вторник, 20 август 2019 г.

Торта "Киндер пингуи" / Kinder Pingui Cake


Ами освен да почерпим, а ?! Измина още една година, в която се правя на възрастен човек, който знае какво прави. Истината е, че животът става все по-голяма загадка за мен и макар да е доста непредвидим, пътешествието си заслужава. Ако и вие сте като мен, то рожденият ви ден не е най-любимия ви ден от годината, макар вътрешно винаги да се надяваме да ни се случи нещо хубаво. Опитваме се да приглушим звука на биологичния си часовник я с алкохол, я с много захар, че виждаш ли времето минава, а плановете от детството така и не се осъществяват. Мераците за рязко забогатяване и оглавяване на класацията на Форбс за най-успешни хора под еди колко си също започват да ни изглеждат все по нереални, а времето за самооценка, самовглъбяване и самосдухване достига своя пик именно на рождения ни ден. 

Всяка година пиша своята оптимистична публикация, въпреки всичките трудности, които като всеки човек и аз боря в ежедневието си. Но все си казвам...тук сме за да ни е весело, не да тъжим и хайде пак да поставя ведрия тон. Тази година ще съм още по-откровена и близка с вас от всякога. Защото и аз съм човек, който има своите страхове, а трудностите си казват своето след време. От по-предпазливи ставаме недоверчиви, от разбитото ни сърце ставаме човек, който не може отново да повярва на любовта, от лошотията наоколо и престъпленията, за които четем всеки ден нямам как страхът да не се внедри почти хронично в нас и да очакваме нещо лошо да ни случи, защото сякаш ако сме подготвени, ще боли по-малко. Какво значение има един рожден ден в цялата тази картинка? Чоплейки си сама тези въпроси, баш кога не трябва, всяка година по това време с радост откривам, че дори самата аз не си позволявам да унивам толкова колкото мислите ми позволяват. И може би затова накрая стигам до позитивната публикация. Защото в края на краищата "Нищо не е свършило докато дебеланата не запее", както се казва. Няма лошо понякога да оставим някои мечти и идеали да умрат, все пак затова израстваме и се променяме. Няма лошо да разширим светогледа си относно идеята за възраст, семейство, брак и идеален партньор, успешна кариера и щастлив живот като цяло. 



Нещата не винаги са такива каквито изглеждат и ако сме също толкова наблюдателни относно позитивните преживяния колкото негативните, сигурна съм, че ще успеем да открием доста неща, които да ни накарат да се усмихнем. Проблемът е, че ние хората приемаме щастието като за даденост, а проблемите като "извънредна ситуация". Слънцето грее, което е добре, ама не баш чудесно, но ако завали, вече е гадно. Времето във всичките си форми е красиво и говоря не само за климата. Времето е това което има значение в края на краищата и единственото умение, което трябва да развиваме е да се радваме на времето, което имаме. Как да не се радвам, че слагам тогава още една свещ на тортата. След като много други нямат тази възможност. Времето може да покаже много неща, много нови лица и нови уроци, които ще се радвам да науча. 
 Благодарна съм за времето, което имах и си пожелавам още много, много време за напред. Благодарна съм за любовта на семейството ми и на всички вас, читателите, които отделяте време за мен, да ме опознаете и да създадем още нещо, което да ни радва. Създаването на вкусна храна е не само приятно заради самото похапване, но и малък процес на творчество, което можем да си позволим в края на работния ден. Не се лишавайте от малките радости, защото ще има дни в които те ще са всичко, което имате. Но дори и тогава както виждате пак ще имате нещо :) 

Посвещавам тази торта, не само на читателката която си я поиска и аз обещах да я направя, но и на всички вас, които се присъединявате към моя рожден ден днес. Ако нямате повод за празнуване, давам ви моя, ако нямате торта, нека тази бъде ваша. Нека отпразнуваме всичко, което сме преживели добро или лошо, защото сме още тук и определено заслужаваме една хубава награда за това. :)


И така, време е за сладката част на нашия пост, а именно за днешната рецепта за торта "Киндер Пингуи". Както вече и казах, помня, че конкретен човек си я поиска преди време в едно от моите запитвания и влезе в списъка за "рецепти за правене". Аз я приготвих с огромно желание не само защото обичам да нося радост, но и защото обожавам това десертче. Помня, че преди години толкова се бях "зарибила", че си купих едно кашонче от Метро да си хапвам, когато ми скимне. Ако знаех, че има и по-лесен вариант като тази торта например нямаше да се ръсна толкова, но за ваш късмет ето я за вас :




Необходими продукти:

За блата:
6 бр. яйца
220 г захар
140 г брашно 
45 г нишесте
40 г какао 
1 ч.л бакпулвер
щипка сол 
2 бр ванилия 


Крем:
500 мл сметана
100 г захар
1 с.л ванилия 
1-2 с.л мед 
1 пак. желатин (10г)

За шоколада:
140 г масло 
250 г тъмен шоколад
2 с.л олио

За декорация:
150 мл сметана
8 бр. Киндер Пингуи

Започваме като приготвяме блата. Той не е никак сложен, приготвя се като за пандишпан. Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг. Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес, като бием с миксера на средна скорост.


В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес, която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка, с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа.


Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути.
Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.


След като изстине го разрязваме по хоризонтал на две равни половини.


Следващата стъпка е да приготвим крема и шоколада. 
Слагаме желатина да набъбне в малко студена вода, а меда загряваме докато стане много топъл. Може да ги смесите, така че желтинът да се разтопи от топлия мед, или да разтопите желатина на водна баня - както за вас ще е по-лесно. Аз смесвам меда и желатина, защото съм мързел :) 
Разбиваме сметаната на крем със захарта и ванилията и след това прибавяме сместа от мед и желатин.

                             

Разпределяме половината от крема върху единия блат и изравняваме добре.


Правим не много тънък пласт от шоколадова заливка отгоре, който приготвяме след като разтопяваме на водна баня продуктите за него и се получи хомогенна смес. Слагаме олиото накрая за повече блясък. 
Препоръчвам използването на черен шоколад, не само заради по-добрия цвят и вкус( според мен), но ако вие искате по-сладко може да ползвате и млечен. 
Изравнете добре и този пласт и приберете в хладилника или фризера за да се замрази по-бързичко.

                             

Сложете останалия пласт от крема и завършете с втората част от блата. Приберете в хладилника, за да стегне за около час.

Шоколадът ще стегне през това време, но вие може да го затоплите набързо на котлона и той ще се отпусне отново.


Извадете тортата от формата и измажете добре с шоколада, като когато тя е студена ще замръзва много бързо, което може да ви улесни :)


Може да стане наистина много гладка, което е много задоволително за гледане :) 


За украсата на тортата разбийте сметаната на сняг и шприцовайте розички. Ако е неподсладена, добавете малко захар в нея, преди разбиването й. 

Разрежете осем броя киндер пингуи на триъгълничета, като аз бях голям карък и в последния момент не успях да намеря и ползвах манте версията им от магазина. Тя е по-евтина и също толкова ефектна.
Изрежете първо триъгълничета от двата края на десертчето с остър нож. После наложете едно от тях като модел по който да режете и останалите от вътрешността :) 


Сложете по едно върху всяка розичка ето така:


Получават се просто идеални парчета, стабилна конструкция не знам дали е необходимо да казвам...


НЕВЕРОЯТЕН ВКУС!



Дължа да отбележа, че  блата е една идея малко по-сух. Аз бих я сиропирала с течност на вкус или бих направила по-тънък блат следващият път.


Ами това е от мен черпавката тази година, приятели! Направих я голяма, пък дано да стигне за всички ни! Любов да има, това е важното! Благодаря ви, че ме карате да я чувствам на този ден и всеки следващ! 
Обичам ви и ви благодаря, че споделихте празника ми!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 16 август 2019 г.

Чийзкейк "Медена пита" / Honeycomb Cheesecake



Трудно е да се съсредоточа днес по ред причини, но първата, която се сещам е неспирният шум от резачка на дърва, която се носи из улицата от шест сутринта. Ах, нищо не може да замести летните звуци, започващи по тъмно с всякакви дейности. Заради липсата на охлаждащо средство у дома, спя на широко отворен прозорец, което ми дава първи ред за симфоничния оркестър на разгонените котки и боклукчийския камион през малките часове. За мой "късмет" съседите до нас правят ремонт, затова епизодичното чукане, дрелкане и разкопаване на всякакви места е част от атмосферата до такава степен, че няма да се учудя дори да се провикнат, че са открили нефт.  Рязането на дърва днес е бонус, но като цяло лятото не си е работа да ти се наложи да почиваш у дома. 

Морето е измислено за тази цел и аз се моля с всички сили, дано тази година ми падне възможност да отида натам, макар и към края на лятото. Самото то определено не протече както се надявах досега и доста неща се объркаха, което вече като вряла и кипяла старейшина в селото отдава не ме изненадва. Затова и това лято нито се подложих на драстични диети, нито правих типичните за мен планове, а се оставих на течението и да видя с какво ще ме "изненада".

 Обикновено течението ме изненадва с настинка, но ако все пак си се вгледаме добре в нещата около нас, все ще забележим нещо, което да ни донесе усмивка. 

Днешната рецепта за мен е такава. Както знаете обещах  една седмица с рецепти, които може да направите за около половин час, в това число и десерта. Освен, че е бърз и лесен десерт,  е направен с чудесни, истински био продукти, изпратени от брата на нашия зет - Иво. Един млад и работлив човек, който отглежда пчели с голяма любов и хъс, а медът му е повече от уникален. 




Няма как да не скрия възхищението си и умилението си по този вид дейности, защото както съм ви казвала, с моя дядо също отглеждахме пчелички. Така ми липсва това време с него, както и целия процес по изваждането на това течно злато. 


Докато нашият мед не беше в най-благоприятният райони в страната, то този на Иво е просто нереално вкусен, като предлага разнообразие от видове. Нали сме си рода, ми изпрати буркан с мед от липа и драка, и един полифлорен.  Още опаковка малка пита, "дъвка" с мед и пакетче ухайна мащерка. Ей, това е подарък! Какво повече му трябва на човек за да се усмихне и да се порадва на живота. Нещо вкусно, полезно и истинско, създадено от ръцете на Иво, с помощта на хиляди пчелички, които той отглежда най-добросъвестно.

На неговия инстаграм акаунт може да видите клипче, как някои от тях си отглеждат мед директно в дънер на дърво?! Такива красиви кадри и такава надежда и живот носят в себе си.  Иво продава медните продукти, които са в асортимент доста повече от описаните впрочем, дори самата аз не знам колко още неща, но тъй като няма да е последният път, в който пиша за тях, ще проуча въпроса и ще ви държа в течение. 


Ако все пак искате да си поръчате нещо истинско и на добра цена, може да го направите на този имейл тук ivosbeefarm@gmail.com  или на телефон  00359 885 061 001. Знам, че мои приятели го правят, та защо не да подпомогнем добрите практики в България с малко "реклама". 


A сега малко за десерта днес. Наистина бърз и лесен за приготвяне, а идеята е на Веселина Димитрова, която видях преди време в някоя от страниците във фейсбук. Записах си я, макар да съм я виждала и на страницата на Tasty Japan, както навярно и на други места. Аз искам да дам кредит обаче към тази дама, защото все пак може би тя беше първата, която видях.

В тези горещени не ви трябва да пускате печката, а се заредите с един супер разхлаждащ и свеж чийзкейк, а глазурата му е от нищо повече от истински мед!!!!Но ето и как да си го направите:


Необходими продукти:
За кората:
200 г бисквити
100 г масло

За крема:
250 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
1 портокал / ( или лимон) 
1 пак. желатин (7 г ) 
2 -3 с.л. пудра захар ( или мед)
мед

Започваме като смиламе в блендер бисквитите. Прибавяме разтопеното масло и разбъркваме добре. Изсипваме във форма за торта с махащи стени с размери около 22-24 см диаметър, изравняваме добре като притискаме с ръка, чашка или лъжица и прибираме в хладилника да стегне.



Докато кората стяга изстискваме сока на един по-голям портокал ( или лимон), а в отделна купичка накисваме желатина със студена вода, така че да набъбне. Моят желатин е от 7 г, но има и от 10 г, които желират същото количество - 500 мл течност.

                              
Затопляме портокаловия сос на котлона или пък в микровълновата и след това го изсипваме върху набъбналия желатин, като разбъркваме докато същия се разтвори напълно. 


През това време разбиваме маскарпонето с малко пудра захар ( на вкус) и прибавяме кората от портокала ( лимона). След това при умерено бъркане с миксера прибавяме портокаловия сок на тънка струйка, а след това малко по малко от разбитата предварително на сняг сметана. 

                                     
Изваждаме формата със стегналата кора от хладилника и изсипваме отгоре крема. Върху него поставяме кръг, предварително изрязан с големината на формата от аерофолио, с изпъкналата част навътре.


Прибираме в хладилника за още половин-един час, докато чийзкейкът стегне. Може да го направите и във фризера, като този сладкиш наистина е чудесен за консумация и като сладоледната торта, но и ще стегне още по-добре, което ще ви улесни при отлепването на фолиото.

След като стегне, отлепваме внимателно аерофолиото и получаваме тази шарка.


Изваждаме от формата и покриваме сладкиша с мед,а отстрани украсяваме с мента и свежи цветя, както пчеличките биха харесали :)


Ами какво да ви кажа, толкова лек, свеж и лесен десерт, а с такъв ефект. Не всичко сладко идва под формата на шоколад - медът е просто нещо божествено, което трябва да консумираме по-често :) 

Опитайте и вие и обезателно ми споделете отзивите си тук в коментарите или ми изпратите вашите снимки :)  И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за някого от останалите категории !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!
 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 14 август 2019 г.

Пърженичка от месо / Beef Stir Fry (Using Leftover Beef Roast)



Обещах ви тази седмица мързелуване и готвене изискващо не повече от 30 минутки, нали така? Е, това и ще получите :)  Освен, че в някои от дните минаваме само със салата или пък мързелива паста, понякога се случва да ни остане месо от пиле на грил или пък друго печено. Никой обаче не му се яде това два дена подред, затова тогава прибягвам до тази моя любима рецепта за пърженичка от останало ни месо. Разбира се, вие може да си я направите и със сурово месо, но в случая се получава още по-хрупкаво, когато вече е запечено предварително, особено ако е станало на конци. Става като за пълнеж на сандвичи, дюнери и най-вече устни кухини, защото месото е меко казано уникално. А най-хубава част? Не ви трябва нищо кой знае какво, а само някакви продукти, които така и така се намират у дома. 



У дома храна не се изхвърля както знаете ( и размера на дрехите ми почна да го доказва), и затова такава рецепти, които трансформират останалото месце от друга гозба в нещо ново са направо задължителни. Надявам се и вие да сте им фен и ако досега не сте ги опитвали, може да почнете с тази рецепта.

За овкусяването му отново се доверих на два от сосовете на Кикоман, защото откакто се намират  дома си давам сметка колко много може нещо толкова малко :) 



А ето и какво ви трябва:
Останало ви печено месо ( пилешко, свинско, телешко)
2 бр. големи глави лук ( може и повече)
2 стръка пресне чесън
кисела краставичка люта чушка за гарниране
олио / зехтин


Лук си трябва тук, защото комбинацията месо-лук е златна, но ще оставя на вас да прецените до каква степен обичате или ви понася. Обелете и нарежете лука на полумесеци.


Запържете в сгорещено олио/ зехтин, така че да омекне и да се карамелизира.


Добавете останалото месо, като го накъсате на подходящи парченца. Аз имах останало телешко месо, което след като остана два дни в хладилника определено имаше нужда от "освежаване".


Овкусиете всичко със соев сос Кикоман, за да не пресоляваме манджата със сол, но ако искате тук е моментът да до добавите и други подправки по желание, ако смятате, че липсват такива :) 


Задължително е хубаво да имаме някакъв свеж елемент към такъв вид пърженичка и аз се спрях на пресен чесън. Нарежете го на средно големи парченца


и го добавете към ястието, а минута след това и терияки соса. 
Той е достатъчен да придаде изцяло завършен вкус и според мен няма нужда да слагате нищо повече. 


Гарнирайте така горещата пърженичка с люта чушка, кисела ( или прясна ) краставичка, в зависимост от сезона и вашето предпочитание :) 

Може да не ви изглежда като кой знае каква рецепта, но повярвайте ми, човек има нужда от такива в ежедневието си, а понякога идейка и вдъхновение е всичко, което ни трябва за да се впуснем и ние в нови кулинарни приключения!

Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...