петък, 8 март 2019 г.

Мека шоколадова торта с мини кроасани за Деня на жената 8 -ми март / Chocolate Cake with mini Croissants with Spumante cream



Честит осми март, скъпи дами!

Честит осми март, мамо, сестричке, скъпа приятелко, която ме четеш от телефона или екрана на компютъра! Бъди жива, здрава, обичана, красива и щастлива! Бъди успешна и уважавана, ценена и нека силата, разумът и амбицията ти, срещат само възхищение. Обичай силно и раздавай енергията, която носиш в себе си на света, защото чрез женската ласка и обич той става по-красиво място за живеене.

Нека с всяка година ставаме по-можещи, по-уверени и смели, а успехите ни да ни следват във всяка сфера на живота, без да се налага да жертваме едното за сметка на другото. Нека животът ни среща с достойни за обич и уважение мъже ( или жени, no judgment), с които заедно да променим света към по-добро място за живеене.

Вярвам, че жените крият в себе си необикновена енергия, която може да преобърне хода на историята, стига да имат смелостта да вземат нещата в свои ръце. Вярвам в тяхната преценка, съпричастност, съчувствие и разум. Смятам, че връзката между дамите често е жертва на клишета и страхове, провокирани от социални стереотипи и макар и неволно, понякога биваме повлияни от тях. Конкуренцията във всички звена на живота ни винаги ще я има - дали  в романтичен план, дали в професионален, на това над което можем да работим е нашето собствено развитие, чест, достойнство и разбира се да доказваме, че действията  ни са повлияни след внимателно обмисляне, а не просто емоционален изблик, както често ни приписват. Ето защо, тази година реших да дам пример със себе си, с нещо, което ние жените би трябвало да го правим по-често.



Ще направя бърз обзор за свършената работа от мен в професионален план, защото само ще мога да си дам кредит за усилията, които полагам ежедневно да бъда добра в това, което правя. Това, са и причините, заради, които вярвам, че трябва да спечеля на тазгодишните наградите на Блоговодител, за които съм номинирана в пет категории ( „Гозбите на баба”, “Крилце или Кълка”, “Бързо и вкусно”, “ Жител на света", "Топло от фурната"):

 -за една година съм увеличила почти двойно съдържанието и броя на публикуваните рецепти, като всяка рецепта включва в себе си авторски текст и уникално съдържание за развитието на една интернет платформа.

-обхванала съм двойно повече обем от разнообразие на рецепти, като голяма част от тях бяха поискани от читателите на блога - повече бързи и лесни рецепти, интересни рецепти и истории от света на кулинарията и различни места по света, повече здравословни рецепти, безглуенови рецепти, рецепти с месо,  забравени рецепти от едно време, като нито за миг не пострадаха все така завидната бройка от десерти

-все по-голяма част от рецептите за тортите са авторски

-всяка година работя по подобряването на функционалността на блога :  изваждане нови, отделни категории, визуална представителност, коригиране на старо и не толкова добро съдържание, работа върху бъдещи аспекти за подобряване на качеството, без професионална помощ, а с часове денонощно ровене в нета за проучване на подходящи методи

-създаването на някои оригинални практики, които бяха прегърнати  в последствие и от други блогъри като например : апела в края на публикациите, с цел популяризиране не съдържанието или създаването на албуми със снимки на творения от читателите, като по този начин стимулирам връзката на блогъра с аудиторията му; популяризирането на представянето на рецепти стъпка по стъпка:




-снимките на читателите, появяващи се в пощата ми, но и на страниците на многобройните кулинарни групи показва, че тези рецепти се правят наистина, а не служат само за възхищение. Означава, че са достъпни, точни и разбираеми и че блогът има  успешен стил за понасяне на информацията. 

-коректно представяне на рекламираните от мен продукти, като изборът за тях е вследствие на отговорна селекция от моя страна, тъй като ползвам продуктите им в ежедневието си и смятам, че ще бъдат от полза и на моите читатели

-стартирането и развитието на инстаграм акуант, на който да се приставят различни аспекти 
от живота на блогъра - рецепти в момент на готвене, бъдещо кулинарно и  лично съдържание, касаещо преживявания, продукти и моменти за вдъхновение

-поддържането на същата постоянна връзка с читателите на блога чрез старание за бързо отговаряне на запитвания, коментари и всякакви спешни "кулинарни " случаи :) 

И всичко това, в годината когато ми се наложи да направя най-голямата промяна в живота ми досега, търсейки жилище, намествайки стара фурна за вграждане върху стол, в почти празния апартамент, и преносими котлони върху стара печка на дърва и въглища.

Без скъпо фотографско оборудване, а само с един фотоапарат покрит с три пласта брашно, компютър, който гасне през минута и огромното желание да покажа, че мога да се справя и отново да постигна повече от миналата година. Да бъда по-добра и да не позволявам на негативните лични преживявания, да повлияват на качеството на това, което правя най-добре. Да готвя! Да споделям! Да вдъхновявам! Да ви радвам!




Затова смятам, че заслужавам вашите гласове - защото работих неуморно и реших да дам всичко от себе си да превърна деня на човека отсреща, в монитора, в по-красив и усмихнат. Затова и смятам,че сега мога да поискам същото от вас, като гласувате за мен. Ще се радвам, ако всеки тази година отдели няколко минути да помогне на някого другиго да постигне успех!!

Надявам се в деня на жената все повече дами да застават една зад друга, все повече хора да подкрепят работещите и позитивни хора и да бъдем самите ние пример за другите. 

Споделих тази своя история и се надявам да ви заредя, мотивирам и да ви накарам да се гордеете със своите постижения - от тези в училище, работата, през тези в кухнята, до тези които заспиват до вас - деца и половинки :)

Честит празник!



Необходими продукти:

4 бр. кроасани с вкус на шампанско (по 65 г единия)
1 голям пакет мини кроасани с вкус на шампанско ( 185 г)
2 пак. шоколадов пудинг
1 литър прясно мляко
200 г тъмен шоколад
150 г масло
2 яйца
8 с.л. захар

За украса: 
сметана, 
шоколадов ганаш,
какао,
 плодове, 
цветя


Продуктите са за торта с диаметър 24 см, като се постарах да снимам продуктите, които съм полазвала, макар да не е реклама, но често ме питате с какво точно съм готвила, та този път си направих труда и да ги снимам.

Големите кросани,а ко мога да ги нарека така, са от Кауфланд, с вкус на шампанско. Мини кроасаните също с този вкус - голям пакет. 

                             

Шоколадите, с които приготвям обикновено ганаш са тези, изгодни като цена, от Биллата или Кауфланд, като ползвам по един от всеки вид, за да мога да ви ги снимам :) 


И започваме: Нарязвам кросаните на филийки. В купа разбивам съдържанието на пакетчетата пудинг, които в моя случай бяха Пудинг Премиум шоколад с кокос на Др. Йоткер( много исках да го опитам), с част от прясното мляко както е на опаковката.
Другата част от млякото слагам на колона да заври, заедно със захарта.

                             

Исках да обогатя крема и му прибавих две разбити яйца, но вие може да си направите домашен яйчен крем с какао като цяло. Аз просто си умирах от любопитство да опитам тези пудинги. Исках обаче да постигна такъв вкус, че да не познаеш, че е от готов микс, затова му добавих още вкусотии. След като млякото тръгна да завира, прибавих какао-яйчената смес на тънка струйка, като бърках енергично с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. Още горещ, към него прибавих начупения шоколад и го оставих напълно да се разтопи и поеме в крема, като разбърквах от време на време.


Накрая прибавих и маслото, като получих супер наситен и плътен шоколадов крем!

Време е да сглобим тортата :) 

 

Нареждам половината нарязани на филийки кроасани на дъното на формата. Отгоре изсипвам около една втора от крема.


Върху него нареждам мини кроасаните, а върху тях останалата част от крема, без малко. Нареждам останалите ни филийки от големите кроасани и завършвам с малката ( останала ни) част от крема, така че да изравня блата добре и да покрият добре сухите части на тортата. Оставям тортата да изстина и стегне, може и на стайна температура ( ако е хладно :) ) за една вечер, 


 На следващата сутрин извадих тортата от формата и измазах с пласт бита сметана - разбих около 300 мл. С клечка за зъби или дървен шиш за месо, скицирах картинката, която исках да постигна като краен резултат, а след това с леко разтопен ганаш и шприц с тънък накрайник очертах и финализирах рисунката. Скицирайки го предварително с клечка, може да коригирате и заглаждате някои част на изображението преди да се наложи да рисувате с ганаша ;) 


Останалата разбита сметана смесих с малко тъмно какао, правих го на око, и шприцовах розички и завъртулки, така че да имитират коса. 
"Подсилих" някои от елементите с още завъртулки от шоколадов ганаш. За устните може да използвате някакво малиново желе или сладко, а украсата в косата бе от ягоди и рози ;) 


Тортата е една от най-хубавите, които съм правила и знам, че може да ви се струва, че го казвам честно, но когато нещо е хубаво, е хубаво. малко торти правя втори път, но тази ще правя отново днес за прошки., Става бързо, без печене е, а усещането в комбинацията от кремовете, и пухкавите хапки от мини кроасани с крем-шампанско я въздигат направо на божествено равнище. 
Не се притеснявайте за диетата поне в един ден от годината, защото ако днес не се почерпим, то кога. :) 

Не може торта с шампанско да не гарнирам с някое прекрасно пенливо вино и този път отново се спрях на това Просеко. Наистина ме впечатли толкова лекия му плодове вкус, че съм сигурна и че дори и тези от вас, които не обичта алкохол, е успеят да му се насладят. Напомням ви, че ако за целия месец март направите поръчка от онлайн магазина Вера Италия и впишете код "Люси" в полето за коментар, участвате в томбола за сладък сервиз за кафе. Вижте повече тук.

Аз ви оставям, защото знам, че ви очаква много красив ден пред вас и надявам се съм допринесла за малка част от това.  на изпроводяк си призовавам ви да подкрепите една скъсваща си от работа гъзето дама в мое лице на  https://kulinarninagradi.com

и ме последвайте в моя инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova , където ще ви споделям малко превю какво още се готви у дома, преди да се появи в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!





сряда, 6 март 2019 г.

Пилешките крилца на Люси и Лукас / Sticky chicken wings by Lussi and Lucas


Хубав ден е  днес, защото съм решила да е такъв! От вчера започнах с тренировката на козунаците - ей така да врътна една -шест плитки, за да си припомня работата с тестото 
От сега ви казвам, да стоите на линия, че такива козунаци ще видите в блога, че може да поискате да се нанесете близо до мен, като знаете как раздам храната. 

Обичам да готвя за приятели и с приятели, като и днешната рецепта е такава. Кръстих я така, защото ми е драго да включвам любимите си хора във "вечното творчество " на нета :) Тези пилешки крилца приготвихме наскоро с Лукас, половинката на моето Ванче ( помните я, т. нар Спагетено чудовище), като отидохме една тумба хора да се порадваме на новото им бебе и "свежия " софийски въздух. 

Лукас ме привика в кухнята, извади три килограма крила и каза, "давай да измислим някаква хубава марината". Изваждахме каквото има по шкафовете и се заловихме за работа  Толкова вкусни станаха, че ме караха после пак да ги приготвям три пъти у дома. 

Наистина са чудесни - солни от соевия сос, но лепкави и карамелизирани от меда, а останалите съставки на марината носят едно ухание, което те кара се облизваш още преди да си седнал на масата. Крилата се ядат с ръце, и е идеално да  си облизваш пръстите от лепкавия сос, облял сочната кожа на пилето, но пък и съществува малка опасност да си отхапете някой пръст от лакомство. 

Благодаря на скъпите ми приятели за вкусния обяд, който сега ще увековеча с днешната си публикация. Тя сама по себе си е специална, защото вчера излязоха и номинациите за тазгодишните награди на Блоговодител. Ваша Люси е номнирана в пет категории, като едната от тях е тази за месо, което не е никак случайно - време е някоя месарница да се сети да спонсорира тази рубрика, че да мога съвсем да й отпусна края ! :) 


Благодаря от все сърце за оказаната чест на екипа, защото сигурна съм, че не е никак лесна задача и винаги ще има доволни и недоволни. Щастлива съм, че целите , които си поставям всяка година биват отбелязани, като винаги се стремя да работя и към някоя нова категория, като година бе "Жител на света", тъй като споделях повече чуждестранни рецепти, които ни съблазнят от пътешествията ни - реални или в мислите ни, а защо не и филми и книги.

Продължих да ви представям рецепти и от другите ви най-търсени категории, за бързи и лесни рецепти, хлябове и козунаци, месо и всякакви други вкусотии. Изненадана съм да науча, че тази година не съм номинирана в нито една сладкарска категория, защото знаете, че това е хлябът и маслото на този блог и с всяка година полагам двойно повече усиля от предишната да запазя дадената ми от вас титла "Царица на тортите", като и тази година ви предложих голям брой оригинални, авторски, познати и непознати торти и сладкиши от цял свят,

За да е успешен един човек обаче трябва да приема трудностите по пътя си и да се фокусира върху работата и вярата, че трудът му ще бъде оценен от когото трябва. Аз вярвам, че вие сте тези хора, за които работя така неуморно и затова знам, че мога да поискам вашата подкрепа.

Вашият вот е решаващ за това дали ще успея да сбъдна новата си мечта - да си тръгна с наградите на публиката в петте категории на таз годишните награди, доказвайки отново, че имам най-прекрасната, творческа, съпричастна и добра аудитория в кулинарното блог-пространство!

Ето и категориите, за които ви моля да дадете гласа си за МЕН на http://kulinarninagradi.com :

- Категория „Гозбите на баба”

- Категория “Крилце или Кълка”

- Категория “Бързо и вкусно”

- Категория “ Жител на света"

- Категория "Топло от фурната"


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Нужна е регистрация, но става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! Благодаря ви!

За да ви подкокоросам да го направите с още по-голяма охота, ще ви се подмажа с днешната рецепта. Тя е много лесна и вярвам, че много от вас могат да си я сготвят още днес, за вечеря :) 



Ето и необходимите продукти:
Около 10 бр. пилешки крила
2-3 скилидки чесън
1 с.л. мед ( пълна)
1 с.л. горчица
1 с.л. доматен сос или  кетчуп
1-2 с.л. соев сос Кикоман ( или Понзу сос) 
1-2 с.л. ябълков оцет
1 ч..ч вода
подправка за скара
сол

Слагаме крилцата в подходящ съд или кутия, така че да са полегнали и да имат равен достъп до маринатата. За нея, разбиваме всички останали съставки купичка, като накрая прибавяме водата. Може да използвате Понзу сос Кикоман вместо соевия само, тъй като той ще допринесе още една малка нотка към киселия вкус на марината и ще балансира сладостта на меда. В марината имаме сладко, кисело, горчиво и солено като вкусове, така че щом отхапете от месото да се чудите каква е тази нирвана.

                     

Чесъна може да сложите пресован или нарязан на ситно, като някои от вас може да решат да го заменят с чесън на прах. Подправката за скара е универсална, от магазина или домашно направена, включваща целия букет от подправки, които ви иде да си изядете джапанката щом ви замирише на скара ;) 
Мариноваме крилцата поне един-два часа в хладилник, а аз обикновено ги правя предната вечер. Така маринатата пропива по-навътре в местото, но ако бързате и решите да си ги направите още тази вечер - пак ще станат вкусни - не се притеснявайте! 


Крилцата редим в тавичка, с хартия за печене на дъното, ако миенето на тави не ви е страстно хоби.
Пъхаме да се пекат за около 25-30 минути на 180 градуса.



Поднасяме ги със свежа салата и картофки, като в моя случай бяха картофени крокети. Така и така ще ядем с ръце - по-лесно нека да е ;)


Някои станаха като сърчица направо, за да демонстрирам колко много обичам всичките си приятели и хора, които ме подкрепят. Ако и вие сте един от тях, много ви моля, подкрепете ме на наградите в петте категории тук - https://kulinarninagradi.com

и ме последвайте в моя инстаграм акаунт тук - https://www.instagram.com/lussievtimova , където ще ви споделям малко превю какво още се готви у дома, преди да се появи в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



събота, 2 март 2019 г.

Ризото "Четири сирена" с просеко и гъби / Italian Four Cheese Risotto with Mushrooms and Prosecco


Събота обикновено е ден за срещи, кино, разходки, а  защо не и някоя вкусна по-изискана вечеря. Настроението ме застигна и мен, дали заради по-слънчевото време или просто се радвам, че вече е март месец и Денят на жената наближава. 

Обичам да гледам усмихнати дами, носещи цветя - къде от съпруг, любим, любовник дете или колеги. Хубаво е да ги виждам събрали се на маса с приятели в някое заведение и се наслаждават на един ден в, който няма да ядат пиле с картофи, а ще се позволят нещо по-засукано :)                          Аз самата също ще се възползвам от случая да поканя няколко приятелки у дома, като реших, че ще се поглезим с ризото - ястие на което никой не може да откаже (( ако разбира се е ризото, както трябва, а не някакъв ориз със замразени зеленчуци) 
Хубавото ризото трябва да е креместо и пухкаво, а  от него да ухае на такъв бульон, че да те пренесе в слънчева Италия от първата хапка.


 За тази цел е добре да го гарнирате с подходящо вино, като аз разбира се съм решила да направя точно това. Планирайки празничната вечеря за мен и моите приятелки, направих една пробна рецепта, която ми хрумна докато пазарувах от моето любимо магазинче с истински италиански продукти - Вера Италия.

За истинско ризото ми трябваше подходящ ориз и едва ли трябва да споменавам, че в кварталния ни магазин няма такъв. Намира се Арборио тук-таме, но той си върви с някакво овкусяване, което аз не исках и си рекох "Направо ще си поръчам един ориз от моя магазин, за да си имам и за напред". Така и така ще правя поръчка, разгледах и останалите предложения и си харесах още две неща, които да вмъкна в рецептата - скромна съм този път както виждате :) 

Много обичам паста и пица и всичко на тема "сирена", но ми свалят ризата от гърба в магазина с тези цени на вносните сирена. Видях обаче, че се продава бурканче крем от италиански сирена, което е идеално за моята рецепта и ми излезе в пъти по-евтино. Ароматът и вкусът му е невероятен и само факта, че ми трябваше за рецептата го спаси да не го омета като буркан Нутела. 



За ризотото ми трябваше и хубаво бяло вино и вие знаете, че аз вино жуля като все едно го взимам за лечение ( не, че не е е един вид така де). Разгледах вината в магазина и се спрях на това просеко, не само защото бе на промоция, но и отдавна не бях давала шанс на просекото, след като преди време едно хич не ми хареса, а се бях изръсила за него.
Обаче това, ООООО, това е толкова хубаво, че не знам дали ще остане за осми. Толкова е леко и плодово, че макар да пише, че е доста сухо, има сладост, която ти напомня на сайдер. Наистина много ми хареса и затова реших да си овкуся и ризотото и гъбите с него, че и си джоках докато готвих и бях много щастлива личност към края ;)  


                  

Ех, затопли се малко и ми дойде музата - все едно съм на слънчеви батерии, значи, но пък много вкусно стана!
В моя град няма много опции където да хапнеш хубаво ризото, без да има детски рожден ден наблизо и висяща плазма с футболен мач, затова и решението ми да си похапваме вкусно-вкусно у дома е не само по-добро, но и по-изгодно.
Като цяло рецептата става сравнително бързо, затова няма да ви бавя с повече обяснения :) Ето и нея: 



 Необходими продукти:
500 мл пилешки бульон
6 бр. гъби 
3-4 стръка броколи
1 малка глава лук
 олио/ зехтин
сол

Започваме като нарязваме лука на средно малки кубчета, а в тиган загряваме олио - около 1/4 ч.ч. Отделяме една чаена чаша ориз, като аз реших вместо традиционния арборио, да опитам още по-добрата версия - ориз карнароли или така нареченият "Крал на ориза". За разлика от арбориото, този сорт е още по-богат на нишесте, по-твърд и с издължено зърно, като ви гарантира супер креместо ризото. Никога не мийте ориза за ризото!

                             


Слагаме кромида да се запържи, докато стане прозрачен.


През това време загряваме мазнина и в друг тиган, където слагаме да се запържат нарязаните на по-едро гъби.


Запържваме ги, докато придобият тъмен, карамелен цвят, а след това сипваме около 2-3 с.л. от просекото, което ще разнесе във въздуха супер апетитна пара и ще искате да си направите запарка в нея.  Вместо това - пийнете си малко винцок :) 
Оставате гъбите за още една  минута на колона, за да се изри алкохола и подправете със сол. Готови са ;) 


                             

Сипете ориза при лука и запържете, докато и той започне да изсветлява, а след това прибавете около 1/3 ч..ч  просеко. Процедурата с парата и пиенето от чашата е същата :) 


Оставете течността да изври.


След това прибавете един черпак от пилешкия бульон и намалете котлона на половина. Оставате ризотото да къкри, докато поеме цялата течност и започва да набъбва постепенно.


След като попие черпака бульон напълно, сложете още един и повторете процедурата.


Реших, че искам да имам някакъв свеж елемент в ризотото, а обичам броколи и сирена, затова кипнах малко вода и бланширах за около три минути няколко стръкчета броколи. 
След като поврат три минути, отцедете от горещата вода и сложете в купа със студена вода - така ще запазят ярък, зелен цвят.


Когато оризът ни е поел бульона, е вече омекнал напълно и готов да бъде подправен с крема от сирена.  Не може да си представите за каква вкусотия става въпрос.

                              

Прибавете половината гъби към ризотото и разбъркайте, а другата половина разпределете отгоре при поднасяне. Гарнираме с няколко малки клонки броколи и още съвсем малко прясно рендосан пармезан ( не е необходимо, но аз си имах в хладилника едно парче от Балканската война ) 


Изборът на напитка към ястието бе идеален и не заех кое ми пълни повече душата - ухайната  чиния и ли закачливите балончета в елегантното пенливо вино.


Ако и вие искате да се насладите на тази фантазия, вече знаете как да го направите :) 

И защото Денят на жената наближава, искам да дам награда на един от вас, който през целия месец март направи поръчка от магазина на Вера Италия, като използва в думата "Люси" в полето за коментар към поръчката. Ще изтегля името му на случаен принцип и може да спечели този комплект за кафе от публикацията тук https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2019/02/wine-tasting-and-antipasto-platter.html

Ще обява повече подробности за играта в понеделник и на моята страница, като ако искате да знаете какво още се готви у дома преди да публикувано на блога, 


последвайте моя моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Слънчеви и усмихнати почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...