петък, 13 март 2020 г.

Бьоф Строганоф / Beef Stroganoff


Не знам как сте вие, но аз напоследък съм complete mess. Не мога да се наспя, чувствам се постоянно уморена и да си го кажем направо подтисната. Мисля, че всяка година по това време съм на предела на силите си, може би заради отминаващата зима и настъпващата пролетна умора, а и завишената тревожност от болести не ми помага особено. Опитвам се да се държа доколкото мога, най-вече тук пред вас в блога, но вярна на себе си, се стремя да бъда и вряна на вас, като съм откровена и напълно честна. 
Не винаги съм изпълнена с енергия  и позитивизъм, колкото и да ми се иска. В такива случаи да споделяш компанията с лица от интернет пространството може да бъде вдъхновяващо, но и изтощително, ако не споделяш същата любов към спорта, ставането в шест и любовта към понеделника. 
Дали заради тежкия грип, който изкарах или подредбата на планетите, но всеки ден нося една тревога в сърцето си от работа вкъщи, цивря си периодично за разни неща и се моля вече да дойде пролетта и надеждата за малко повече слънце и социални контакти. 

Истината е, че през изминалия месец загубихме близък приятел, все още млад и в разцвета на силите си и май ми се отрази повече отколкото искам да си призная. Не минава де без да се сетя, че него вече го няма и всичко това, което си приел като стабилност в живота ти не е нищо повече от една илюзия. Знам, че би трябвало да се фокусирам тогава още повече върху хубавите неща, но забраната за всякакви тържества, културни прояви и заливащите ни "опасни новини" не ми помагат много да ги видя. 

И готвенето не ми бе приоритет честно казано, защото ходенето до магазина се превърна в предвоенна подготовка. 


Както винаги обаче реших да правя baby steps, като първо си дадох сметка какво не съм готвила отдавна, за да съм сигурна, че ще ви изненадам приятно. Когато вие сте щастливи, мигновено го усещам и това ме зарежда много. 
Последно време ви споделях доста десерти, стари и познати, нови и диетични, но реших, че е време за нещо вкусно, класическо, познато, но все пак част от световната кухня - Бьоф Строгоноф. 

Една хубава новина  е наличието на домашно телешко месце във фризера, а картофките от баба също си почиваха в касетката на терасата. 


Рецептата не е никак трудна за правене, а пък ще разнообрази напрегнатото ежедневие, като покани малка руска приказка у дома. Точно така, макар с френски корени, ястието е познато предимно от руската кухня, но после и по целия свят. 
Ако и вие като мен имате нужда от смяна на канала, съветвам ви да опитате този - далеч по-вкусен и по -интересен! 


Ето и рецептата:

Необходими продукти:
Около 600 г телешко месо
250 г гъби печурки
1 ч.ч. заквасена сметана ( 200 г) 
400 мл телешки бульон
1 глава лук
100 мл бяло вино
2 скилидки чесън
1 1/2 с.л. брашно
3 с.л. олио
1 с.л. масло
черен пипер
сол

Може да ползвате и цял килограм месо за тези продукти, но според мен и 600 г са достатъчни. Нарязваме месото на жулиени, ленти с  дебелина около един сантиметър.
Овкусяваме ги със сол и черен пипер.


В тигана загряваме олиото на висока температура и добавяме месото. Запържваме добре до като хване хубав загар месцето и го изваждаме в отделен съд. 

                             

След това, в същия тиган слагаме още олио и маслото, да се разтопят. Работим вече на средна температура, като прибавяме нарязания на ситно лук, 

                             

а след това и гъбите. Овкусяваме със сол. 


Когато гъбите и лука омекнат и хванат хубав захар, прибавяме нарязания на ситно чесън и брашното и разбъркваме на каша около една минута. 

                                                           
Прибавяме виното и разбъркваме още малко, докато алкохола се изпари и остане само ароматът.  

Накрая прибавяме говеждия бульон и месото, и захлупваме ястието под капак или лист фолио и оставяме да къкри около час, на ниска температура, докато месото се свари и стане крехко. 


Накрая дърпаме от огъня и прибавяме сметаната към ястието.


Поднасяме върху канапе от картофи, които може да замените с ориз или пък някаква паста. 


Ястието се поднася по различни начини по целия свят, но аз ви предлагам да опитате моя, като не пропускате да си сложите достатъчно от ароматното сосче.

Може би тази рецепта няма да промени положението по света, но съм почти сто процента сигурна, че ще ви накара да се чувствате много по-добре, след като у дома заухае и похапнете от нея. 
Аз получих една голяма целувка за нея и денят ми стана много, много по-хубав! 


Надявам се същия ефект да има и при вас и не забравяйте да ми пишете с отзиви! 

 До нови срещи, приятели 
и ако рецептите ви харесват, последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята

 
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



вторник, 10 март 2020 г.

Пилешки джобчета с кашкавал и авокадово чътни (кето) / Stuffed grilled chicken and avocado chutney ( Keto)


Първия работен ден след болничния направо ме върна в първи клас. Не стига, че е мрачно и дъждовно, но и в офиса се бяха натрупали толкова задачки и ангажименти, че имах чувството, че съм отсъствала с години. Отгоре на всичко, след като пет последователни дни бях с температура 39 градуса, ужасна болка в мускулите, само на препечени филийки и фармацевтична  руска рулетка  - кое хапче да пийна по-напред, резултатът е налице - чувствам се ужасно. 
След като занемарих диета,  упражнения и всичко, което ме караше да се чувствам добре досега, стартирането им наново, след такова голямо физическо изтощение ми се вижда почти невъзможно.  За мое щастие не е! Реших, че най-важната част отново ще е да започна с храненето, защото както се казва, няма спорт, който да надспортува яденето! Сигурна съм, че успея ли да си върна дисциплината да си приготвям вечерята всеки ден за половин час, ще мога да намеря време и за упражненията ( както и сили, които за момента ми липсват) 
С днешната рецепта обаче ще мога да добия такива, защото е вкусна, питателна и полезна! 


Изключително лесна и бърза рецепта за пълнени пилешки джобчета, гарнирани с вкусно чътни от авокадо, домати, краставичка и розово лук. 
Става буквално за 20 минути, което означава повече време за почивка, от която така силно се нуждаем. Няма защо да се бавим, ето я и нея: 


Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди
сол/ подправка за пилешко
3 по-дебели резана кашкавал
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин

За чътнито:
1 бр . авокадо
1 малък домат
1/4 краставица
свеж копър или кориандър
2-3 скилидки чесън
лимонов сок
люта подправка
сол

Разполагах с половин гърда пилешко филе, по-голямо. Разрязах го на три, сравнително еднакви по големина части, които начуках леко, за да може да станат по-големи.
Овкусих със сол и подправка за пилешко месо.


Във всяка част слагаме по един по-дебел резен кашкавал и захлупваме като джобче ето така:


Прехвърляме ги в тиган, в който сме загряли до горещо маслото и зехтина и запържваме месото от всяка страна за около 4-5 минути. 


Докато месото се готви, правим чътнито. За целта нарязваме авокадото, краставичката и домата на ситни кубчета. На ръка за предпочитане. 
Червения лук и чесъна може да минем и на чопъра, тъй като те може и да са на по-фино. Прибавяме ги и тях и овкусяваме с лимоновия сок и лютия пипер.


По-желание може да добавите и зелена подправка като копър или кориандър за свежест към чътнито. 


Сервирам ги отново в в любимата ми чинийка за диета, като си знам мярката колко протеини да хапна и колко гарнитура от зеленчуци :) 


Кашкавалът в пилешкото се е разтопил при готвенето, и всяка хапка от месото носи усещане за сочност, която изпълва устата. Свежата гарнитура балансира чудесно ястието и скоро след това ще се чувствате заситени, без да усещате чувството за тежест. 

Надявам се предложението ми да ви е харесало, а ако е така - не пропускайте да ми го кажете с коментар!

 До нови срещи, приятели и ако рецептите ви харесват, последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



сряда, 4 март 2020 г.

Кето чийзкейк без печене с чай и малини / Raspberry and Tea Keto No Bake Cheesecake


Осми март е след няколко дни и както всяка година се стремя да го отбележа с подходящ десерт, който изразява женственост и нежност, но и сила в най-чиста форма. За мен този празник ще си остане завинаги ден на майката, за който още от дете се подготвям я с ръчно нарисуванa картичка, а я с букет цветя, а от известно време насам и с нещо сладичко. 

Image result for tea drinking gif
Тази година реших да заложа на много лек десерт, тъй като съм на диета и знам, че мама ще иска да й правя компания.

Освен, че е Кето и отговаря на по-горното описание за "нежност и женственост", трябваше да включа и съставката, която да му дава сила. Тя се оказа направо наложителна, защото колкото и да не ми се иска да си го призная, и аз се разболях.. От дни ме мъчи адски грип, с температура и страшна болка по цялото тяло.  

Освен непланиран болничен се наложи да си взема и в ръце и да се заредя от чайовете на Verve, които признавам си бях спряла. Е, резултатът е на лице и имунната ми система се оказа доста неподготвена за ужасните вируси.



От няколко дни се наливам с тях и се радвам, че благодарение на тях не съм минала на тежки лекарства. Така и така трябваше да направя десерт за мама, реших да включа и от страхотния Иван чай в самия чийзкейк, така че и тя да може да почерпи сили. Също така си разделихме един пакет от Иван чай, за да може да го консумира и да се предпази от върлуващата грипна епидемия. 

Трудно е да си на диета в такова време, пък камо ли както аз съм захапвала Кетото. Малко пренебрегнах засилването на имунната система с чайовете, но сега си научих урока. 

Накратко чаят съдържа ИВАН ЧАЙ & ДЖИНДЖИФИЛ и Мурсалски чай, и ще ви помогне за:
Подкрепа на имунната система
Подпомагане здравето на стомашно-чревния тракт
Повишаване на жизнената енергия и тонус

Полезните му своиства може да внедрите и в десерти като днешния, където може да се насладите на колкото си поискате парчета, без да чувствате вина. Даже може да го взимате като лекарство - по едно парче на всеки три часа :) 


Необходими продукти: 
200 г орехи или бадеми
100 г масло
1 пак.желатин ( 7г) 
300 г цедено кисело мляко
200 г крема сирене
200 мл сметана
1 ч.л. лимонов сок
100 мл пюрирани малини ( ползвах замразени)
подсладител по желание


Ако имате бадемово брашно може да използвате него направо, но аз имам доста останали ми орехи от бабетката и реших да ги употребя. Смиламе ги на чопъра на ситно, заедно със 100 г разтопено масло.
Прехвърляме във форма за торта с махащи се стени около 20-22 см диаметър и притискам кората с пръсти, так че да се изравни. Прибираме в хладилника да стегне. 

                        

След това в по-голям чаша накисваме желатина в малко студена вода както е написано на опаковката. Приготвяме си и една чаена чаша от Иван чай.


Прибавяме чая към набъбналия желатин и го разбъркваме докато се разтвори напълно. 
През това време на миксера разбиваме сметаната на сняг, прибавяйки кремата сирене и цеденото кисело мляко. 

                 

След малко и лимоновия сок. Тук е момента, в който може да добавите и вашия предпочитания подсладител - мед, стевия, кето подсладители или каквото там решите, че отговоря на вашата диета и нужди. 

Бием докато получим пухкава смес, а след това на тънка струйка прибавяме почти целия чай, като си оставяме около 3-4 с.л. настрана.


Тях прибавяме към малиновото пюре и още малко топла вода ако е необходимо, така че сместа  да стане по-рядка и да ни е лесно да я нанесем върху чийзкейка.

Изсипваме пухкавата смес върху стегната кора, 

                             

и изравняваме с шпатула, а  отгоре заливаме на места ( като петна ) от малините. ( Съвет - може да ги сложите и на пластове в самия сладкиш, като сложите сметановата смес на два пъти) 
Аз изсипвам отгоре и с дървен шиш, правя завъртулки, като се стремя да внеса малко от малините и навътре в сместа :) 


Прибираме да стегне в хладилника за няколко часа. 

Украсяваме чийзкейка с малко свежи плодове, като тъй като нямах пресни малини, го направих с ягоди , поръска от Иван чай и малко кокосови стърготини. 


Няма по-хубаво от естествените цветове и вкусове. Сигурна съм, че украсата може за някои да  е малко хаотична и да се обогати с още бисквитки, бонбонки и други елементи, но аз исках да остане натурална - точно като истински красивите жени. 


 Аз не сложих никакъв подсладител и десертът пак стана супер вкусен. Дали защото съм на диета и толерансът ми към сладко рязко се е променил, но пък комбинацията на млечната пухкава смес с уханието на малини и чай ми беше достатъчно.
  

Влюбих се и в получилата се текстура, която не стоеше прекалено желирана, 


а кората с орехи пък е в пъти по-вкусна и стабилна от тази с бисквити. Определено фаворит, който ще използвам и при други десерти, защото не се рони, а за вкуса ...няма място за сравнение! 


Отдавна не съм се радвала така на десерт, не само защото е диетичен и включва любимия ми чай, а защото е и радост за окото и стомаха...с всяка хапка! 


Знаете, че влюбя ли се в нещо го снимам много, много, затова ви оставям да разгледате тази красота отблизо. Надявам се да съм ви била полезна с информация, рецепта, идейки и


каквото друго може да се сетите, а ако е така, не забравяйте, че има само един начин да ми го покажете:  като ми пишете, коментирате и най-вече ме последвате в страничката във фейсбук и  Инстаграм @lussievtimova!







Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...