сряда, 4 март 2020 г.

Кето чийзкейк без печене с чай и малини / Raspberry and Tea Keto No Bake Cheesecake


Осми март е след няколко дни и както всяка година се стремя да го отбележа с подходящ десерт, който изразява женственост и нежност, но и сила в най-чиста форма. За мен този празник ще си остане завинаги ден на майката, за който още от дете се подготвям я с ръчно нарисуванa картичка, а я с букет цветя, а от известно време насам и с нещо сладичко. 

Image result for tea drinking gif
Тази година реших да заложа на много лек десерт, тъй като съм на диета и знам, че мама ще иска да й правя компания.

Освен, че е Кето и отговаря на по-горното описание за "нежност и женственост", трябваше да включа и съставката, която да му дава сила. Тя се оказа направо наложителна, защото колкото и да не ми се иска да си го призная, и аз се разболях.. От дни ме мъчи адски грип, с температура и страшна болка по цялото тяло.  

Освен непланиран болничен се наложи да си взема и в ръце и да се заредя от чайовете на Verve, които признавам си бях спряла. Е, резултатът е на лице и имунната ми система се оказа доста неподготвена за ужасните вируси.



От няколко дни се наливам с тях и се радвам, че благодарение на тях не съм минала на тежки лекарства. Така и така трябваше да направя десерт за мама, реших да включа и от страхотния Иван чай в самия чийзкейк, така че и тя да може да почерпи сили. Също така си разделихме един пакет от Иван чай, за да може да го консумира и да се предпази от върлуващата грипна епидемия. 

Трудно е да си на диета в такова време, пък камо ли както аз съм захапвала Кетото. Малко пренебрегнах засилването на имунната система с чайовете, но сега си научих урока. 

Накратко чаят съдържа ИВАН ЧАЙ & ДЖИНДЖИФИЛ и Мурсалски чай, и ще ви помогне за:
Подкрепа на имунната система
Подпомагане здравето на стомашно-чревния тракт
Повишаване на жизнената енергия и тонус

Полезните му своиства може да внедрите и в десерти като днешния, където може да се насладите на колкото си поискате парчета, без да чувствате вина. Даже може да го взимате като лекарство - по едно парче на всеки три часа :) 


Необходими продукти: 
200 г орехи или бадеми
100 г масло
1 пак.желатин ( 7г) 
300 г цедено кисело мляко
200 г крема сирене
200 мл сметана
1 ч.л. лимонов сок
100 мл пюрирани малини ( ползвах замразени)
подсладител по желание


Ако имате бадемово брашно може да използвате него направо, но аз имам доста останали ми орехи от бабетката и реших да ги употребя. Смиламе ги на чопъра на ситно, заедно със 100 г разтопено масло.
Прехвърляме във форма за торта с махащи се стени около 20-22 см диаметър и притискам кората с пръсти, так че да се изравни. Прибираме в хладилника да стегне. 

                        

След това в по-голям чаша накисваме желатина в малко студена вода както е написано на опаковката. Приготвяме си и една чаена чаша от Иван чай.


Прибавяме чая към набъбналия желатин и го разбъркваме докато се разтвори напълно. 
През това време на миксера разбиваме сметаната на сняг, прибавяйки кремата сирене и цеденото кисело мляко. 

                 

След малко и лимоновия сок. Тук е момента, в който може да добавите и вашия предпочитания подсладител - мед, стевия, кето подсладители или каквото там решите, че отговоря на вашата диета и нужди. 

Бием докато получим пухкава смес, а след това на тънка струйка прибавяме почти целия чай, като си оставяме около 3-4 с.л. настрана.


Тях прибавяме към малиновото пюре и още малко топла вода ако е необходимо, така че сместа  да стане по-рядка и да ни е лесно да я нанесем върху чийзкейка.

Изсипваме пухкавата смес върху стегната кора, 

                             

и изравняваме с шпатула, а  отгоре заливаме на места ( като петна ) от малините. ( Съвет - може да ги сложите и на пластове в самия сладкиш, като сложите сметановата смес на два пъти) 
Аз изсипвам отгоре и с дървен шиш, правя завъртулки, като се стремя да внеса малко от малините и навътре в сместа :) 


Прибираме да стегне в хладилника за няколко часа. 

Украсяваме чийзкейка с малко свежи плодове, като тъй като нямах пресни малини, го направих с ягоди , поръска от Иван чай и малко кокосови стърготини. 


Няма по-хубаво от естествените цветове и вкусове. Сигурна съм, че украсата може за някои да  е малко хаотична и да се обогати с още бисквитки, бонбонки и други елементи, но аз исках да остане натурална - точно като истински красивите жени. 


 Аз не сложих никакъв подсладител и десертът пак стана супер вкусен. Дали защото съм на диета и толерансът ми към сладко рязко се е променил, но пък комбинацията на млечната пухкава смес с уханието на малини и чай ми беше достатъчно.
  

Влюбих се и в получилата се текстура, която не стоеше прекалено желирана, 


а кората с орехи пък е в пъти по-вкусна и стабилна от тази с бисквити. Определено фаворит, който ще използвам и при други десерти, защото не се рони, а за вкуса ...няма място за сравнение! 


Отдавна не съм се радвала така на десерт, не само защото е диетичен и включва любимия ми чай, а защото е и радост за окото и стомаха...с всяка хапка! 


Знаете, че влюбя ли се в нещо го снимам много, много, затова ви оставям да разгледате тази красота отблизо. Надявам се да съм ви била полезна с информация, рецепта, идейки и


каквото друго може да се сетите, а ако е така, не забравяйте, че има само един начин да ми го покажете:  като ми пишете, коментирате и най-вече ме последвате в страничката във фейсбук и  Инстаграм @lussievtimova!







Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 2 март 2020 г.

Безглутенова шоколадова торта с брашно от кестени / Gluten Free Chocolate and Chestnut Cake



Image result for bird song wake up gifВ неделя се събудих с  усмивка! Навън слънцето печеше силно, но не така по зимно му, а с усещане за пролет. Някаква птичка се беше разпяла за първи път от месеци насам и в мен се надигна вълнение, което отдавана не бях изпитвала. 
Точно като мечка пробуждаща се от зимен сън се изтърколих от леглото, нахлух пухкавите пантофи във формата на зайчета и се загледах през прозореца. Наложи се да примижа леко, заради слънцето, а и очите ми още не се бяха разбудили. Навън все още изглеждаше зимно, сухи клонки и сиви цветове, но песента на птичката правеше всичко различно. Сякаш осведомяваше на всеослушание - март месец е! 

Знаех си, че трябва да запретна ръкави и отделя малко време на готвене този ден, защото щяхме да се събираме малка част от роднините при мама на прошки и десертът бе моя задача. Този път не бях в неведение, защото отдавна замислях какво да отнеса и си бях поръчала всичко необходимо от Вера Италия




Там попаднах на брашното от кестени, което е без глутен, а аз знам, че майка ми ги обожава. За да могат всички гости да хапнат, дори и тези с непоносимост към глутена се спрях на изцяло безглутенови продукти, а темата, както винаги бе шоколадова. Не може да идеш при мама без шоколад и да искаш  прошка, правейки грях в същото време :) 

Отдавна бях хвърлила око на брашното от кестени и исках да го опитам. Знам, че сладни само по себе си, което прави чудесно за палачинки и други печива, без да добавяме много захар, а пък  е и богато на протеини, фибри и аминокиселини. Също така е снабдено с витамини Е, B, фосфори и магнезии, които липсват при много безглутенови продукти. Освен това е добро за хора с диабет ( като вуйна ми) и знаех, че наистина съм уцелила в десетката. 

Друга част от покупката ми бяха може би все познати неща от предишни мои рецепти: шоколадовия мус без глутен, коксови стърготини,  италиански бакпулвер, 



течен шоколад без глутен и палмово масло и новият ми личен фаворит - шоколадовите капки. Знаете колко често ги използвам в рецептите си и ги намирам за страхотни. Обожавам ги! Много пъти сте ме питали от къде ги взимам, все така си отговарях от Кауфланд, но може би досега!
Вера Италия са заредили също, но в разфасовка от 200 г, които излизат къде къде по изгодно от 50-те грама в магазина, които струват около 2 лева. 

Направо се запасих с две пакетчета, а съм ви снимала и съдържанието на самите съставки, за да може да съобразите спрямо нуждите си. Според мен са чудесни! Но разбира се, трябваше да ги изпробвам веднага за да видя как ще бъдат изпечени и сурови. 

В следващите редове ще бъда все така обективна спрямо моите наблюдения, защото моята цел е винаги да бъда полезна, а подвеждайки ви, няма как да стане тази работа. Мога само да кажа накратко, от всички занесени торти на Прошки, моята се изяде само и това  е най-голямото доказателство за вкуса. 

Преди да премина към рецептата обаче, да ви съобщя, че ако нещо сте си набелязали дотук да опитате, може да го направите безплатно, като спечелите един от двата ваучера за пазаруване, които раздаваме в играта с Вера Италия на моята страничка във фейсбук. Правилата са прости и не са обвързани с покупка, но пък може да ви донесат такива. 

Ако искате да го направите, натиснете ТУК или пък снимката по-долу: 



А сега без повече увъртания, време е за рецептата:

Необходими продукти:
4 яйца
200 г захар
80 мл олио
200 мл прясно мляко

Още: 



Започваме като пресяваме брашно в купа и прибавям бакпулвера. Приготвяме си и всички други нужни продукти на масата, за да са на стайна температура.



Разбиваме яйцата със захарта на крем и прибавяме постепенно олиото. 

                             

След това прибавяме постепенно от брашното и млякото, образувайки се хубава кексова смес. Брашното има нежен карамелен цвят, така че ако решите да му добавите и какао, за да стане шоколадов блат, няма да ви трябва много :)  

                           

Реших да добавя към блата малко от шоколадовите капки, за да видя как ще издържат на температурата. Сложих около една голяма шепа. 


Изсипваме сместа във форма за торта с махащи се стени и диаметър 24-25 см, която предварително сме застлали с хартия за печене, леко намаслена. 
Тупваме едно-два пъти в масата, за да изравним и хоп във фурната, където се пече на 180 градуса около 35 минути. 


Блатът се изду доста по време на печене, макар и като купол в средата, но не прекалено, че да стои грозно. Изненадах се, защото не е като останалите безглутенови брашна, които седят някак...абе как да го кажем не точно както трябва. Тук се получи чудесно. Ухаше страхотно и даже успях да го разрежа на две части. 

Реших да го напълня с шоколадовия мус. Той е без варене и просто се разбърква с прясно мляко. Сигурно го помните от тази ваша любима безглутенова торта. 

                            

Намазах го между двете половинки на блата и пак поръсих  от шоколадовите капки.
Забравих да спомена, че те се бяха разтопили по време на печене, което е добре да се знае ;)


Ако си мислите, че съм приключила с шоколада не познавате майка ми :) 
Завърших всичко с намазването обилно на тортата с безглутеновия течен шоколад, без палмово масло. Истината е, че дори Био шоколада на Кауфланд има палмово масло, така че извинете ме ако съм впечатлена :) 

                             

И за финиш - пак шоколадови капки! 


А сега впечатленията: Диета или не, нямаше как да не опитам поне малко от тортата, защото все пак брашно от кестени не ям всеки ден. Ами вкусно си е ! Аз самата да си призная не съм фен на кестените, именно защото имат вкус на брашно. Хубаво е поне да се ползват за това, на което имат вкус. Сладни приятно и си имат специфичното ухание. 

Шоколадовите капки ме впечатлиха и като съдържание и като вкус, все пак съдържат доста по-голямо количество какао от повечето на пазара, а са много изгодни като цена. 


Шоколадовият мус се изгуби леко в десерта и не мога да кажа, че тук е задължителен, въпреки че с този по-дебел блат се получи едно  напояване от вътре. Просто не беше така както си го представях, но пък стана вкусно. Дали вие ще включите нещо по средата - оставям на вас ;) 


А сега ви оставям с хубаво настроение надявам се, по-информирани от преди относно брашното от кестени и с една безглутенова рецепта в съзнанието повече. 
Ако пък се чувствате късметлии, върнете се по-нагоре и участвайте в играта

Надявам се моите рецепти и истории да правят деня ви по-усмихнат, а ако е така, може да ми го покажете като ми пишете, коментирате и последвате в страничката във фейсбук и  Инстаграм!


Честита Баба Марта, приятели и до нови срещи!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...