Няма нищо перфектно на този свят, но това е вярно само ако не броим днешните мекички разбира се. Една от най-класическите български закуски и едва ли има някой, който не е ставал с усмивка на лицето като дете, долавяйки аромата им от кухнята.
Майка ми прави най-чудесните мекици и мога да кажа, че се научих от най-добрия. Мекичките й винаги бяха с прясно забъркано тесто, супер пухкави и големи, без излишна мазнина и тежко ухание.
Аз съм от хората, които обичат да закусват солено на закуска, затова и ги похапвам винаги със сиренце, а ако искам да заблажа след това - сиренце и сладко.
Почивните дни са пред нас и този път освен нещо сладко ви предлагам да ги започнете с домашно приготвена закуска, която знаете, че ще и донесе усмивка. Ако цяла седмица сте нагъвали мюсли, какво лошо има да си отпуснете душата поне през уикенда и да закусите така както душата ви иска. Тази закуска е и Богоугодна, иначе защо ще се продава като "топъл хляб" ( pun intended) с десетки на Рилския манастир ??!! :)
Да си призная, тамошните никога не са ми допадали, макар опашката за тях винаги да е толкова дълга, сякаш не си купуваш мекици, а опрощаване на греховете. Доста мазни са и по-скоро хрупкави, отколкото меки.
Е, аз искам да ви покажа как да си направите перфектните мекици, защото всеки ден един нов човек решава да научи някоя "нова" рецепта и може товаa да си ти, който четеш това сега :)
Не е никак трудно, а ето и рецептата:
Необходими продукти:
Около 500 г брашно София мел за баница
1 пак. суха мая ( 7г)
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л захар
2 с.л. кисело мляко
250 мл хладка вода ( може да поеме и повече)
олио
Избирам брашното за баница, тъй като е с по-високо съдържание на глутен, което го прави идеално за такъв вид изделия, които изискват тестото да се разтяга на ръка. Няма да има накъсвания.
В купата на миксера ( или пък ако го направите на ръка, в подходяща тавичка) слагаме две - трети от брашното и правим кладенче. Изсипваме в него сухата мая и захарта и прибавяме хладката вода и киселото мляко. По ръба на купата слагаме солта и пускаме да се меси тестото. Постепенно прибавяме по ръбчето на съда по малко от останалото ни брашно и олио.
Получаваме меко, еластично и не лепнещо тесто. Оставяме го да втаса на топло ( аз правя това във фурната на 50 градуса, като не забравяйте да го покриете с кърпа) , докато удвои обема си.
След като тестото втаса, го "пукаме", за да излезе въздуха, но то ще си остане все така въздушно и дунапренено. Изваждаме го от купата и
и го прехвърляме върху намаслен с олио плот. Аз си го разделям на парчета, за да получа еднакви по големина мекички.
Загряваме тиган с олио, като е добре олиото да е почече.
Взимаме една част от тестото и разтегляме тестото във формата на кръг и слагаме в олиото.
Добре е да пържим на висока степен, но не на най-високата, за да не ни изгорят мекичките отвън, а отвътре да останат сурови. Аз си помагам, като докато се пържи от едната страна, я заливам отгоре с лъжичка с олиото и от другата. Така се надува още повече :)
Щом хване златист цвят отдолу, я обръщаме и пържим още две-три минутки.
След пърженето задължително ги отцеждам върху кухненска хартия.
Получават се най-пухкавите и "дупести" ( както аз определям всяка такава текстура) мекички, които може да опитате.
Хапвайте ги още топли с любими сладка, сирена или просто поръска от захар.
Аз вече знам какво ще закусвам утре, надявам се и вие :) Не забравяйте да ми изпращате снимки на всичките си творения, като с най-голям кеф ще се насладя и на вашите мекички по тази рецепта :)
Update: И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за всички !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.
Прекрасни почини дни, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Благодаря ви, приятели!