неделя, 30 януари 2022 г.

Пълнена пица "Звезда" / Star-Shaped Pizza

 

По-скромно е присъствието ми тази седмица и още не мога да прегледам куп съобщения, за което ме извинете, но нека ви кажа защо. Последните дни трябваше да сменяме дограмата в апартамента и тези от вас, които знаят за какво иде реч знаят, че всичко е така опаковано в найлони, че прилича на стаята за убийства на Декстър. Кухнята е нещо като склад, защото е единственото място, където не се прави ремонт за момента и тези дни се храним предимно със салати и добри пожелания. 

Затова пък предните дни добре си поживяхме и се поглезихме с вкусотии, които ще ви покажа сега. Една от тях е тази чудесна пица с плънка Звезда, която очарова всеки. Когато имам гости и я сервирам, всеки остава възхитен и интересното е, че плънката не се вижда, та можеш да изненадаш с различни пълнежи, и то дори в една и съща пица. 


Няма да ви отнема повече време, защото такава бърза и сладка рецепта няма нужда от дълго представяне, но ще ви изненадам с ПЪЛНО ВИДЕО на рецептата в моя Инстаграм акаунт, където може да я видите, като натиснете тук. 

А, ето и рецептата стъпка по стъпка тук, като започваме с :
Необходими продукти: 
За тестото:
Около 400 г брашно София мел за пица
Около 300 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 с.л сол
7 г суха мая
3 с.л. зехтин






Плънка:
300 г доматен сос
200 г крема сирене
125 г моцарела
150 г шунка/ бекон или др
чубрица
пресен босилек
чери домати



Замесваме меко тестото от продуктите за тестото. 
Оставаме го да втаса в намаслена с олио купа, покрито с кърпа на топло, докато удвои обема си.


Когато е готово го омесваме още веднъж и го разделяме на две равни части,


 като от всяка правим по една пица. 


Разточваме ( или с теглене)  кръг с диаметър около 35 см и правим пет равни разреза. във всяка част слагаме крема сирене, чубрица и нарязания на ситно бекон. 


Слагаме парче моцарела, като аз в едната пица сложих и доматен сос, но 


внимавайте да не нацапате краищата на прорезите, тъй като ще ви е по-трудно да ги запечатате. 


От всяко парче взимаме единия край и го превиваме навътре, после другия му край и така прещипваме тестото по средата образувайки единия от лъчите на звездата. ( вижте клипчето ако искате) и напарвате така и с останалите. 


В средата сложете доматен сос, още моцарела и шунка и пъхаме да се пече в силна фурна на 200 градуса за около 20 минути. 

Готовата пица "освежаваме" с малко пресне босилек и чер домати, аз заливам и със зехтин. 

Може да сложите различна плънка във всяка една част от лъчите, като това я прави и перфектната детска пица - изненада, тъй като имате различни вкусове на едно място.

Пишете ми дали искате да сложа клипчето и вътре в тази рецепта, а също и идеи за следващия кип, в който да ви покажа нещо нагледно как се прави :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


сряда, 26 януари 2022 г.

Английска закуска / English Breakfast

Едно от любимите ни неща с половинката преди пандемията беше в събота или неделя да излезем на брънч с английска закуска. Верно, започнахме традицията преди години по друга причина и тя беше заради махмурлука, който ни налягаше след щурите вечери в клубовете, метъл концертите, или заради сбирките с компанията на някоя открита местност, когато излизахме за по бира и се прибирахме по светло. 

Последните години пък беше мързелив начин да излезем двамата на разходка и да хапнем закуска, без да се налага да си я приготвяме сами, като си наваксвахме клюките от седмицата като всяка нормална двойка. След пандемията обаче забравихме за това удоволствие. Заведенията все не работят, избягваме контакти, а завивките с приятели вече изглеждат като спомени от друг живот.

Но както знаете, доказателство за интелигентността на видовете е способността им да се адаптират, затова стартирахме нова традиция. Сега един път в месеца, през уикенда се глезим с богата английска закуска, която ни служи и за обяд, защото си позволяваме да се наспим.

 

Предлагам ви и вие да я опитате и макар за някои да  е по-калорична, според мен това са по-полезни калории от пърженето тесто например. С една такава закуска се чувствам сита за целия ден, докато ако хапна мекички, банички и други тем подобни на обяд съм на линия за още едно хапване. Ще ви представя любимата ни комбинация днес, тъй като като всяко ястие и това ви си има вариации. Да ви е сладко: 

Необходими продукти за 2-3 порции:
400 г наденички 
150 г бекон
200 г гъби печурки
1 консерва боб в доматен сос
2 домата
4 яйца

По желание още: картофени крокети или лучени кръгчета,, pпрепечни филийки ръжен хляб
олио, масло, сол

Започваме като запържваме или гриловаме наденичките. Понякога пускат английски наденички в Лидл, но като цяло е добре да си изберем такива, каквито са ни вкусни. Все пак англичаните ядат и Black pudding , но ние не сме длъжни да приемаме такива извращения. 

Започваме с наденичките, защото изстиват най-бавно.


В същата мазнина после запържваме гъбите и бекона, гъбкте до апетитен кафяв загар, а бекона - до хрупкавост :) ( Може да приготвите нещатната във фурната, ако искате да са една идея по-полезни) 


Накрая в малко повече олио запържваме яйцата - аз ги правя на очи и смятам, че така е най-добре. Оставам жълтъка рохък, за да може да ни послужи за сос :) 


Допълваме закуската с боб, пресне домат ( някъде го гриловат и него, но аз искам да има и нещо свежо към закуската).  


Лучени кръгчета или картофени крокети също се слагат понякога, но те не са задължителния елемент. Опитайте я този уикенд и ако го направите, не забравяйте да ми покажете снимки - ще се радвам да видя какво още сте добавили към закуската :) и да ги споделя в акаунтите за вдъхновение.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



петък, 21 януари 2022 г.

Понички с пълнеж / Doughnut dough recipe

 

За хората каращи ски, сноуборд, билибо, шейна или найлон има добри новини :) заваля малко сняг днес, така че уикенда може да отскочите до някоя писта и да се разкършите или разчекнете, кой каквото си може.

Аз пък ще си гледам снега през прозореца и ще се радвам, че все още мога да си нося по-дебелите дрешки и да си хапвам тестено. Тази събота съм обещала на милотУ понички за закуска и се сетих, че това е още една рецепта, която направих към рецептите от опаковките на брашната на София мел\, която не съм ви споделяла, а може да я имате у дома вече. 

Тази рецепта е била изпратена до тях от Михаил Ненов от Добрич, а сега ви я показвам и аз. 
Необходими продукти:
700 г брашно София Мел Екстра
4 яйца
1 кубче мая ( 42 г или 2 пак. суха от по 7 г) 
50 г краве масло
220 мл прясно мляко
150 г захар
2 ванилии
олио за пържене

В купа смесете топлото мляко и маята. После добавете останалите продукти, като оставите брашното последно.
Омесете меко тесто и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Разточете тестото с дебелина 5-7 мм и нарежете на кръгчета. Оставете ги да бухнат още веднъж под кърпа.
Пържете ги в средно нагорещена мазнина, за да не прегорят. 


Готовите понички поръсваме с пудра захар и пълним с мармалад или пък течен шоколад.

Всеки път като правя изделия поръсени с пудра захар ми напомнят на снега и колко е хубаво, когато всичко се покрие с бялата пелена. Понякога ми иде да поръся с пудра захар и разни хора, които срещам или се сблъсквам, та поне малко да грейнат или да станат една идея по-благи.                                                                                     За сега ще се поглезим у дома с тези понички, а ако ги направите, не забравяйте да ми пращате вашите снимки на електронната поща cussivalo@yahoo.com или да ги споделяте като коментар в страницата на блога във Фейсбук или съобщение / стори в Инстаграм Аз ще се постарая да ги споделя ;) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...