петък, 3 септември 2021 г.

Пълнените патладжани на мама / The Best Stuffed Eggplant Recipe

 

Патладжан! Като бях малка единството хубаво в този зеленчук беше името му което ми звучеше забавно. Нито цвета, нито вкуса, нито това, което се опитваха да правят с него като го печат, мачкаха  и пържеха не събуждаше апетита ми. Сега, ако има как ще купя сто патладжана от магазина и ще измъкна още два под блузата си, едрогърдо поднасяща се към касите. Токова да го обичам, а май и любовта ми расте с всеки изминал ден. 

Искам днес да ви зарадвам с още една рецепта от семейния тефтер, тази на мама. Сега като има пълнени патладжани или тиквички, винаги й ходя да гости " че отдавна не съм я виждала". Реших да я споделя и с вас, защото понякога  с нея си ги готвим заедно, сядаме горещата чинийка-вкусотийка и си пускаме някой женски филм, който да обсъждаме. 

Можем да се смеем, да въртим очи на някоя двайсетгодишна героиня с десетгодишен син, същата влюбена в 50 годишен богаташ със златно сърце и мускули от закалена стомана, но в компанията на домашно приготвената храна всяко съдържание се "смила" по-добре. 

Почерпете се с най-вкусната вечеря идните дни с тази уникална рецепта, и разбира се, че може да ми благодарите по всяко време в каменарите. :) 

Необходими продукти:
3-4 патладжана ( по-малки)
250 г кашкавал
250 г кайма
1 голям морков
1 1/2 червена чушка
1 голяма глава лук
1 слава чесън ( от малкия, български)
1 среден домат
1/4 връзка магданоз
черен пипер на вкус
сол

Започваме като измиваме патладжаните и махаме дръжките. Разполовяваме ги така, че да може да се застопорят добре след това ( сложете ги на дъска и като видите как стоят, ги разрежете напречно) 

Издълбайте ги с остро ножче или лъжичка. 

В една купа сложете сърцевината и овкусете с малко сол, а в друга купа сложете издълбаните патладжани, които също сме посолили. Оставяме всичко да престои около 30 минути, за да се отцеди от горчилката.

                             

Това време ще ви е достатъчно да се захванете с плънката. Накълцайте на чопъра лука, а след това морковите и чушката заедно.                     

                             

Накълцайте и чесъна, като ние слагаме домашен, бабински чесън и една глава си отива от нея. Тази рецепта обича чесън. :) Ако ползвате обаче чесън от пазара с размерите на мандарина, и две скилидки ще ви стигнат.

Отцеждаме плънката на патладжана от водата и също го минаваме през чопъра, така че да я накълца на палки парченца.

                             

Приготвяме с и каймата, като ние често ползваме кайма, която сами мелим в месарския, затова и е безсолна. 


Започваме: В тиган слагаме олио, колкото да покрие дъното. Изсипваме накълцания на дребно кромид и запържваме, докато омекне и стане прозрачен. Прибавяме и чесън, като работим на средна сила на котлона, тъй като е важно да не загори зеленчука.


Прибавяме след това каймата и запържваме докато омекне и се раздроби на малки парченца. Овкусявмае със сол и черен пипер. След това прибавяме морковите и чушката и също запържваме за още около 2 минути, а след това и вътрешността от патладжана. 


Ако имате домашно или готово доматен пюре може да ползвате него, но ако не - и един среден домат ще ви свърши работа. Около 100-150 мл млени домати прибавяме към вече готовата кайма и запържваме, докато се сгъсти и водичката изври. Опитайте и подправете с още сол или пипер, ако е необходимо. ( Съвет: ако ползвате пресни домати, добавете и щипка захар, за да опие киселата жилка).

                             

Накрая прибавяме и накълцания на ситно магданоз.


Измиваме патладжаните от солта и редим в подходяща тавичка. Запълваме с плънката добре и изравняваме с лъжичка, за да изглеждат по-красиво.


Слагаме малко водичка в тигана от плънката и я кипваме, така че хем да обере мазнината, хем и останалата плънка. Изсипваме я на дъното в тавата с патладжаните, така че да къкрят в нея и да омекват. Покриваме плътно тавата с фолио, така че да ги задушим и ги слагаме да се пекат на 200 градуса във фурната.


Печем с фолио около 20-30 минути, а след това печем още 10-15 без, докато останат на мазнина.   Преди да ги извадим поръсваме с предварително рендосан кашкавал и ги оставяме да се запече добре.


Няма друга такава вкусотия казвам ви. Много рецепти има подобни, но тази е най-вкусната според мен. Опитайте я! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



понеделник, 30 август 2021 г.

Турски сиропирани сладки/ Turkish moist cookies

 

Ехоо, липсвах ли ви? Дано да  е така, защото вие на мен - да. И все пак, за първи път тази година не отворих лаптопа по време на лятната си ваканция. Опитах се да стоя възможно най-рядко на електронните устройства, но все пак споделях и в моя Инстаграм какво правя, какви интересни места посещавам и разбира се къде си струва да се хапне нещо вкусно. 

През лятото искам и аз като вас да наблегнем на друг вид преживявания, а не само да стоим край печката и да готвим. Почивката ми беше малко ...стресираща, ако трябва да съм честна. Пътуване, местене в последния момент заради незаписани резервации, в единия хотел нямаше ток като се прибрахме вечерта и никой на рецепция да се отзова, та половинката се наложи да ремонтира и там. Аз си изкълчих крака, на него му се развали телефона. А в Равда пък ни се развали бойлера, чак стопи пластмасата и добре, че се беше включила защитата, но не разбира се преди да влезем да се изкъпем със студена вода, директно след плажа.

 Моичкият пък си беше забравил чехлите тази година и го бъзиках, че е единственият човек, който три поредни години забравя трите най-важни неща за морето - едната беше банските, миналата - плажната кърпа, а сега - чехлите. Кой тръгва на море така? И все купуваме там някакви китайски стоки в крещящи цветове от изнесени отвън кашони, та този път реши да стачкува и караше бос като абориген през цялото време. Поне се начетохме на книги и лежахме на плажа, все едно пясъка ни беше зарядно и ако се откъснем от него, ни падаше батерията. 
Няма да навлизам в подробности за кое колко е поскъпнало по морето, колко е чисто там или колко е качествено, но едно нещо ще кажа - ако човек иска хубав десерт вече, най-добре да си го приготви сам. И тъй като още не ми се виси дълго в кухнята, но искам да ме чака нещо апетитно  и домашно в края на работния ден, искам да ви споделя рецептата за тези вкусни, бързи, сиропирани шоколадови сладки, които са толкова вкусни студени, колкото и топли. 

Необходими продукти:

За сиропа: 
250 г захар
300 мл вода

За сладките:
100 г захар
100 мл олио
125 г масло
4 с,л тъмно какао
1 ванилия
1 яйце

Оше:
течен шоколад / ганаш
кокосови стърготини

Започваме като приготвяме първо сиропа за да има време да се охлади. Завираме захарта и водата, докато се разтопи първата и варим за около 10 минути на тих огън. 


В купа смесваме пресятото брашно, което е с бакпулвер тъй като е за кекс, но ако искате може да ползвате и обикновено и да добавите 1 ч.л. ( пълна)  бакпулвер в сместа.
Прибавяме всички съставки за тестото в купата и 


и замесваме на ръка, меко , пластично тесто, което не лепне. С лекота оформяме от тях топки с размерите на по-голям орех, които сплескваме леко и правим дупка в тях с пръст ето така, но не докрай.

     

Редим в тавичка, застлана с хартия за печене и печем във фурната на 170 градуса за около 10 минути. Хубаво е да останат мекички, за да попият повече сироп, но може да ги изпечете и повече.


След като ги изпечем, докато са още топли, ги овалваме в студения сироп и редим в подходяща чиния.


Шприцоваме в тях малко течен шоколад или домашен ганаш и поръсваме с кокосови стърготини.
Толкова са крехки, а щом ги хапнеш вкусния им студен сок се разлива в устата, заедно с плътния вкус на шоколад.
Да си призная, чак забравя, че още накуцвам :) 
А, вие, как прекарахте почивката. Имаше ли гафове?   Споделете ми в коментарите по-долу. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




неделя, 15 август 2021 г.

Торта с праскови и мак / Peach and poppy seed cake

 

Вчера бях на София "по доктори" както му казваме в България и за съжаление това въобще не значи да излизам с секси ергени от мед. средите. Напоследък доста се претоварвам с работа и както виждате нямам много време за готвене. Все от някоя място трябва да е съхраня и затова и публикациите станаха по-рядко. Готвенето си продължава, но в края на деня, стоенето още пред компютъра за да напиша дори един пост ми  коства и последните останали мозъчни клетки. Реших, че ще сложа здравето и почивката си на първо място, въпреки че виждам негодуванието на някои читатели я от рекламата, я от подбора на публикации, но човек трябва да първи това, което смята за редно и полезно за него, тъй като няма как да угоди на всички. Когато работата ти е понякога да слушаш "оплаквания" и получаваш такива от хобито ти, понякога трябва да ги заглушиш с добре увеличена, здрава музика, голяма водка и малка почивка. 

А, понякога и случайна среща с добър човек върши работа! 

Вчера, докато се възхищавах на сочната саралийкa в сладкарница Пчела, покрай мен мина една много мила дама ( читателка), която ме затрупа с толкаво мили думи, че не знаех как да реагирам. Обикновено ставам и почвам да прегръщам хората, но заради пустия Ковид вече гледам да не навлизам на хората в личното пространство.  Не помня дали ми каза името си, не знам дали успях да й покажа колко ме разчуства, но тук ще й кажа "благодаря". Благодаря от сърце за думите, от това, че ми ги казахте в очи, че се спряхте  и така ме зарадвахте. Социалните мрежи ни дават право да изричаме много повече забележки отколкото похвали, именно защото дистанцията пречи на хората да осъзнаят ефекта им върху другите и за мен тези няколко минути  бяха достатъчни да ми дадат много повече сили и желание да се върна на "бойното поле".
 С нормални темпове обаче. Все пак е отпускарски сезон. Специално за тази дама и за всички вас, които знаят за какво говоря, искам да ви почерпя с днешната свежа, лятна торта от мак и праскови.

Необходими продукти:
За блата:
5 яйца
5 с.л. маково семе
5 с.л. захар
3 капки бадемова есенция

За крема:
200 мл течна сметана
300 г заквасена сметана
1/3 ч.ч. пудра захар
1 консерва праскови ( 820 г)
1 шепа стафиди
50 мл ром
1 пак. желатин

За украса:
150 мл течна сметана
3 с.л. захар
Стафиди
Маково семе

Рецептата е част от публикуваната книжка с рецепти, която направихме със София мел, а сега те ги качват и на сайта си ТУК. Там ще ви изпратя и да видите начина на приготвяне, за да може да разгледате още колко други чудесни рецепти има в сайта им, доста от които са мое дело и не са публикувани все още в блога. 

Надявам се тортичката да ви хареса, както и на мен и да ми пишете ако е така, да ме спрете и да си поговорим ако ме видите :) Благодаря още веднъж на милата дама и ще използвам момента да поздравя моята сестричка за именния ден, както и всички други празнуващи днес. 

Бъдете живи здрави, усмихвайте се, търсете доброто и хубавото около вас, колкото и неприятностите да ви се набиват в очи. Щастието е избор, а ние трябва да сме достатъчно силни и инатливи понякога да настояваме за този избор. Пожелавам ви прекрасна седмица, напук на болежки, високи сметки, нагли политици и мърморковци. Прегръдки! :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...