Романтично ми е едно такова тези дни. Дали заради повечето слънце, дали заради песните на птиците, заради уханието на цветята и почервеняващи на двора череши, но няма търпение да се насладя на всеки красив миг, дори и навън да вещае дъжд.
Признавам си, принос за това мое настроение сега може би има половинката ми, която не остана безучастна пред моята умора и унилост в следствие на прекомерното количество работа в последно време. Напоследък му се жалвам, че толкова съм заета с работа, че дори не ми остава време да слушам музика, което за мен е пагубно.
И ето че, вчера вечерта след всички работни ангажименти - служебни, по блога, домашни и т.н,, седнах и ми се стори, че чувам любимата си група да звучи от някъде. Първо помислих, че ми се причува, но след малко вече бях убедена.
Да, това е Type O Negatve". Скокнах да видя кой е този умен, красив и добър човек в моя град, който слуша ТАЗИ музика около нас, и отварям прозореца и какво да видя: Половинката надънил "Love you to death", държейки тон колона над главата си, стоящ под прозореца ми и стои така докато не я изслушам цялата песен.
Не знам за вас, но за мен това са важните моменти в живота, съвсем обикновени, но изпълват сърцето ти и те усмихват с дни напред - и дори не струват пари!
Затова, ако и вие като мен сте попаднали в матрицата на задължението ви и се струва, че всяко нещо, което искате да напарване ще ви кастова средства, не затваряйте очите си за малките сладости в живота. Като това да пригодиш десерт за любим човек например.
Сега, когато сме вече в сезона на пресните плодове, и повечето от нас искат да влязат в летните си дрехи, ви предлагам един десерт, който може да направите и без захар, а с подсладител, мед или друго по-избор, а звездата в него са ягодките. Ще бъде актуален месеци напред или поне докато има ягоди и ще бъде глупаво от наша страна да не се възползваме от тази наслада поне веднъж :)
Говоря ви за тази голяма панна кота с ягоди.
Необходими продукти:
Първи пласт:
250 г ягоди
500 мл вода
100 г захар
1 пак. ванилена захар
листенца зелена мента ( по желание)
1 желатин
Втори пласт:
250 мл прясно мляко
250 мл течна сметана
100 г захар
1 пак. ванилена захар
1 пак. желатин
За този десерт ползваме формата за кекс. Моята е с размери около 18-20 см в диаметър и е метална. Вие може да ползвате и силиконова.
Почваме с първия пласт.
Загряваме водата на котлона със захарта, а през това време оставяме и желатина да набъбне с малко студена вода, както е написан на опаковката. Ползваме толкова желатин колкото ни е необходимо за това количество течност, затова няма проблем ако ползвате листа желатин или различен грамаж опаковка - просто премерете толкова колкото пише, че ви трябва за 500 мл течност.
Почистваме и измиваме ягодките и ги нареждаме по дъното на формата, като между тях може да сложите и малки парченца мента, за по-свежо ухание и красив вид.
След като захарния сироп ни е готов, махаме от огъня, прибавяме към него набъбналия желатини ванилията и разбъркваме. Оставяме да се охлади за малко, да не е врял, по-скоро хладък и заливаме ягодите отгоре, внимателно, за да не ни ги разпилее силната струя.
Прибираме в хладилника да стегне, като при мен отнема около половин час. ( Може да приберете и в камерата)
През това време повтаряме процедурата с другите продукти: Загряваме млякото и сметаната на котлона, заедно със захарта ( Може да замените захарта в цялата рецепта със сироп от агаве, мед, стевия и т.н, ако искате да е по-диетичен десерта)
Накисваме желатина и след като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня и прибавяме желатин и ванилията и разбъркваме докато се разтворят напълно.
Може да разтворите в тази част и бял или пък черен шоколад и да получите цветна панна кота, но и така е достатъчно леко и вкусно -повярвайте ми.
Оставате го леко да се охлади и залейте отгоре върху стегналия ягодов пласт. Изсипвайте сместа първо върху гърба на лъжица ( от ниско), за да не пробие струята долния пласт.
Приберете да спи в хладилника, а на следващия ден извадете от формата.
Ако формата ви е силиконова, изваждането ще бъде лесно, но ако е метална, може би ще трябва да я топнете за кратко в топла вода, така че металът да се загрее леко и десерта да се освободи от стените на съда. След това обърнете върху чиния или поднос, залепени плътно за формата.
Десертът се разрязва лесно и е невероятно свеж и вкусен - мога да изям по сто парчета от него, а как изглежда това, може да видите в клипчето ми, което споделих в Инстаграм :)
Надявам се днешната рецепта да е заредила и вас с романтични емоции, а ако е така - не пропускайте да ми оставите коментар!
Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!