петък, 5 февруари 2021 г.

Крем Брюле / Creme Brulee Recipe


Февруари е месецът на любовта..или виното..или пък на по-малкото работни дни. Каквото върши работа да се чувствате добре и да мислите позитивно - просто го направете.  Аз напоследък май пак се разнежих и се размечтах за топли емоции, разходки навън, усещане на топлите ласки на слънцето по кожата на лицето ми, сладки разговори с приятели, глъчката на сбирките в градинката, щастието да виждаш усмихнатите им лица без да са закрити от маска. 
И като си помисля, че сега потръпваме, когато подаваме дори ръка за поздрав, а някога просто ти се иска да прегърнеш някого силно, без да спираш. Да впиеш устни в целувка без да мислиш за последствията... Хубаво нещо е любовта, емоцията, с която ни зарежда и крилата, които ни дава. Дали сме обичани от половинка, семейство или приятели, любовта може и да е различна, пак е силата, която може да те накара да се чувстваш ценен, специален и важен за някого. Пак е паричната да се радваш на края на работния ден или седмицата, за да проведеш така жадувания телефонен разговор, да се посмееш, поплачеш, оплачеш или да клюкариш. Ние хората ако не обичаме само съществуваме и колкото и да рискуваме когато го правим, повярвайте ми, по-добре да го направим. 


Нека казваме "Обичам те" по-често на хората, които са важни за нас и ще видите как усмивката им се възвръща. На приятелите, на родителите, на досадния ни брат или сестра..или на своите читатели. Затова ето ги : "Обичам ви". Благодаря ви, че сте до мен, че  готвите с мен, че "пишете" с мен, че споделяте с мен и заедно правим деня си по-усмихнат един на друг. 

Днес искам да ви почерпя с един десерт, който също бе вдъхновен от читател и по-скоро случайната му молба в групата, а тя гласеше "Какво да правя с повечко останали жълтъци". 
Веднага се сетих, че наистина имам рецептата за този чудесен крем Брюле, която пазя вече толкова време, защото мислех, че снимките не са най-доброто на което съм способна. Избягвам да правя вечерни снимки, но пък какво пък толкова...в любовта всичко е позволено, затова щом съм ги направила от сърце, вярвам, че ще ви допаднат. И как няма да ви...вижте тази чудесна, златна, хрупкава карамелена коричка...


И така, тъй като Св. Валентин наближава, пък и аз искам да ви дам нещо като базова рецепта, ви споделям такава която е за 2 броя крем Брюле. Ако решите да увеличите бройката, увеличете и вие съответното количество спрямо посочените по-долу продукти:

Необходими продукти:
3 бр. жълтъци
1/ 4 ч.ч. захар ( 50 г ) 
1 ванилия/ 1/3 пръчка
250 мл сметана ( най-добре животинска) 
Още захар за поръсване


Започваме като разбиваме жълтъците със захарта на пухкав крем с помощта на миксера. 


През това врем слагаме сметаната на котлона да заври. след това прибавяме към нея ванилията, като оставяме леко да поседи с нея ( особено, ако е пръчка) 


След като сметаната леко се охлади, започваме да я прибавяме към яйчената смес на тънка струйка, при непрекъсното бъркане. Важното е наистина сметаната да не гореща, с яйцата студени, тъй като има опасност да пресечете сместа. Старайте се да са с приблизителна температура. 


Разпределяме сместа в две подходящи формички и ги поставяме в по-голяма тавичка. След това доливаме топла вода до средата на самите формички, като внимаваме да не попадне в крема.


Печем Брюлето на 150 градуса с вентилатор и печем в рамките на 25-30 минути, като не се притеснявайте, ако остане рохък в средата - така трябва да бъде, но ще стегне след като се охлади. 
 

След като десертът изстине напълно, го прибираме в хладилника за около час-два. 
Преди поднасяне поръсваме с кристална захар, която горим с горелка.
( Знам, че много хора нямат такава, затова да ви споделя един трик - просто си вземете по-голяма запалка "тип горелка") 


Наистина много простичък десерт, но комбинацията на изстудения плътен крем, с горещата хрупкава карамелена коричка, едва ли ще остане някой равнодушен. 


Жълтъците стават жълтици в този десерт, а спокойните вечери..могат да станат малко по-страстни!

Опитайте го и ми споделете впечатления :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



сряда, 3 февруари 2021 г.

Рецепта за дебел шоколадов блат за торта / Perfect Chocolate Sponge Cake


Този февруари ще има толкова хубави рецепти, че както винаги не знам от къде да започна. За да загреем обаче, реших да споделя с вас една публикация или по-скоро вид публикации, които смятам да увелича като цяло и това е по-подробно да обяснявам някои аспекти от правенето на торти или сладкиши, за които получавам повече въпроси.
Иска ми се всички по-смело да експериментирате в кухнята, както аз самата обичам и да създавате сами нови и интересни торти, затова и в днешния пост искал да ви споделя базова рецепта за дебел блат за торта тип "пандишпан".  Ако сте нови в кухнята или просто искате да имате под ръка рецепта за идеален блат за торта, който може да използвате като основа, това е тя. Имайте предвид, че това са меки блатове и са още по-меки ако бъдат сиропирани. Освен ако не използвате маслен крем, който ще се използва за пълнеж или измазване, тортата ще бъде мека, пухкава и сочна, затова и не е подходяща, ако искате да я правите облечена с фондан.  Ще ви споделя разбира се рецепта и за такъв блат след време, но нека започнем от някъде. 
Обещавам също така да добавя и кратко видео, как разрязвам блатовете с нож на ръка, без специални уреди и се надявам това да ви помогне, както и вие може да ми кажете  с коментар какво често ви затруднява и искате да научите още в традиционните рецепти като тази. 
Нека сега да ви покажа как може да си приготвите чудесен, пухкав, равномерен и адски вкусен блат за торта, който е безпогрешен! 

Необходими продукти:

За блата:
6 бр. яйца
220 г захар
140 г брашно 
45 г царевично нишесте
40 г какао 
1 ч.л бакпулвер
щипка сол 
2 бр ванилия 


Започваме като си приготвяме продуктите за блата на масата.  


Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг. 


Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес, 


като бием с миксера на средна скорост. 

В повечето рецепти от този вид ще ви посъветват да разбиете белтъците  с една част от захарта, а жълтъците с друга, заедно с брашното или какаото. Едва тогава да прибавяте белтъците към жълтъците, като според мен това е по-лошия вариант. Така има по-голяма опасност да останат малки парченца неусвоени белтъци и да седят като бели петна в блат , както и да  пребиете сместа с цел да ги раздробите и накрая да спадне цялата смес като цяло. 


Накрая трябва да изглежда ето така: 


В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес, 


която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка, 


с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа.


Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути. Ако изпечете блата във по-малка форма 22-23 см ще стане още по-висок, но обикновено  тогава ги ползвам поне за две торти, тъй като иначе става гигантска ;) 

Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  

Благодаря ви, приятели!

сряда, 27 януари 2021 г.

Пици като от закусвалня / Homemade Pizza Recipe

 

У дома пицата е религия! Не знам как е при вас, но не мога да кажа, че често ни се яде такава, което не винаги е много добре от гледна точка предишно споменатите панталони, но пък определено е най-вкусната и бърза вечеря, с която можем да се поглезим, особено  когато сме захапали някой сериал, а да храната е на едно телефонно обаждане разстояние. 

Последно време бая пици изядохме и всеки път оставах все по-разочарована. Освен традиционния косъм, който е като подарък от Кроки с играчка и се чудиш на кой се падне, се чудиш и дали ще си от първите в списъка с доставки и дали пицата ще бъде топла и кашкавалът  от хубавия.

И макар че все повечето от нас да сме свикнали с италиански тип пица, тънка коричка и съставки като рукола, босилек, моцарела, аз незнайно защо се размечтах за онези малки, кръгли, сочни и пухкави пици от лавката в училище или тези, които продаваха в Халите в Благоевград. Имаха силно ухание на балканска чубрица, а в тях имаше основа от нашенски домати, кисели краставички, шунка и разбира се кашкавал. Ако е малко по-луксозна, може и гъби, ама сега да не се правим на баровци. Един вид пица, ама от сърце. 

Изпичаха се на една фурна, като на поточна линия, а мощна леличка в кухнята, знаеше кога е готова или й трябваха още няколко подбутвания под реотаните. 

Характерно за тях бе, че пиците наистина бяха пухкави, а доматите се карамелизираха по края и ставаше един хрупкаво - леко сладък борд, който те караше да си облизваш пръстите.

Потънала напълно в тези спомени, хвърлих един поглед на анемичната, изстинала пица, която половинката си поръча за вечеря и бях решена, да му покажа аз на него какво е пица, такава с каквото сме отраснали преди ерата на бургерите и дюнерите. 

И защото знам, че не само рецептата си заслужава, но и брашното - това е новото брашно на София мел за пици, искам да ви поканя да се включите в новата ни съвместна игра, в която ще раздадем 5 страхотни комплекта за пица, които може да видите в края на публикацията. 

А, за да участвате в играта трябва само да отидете на моята фейсбук страница ТУК!

Ами... аз няма да се бавя повече, а преминавам директно към рецептата:


И така, ето какво ви трябва за да си направите пици като от едно време:

Необходими продукти:
за тестото:
Около 400-500 г брашно София мел за пица
1 пак. суха мая ( 7 г) 
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
20-30 мл олио
250 мл хладка вода
За плънката:
150 г доматено пюре домашно/ българско или много ситно смляна домашна лютеница
2 с.л. домашна чубрица
350 г кашкавал
200 г шунка/ св. филе
4-5 кисели краставички

Започваме като си пресяваме брашното в купа. Отделяме две трети от него, аз ги слагам в купата на миксера с приставка за месене на тесто. Правим кладенче и слагаме в него маята, захарта и хладката вода. Оставяме за една-две минути да се активизира и пускаме миксера да меси, като постепенно по ръба на купата прибавяме солта и олиото, редувайки с останалото брашно, докато получим, меко, еластично, но не лепнещо тесто. 

Прехвърляме го в купа, която предварително сме намазали си олио и слагаме тестото в нея, оформено на топка. Покриваме с памучна кърпа и пъхаме в загрята фурна на 50 градуса да втаса, докато удвои обема си. Отнема около половин час, което е нищо като време, защото аз имам още работа за вас. :) 


Докато тестото втасва, използваме времето да си нарежем останалите продукти, за да може после да ни е по-лесно. За целта нарязваме киселите краставички и шунката на малки кубчета, а кашкавала рендосваме. Пюрето или лютеницата разреждаме с малко вода, така че да стане като сос, но ви съветвам за най-автентичен вкус да си ползвате български неща, а не кетчупи или други такива продукти. Разровете се в зимнината и  ако трябва пасирайте някоя едросмляна лютеница и я резредете до сос, за да може пицата да си има традиционния вкус.


След като тестото е втасало, го разделяме на 4 части, като като от тях ще направим и толкова пици. В тавички за еднократна употреба, с размери около 20 см на дъното, слагаме олио и ги намазваме добре.
С пръсти разтягаме тестото, така че да покрие цялото дъно, а отгоре слагаме от доматения сос.
Поръсваме и с ароматната чубрица, която стриваме между пръстите, за да бъде по-ситна


Слагаме от краставичките и шунката..ако пък сте толкова важни, сложете й гъби, но според мен става по-тежка пицата, пък и ако трябва да сме автентични с вкуса от закусвалнята, трябва да са от консерва. Кой иначе ще ти реже пресни гъби там??


Завършваме с щедро количество кашкавал, български, като аз сега си имам нов фаворит и мога да кажа, че отдавна не бях яла истински кашкавал. Да не сбъркате да сложите някаква моцарела или пък едам! 


Пъхаме пиците да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, или 190 с вентилатор и печем за около 15-20 минути или докато получат апетитен загар като този.


И разбира се, както и се очакваше крайчето на пицата се карамелизира идеално. Не пестете доматите, те са ваш приятел тук - няма по-гадно от суха пица! 


Не мога да ви опиша колко вкусна стана. Бях забравила този вкус и си казах, че понякога нешенското наистина си е най-вкусно. Може би не заради друго, но вкусът на топли спомени е най-мил и драг.


 
Когато прекарвах ножче през пицата се усещаше едно леко хрускане, но само от  коричката по краищата, а иначе беше пухкава и въздушна...абе, нямам думи, Ако я направите, не забравяйте да ми пишете с отзиви, а защо не и да  участвате да спечелите един от тези 5 комплекта ( натисни) ТУК


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...