В неделя се събудих с усмивка! Навън слънцето печеше силно, но не така по зимно му, а с усещане за пролет. Някаква птичка се беше разпяла за първи път от месеци насам и в мен се надигна вълнение, което отдавана не бях изпитвала.
Точно като мечка пробуждаща се от зимен сън се изтърколих от леглото, нахлух пухкавите пантофи във формата на зайчета и се загледах през прозореца. Наложи се да примижа леко, заради слънцето, а и очите ми още не се бяха разбудили. Навън все още изглеждаше зимно, сухи клонки и сиви цветове, но песента на птичката правеше всичко различно. Сякаш осведомяваше на всеослушание - март месец е!
Знаех си, че трябва да запретна ръкави и отделя малко време на готвене този ден, защото щяхме да се събираме малка част от роднините при мама на прошки и десертът бе моя задача. Този път не бях в неведение, защото отдавна замислях какво да отнеса и си бях поръчала всичко необходимо от Вера Италия.
Там попаднах на брашното от кестени, което е без глутен, а аз знам, че майка ми ги обожава. За да могат всички гости да хапнат, дори и тези с непоносимост към глутена се спрях на изцяло безглутенови продукти, а темата, както винаги бе шоколадова. Не може да идеш при мама без шоколад и да искаш прошка, правейки грях в същото време :)
Отдавна бях хвърлила око на брашното от кестени и исках да го опитам. Знам, че сладни само по себе си, което прави чудесно за палачинки и други печива, без да добавяме много захар, а пък е и богато на протеини, фибри и аминокиселини. Също така е снабдено с витамини Е, B, фосфори и магнезии, които липсват при много безглутенови продукти. Освен това е добро за хора с диабет ( като вуйна ми) и знаех, че наистина съм уцелила в десетката.
Друга част от покупката ми бяха може би все познати неща от предишни мои рецепти: шоколадовия мус без глутен, коксови стърготини, италиански бакпулвер,
течен шоколад без глутен и палмово масло и новият ми личен фаворит - шоколадовите капки. Знаете колко често ги използвам в рецептите си и ги намирам за страхотни. Обожавам ги! Много пъти сте ме питали от къде ги взимам, все така си отговарях от Кауфланд, но може би досега!
Вера Италия са заредили също, но в разфасовка от 200 г, които излизат къде къде по изгодно от 50-те грама в магазина, които струват около 2 лева.
Вера Италия са заредили също, но в разфасовка от 200 г, които излизат къде къде по изгодно от 50-те грама в магазина, които струват около 2 лева.
Направо се запасих с две пакетчета, а съм ви снимала и съдържанието на самите съставки, за да може да съобразите спрямо нуждите си. Според мен са чудесни! Но разбира се, трябваше да ги изпробвам веднага за да видя как ще бъдат изпечени и сурови.
В следващите редове ще бъда все така обективна спрямо моите наблюдения, защото моята цел е винаги да бъда полезна, а подвеждайки ви, няма как да стане тази работа. Мога само да кажа накратко, от всички занесени торти на Прошки, моята се изяде само и това е най-голямото доказателство за вкуса.
Преди да премина към рецептата обаче, да ви съобщя, че ако нещо сте си набелязали дотук да опитате, може да го направите безплатно, като спечелите един от двата ваучера за пазаруване, които раздаваме в играта с Вера Италия на моята страничка във фейсбук. Правилата са прости и не са обвързани с покупка, но пък може да ви донесат такива.
Ако искате да го направите, натиснете ТУК или пък снимката по-долу:
А сега без повече увъртания, време е за рецептата:
Необходими продукти:
4 яйца
200 г захар
80 мл олио
200 мл прясно мляко
Още:
1 кутия безглутенов шоколадов мус ( виж тук) + 250 мл прясно мляко
Започваме като пресяваме брашно в купа и прибавям бакпулвера. Приготвяме си и всички други нужни продукти на масата, за да са на стайна температура.
Разбиваме яйцата със захарта на крем и прибавяме постепенно олиото.
След това прибавяме постепенно от брашното и млякото, образувайки се хубава кексова смес. Брашното има нежен карамелен цвят, така че ако решите да му добавите и какао, за да стане шоколадов блат, няма да ви трябва много :)
Реших да добавя към блата малко от шоколадовите капки, за да видя как ще издържат на температурата. Сложих около една голяма шепа.
Изсипваме сместа във форма за торта с махащи се стени и диаметър 24-25 см, която предварително сме застлали с хартия за печене, леко намаслена.
Тупваме едно-два пъти в масата, за да изравним и хоп във фурната, където се пече на 180 градуса около 35 минути.
Блатът се изду доста по време на печене, макар и като купол в средата, но не прекалено, че да стои грозно. Изненадах се, защото не е като останалите безглутенови брашна, които седят някак...абе как да го кажем не точно както трябва. Тук се получи чудесно. Ухаше страхотно и даже успях да го разрежа на две части.
Реших да го напълня с шоколадовия мус. Той е без варене и просто се разбърква с прясно мляко. Сигурно го помните от тази ваша любима безглутенова торта.
Намазах го между двете половинки на блата и пак поръсих от шоколадовите капки.
Забравих да спомена, че те се бяха разтопили по време на печене, което е добре да се знае ;)
Ако си мислите, че съм приключила с шоколада не познавате майка ми :)
Завърших всичко с намазването обилно на тортата с безглутеновия течен шоколад, без палмово масло. Истината е, че дори Био шоколада на Кауфланд има палмово масло, така че извинете ме ако съм впечатлена :)
И за финиш - пак шоколадови капки!
А сега впечатленията: Диета или не, нямаше как да не опитам поне малко от тортата, защото все пак брашно от кестени не ям всеки ден. Ами вкусно си е ! Аз самата да си призная не съм фен на кестените, именно защото имат вкус на брашно. Хубаво е поне да се ползват за това, на което имат вкус. Сладни приятно и си имат специфичното ухание.
Шоколадовите капки ме впечатлиха и като съдържание и като вкус, все пак съдържат доста по-голямо количество какао от повечето на пазара, а са много изгодни като цена.
Шоколадовият мус се изгуби леко в десерта и не мога да кажа, че тук е задължителен, въпреки че с този по-дебел блат се получи едно напояване от вътре. Просто не беше така както си го представях, но пък стана вкусно. Дали вие ще включите нещо по средата - оставям на вас ;)
А сега ви оставям с хубаво настроение надявам се, по-информирани от преди относно брашното от кестени и с една безглутенова рецепта в съзнанието повече.
Ако пък се чувствате късметлии, върнете се по-нагоре и участвайте в играта!
Надявам се моите рецепти и истории да правят деня ви по-усмихнат, а ако е така, може да ми го покажете като ми пишете, коментирате и последвате в страничката във фейсбук и Инстаграм!
Честита Баба Марта, приятели и до нови срещи!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!