато стане течен и изсипваме върху тортата. 
Белият ганаш приготвям набързо в микровълновата, кипвайки сметаната с белия шоколад. 

 

Прехвърлям го в малка фунийка или тънък пош и правя бели, успоредни черти по черния ганаш. С клечка минавам напречно на чертите един път в едната посока, после в другата, оформяйки тази добре позната шарка. 


За украса още разбивам още малко сметана с какао, но вие ако решите може да си заделите и от втория крем.


И тъй като сме малко преди коледните празници, украсих с бели, канелени звездички.



Не, че защото аз съм я правила, но ще ви кажа, страхотна торта стана!


Толкова кремообразна, 


сочна и ароматна. Определено е сладка, но слагайки малко дъхав алкохол, 


става една идея по-празнична. Може да оставите един от кремовете бял, но пък защо не опитате и тази версия :) 




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Весели празници, приятели! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...