понеделник, 11 февруари 2019 г.

Френска лучена супа / French onion soup recipe


Бях обещала тази рецепта преди време и ето, че стигам да я споделя най-накрая. Защо точно днес? Ами просто реших, че е хубаво да стартираме седмицата с нещо с лъжичка, по-лекичко, а пък френската тематика някак си е за подразбиране в месеца на любовта. 
Френската лучена супа си е голяма класика и хората или я обожават, или хич не я харесват. Вие може да разберете кой от двата вида сте, с тази бърза рецепта, която няма да ви отнеме много време и може да си е спретнете след работа. Аз самата харесвам супата доста, не само защото е вкусна, но понякога я сервирам и като сос за месо, тъй като наистина е много подходяща. 

Запеченото хлебче в средата, поръсено богато с грюер е задължително, като аз разбира се го замених с по-обикновен, но все така качествен кашкавал, защото вярвам, че и много от вас ще направя точно така, най-вече заради ценовия фактор. Исках да ви демонстрирам, че  възможно, ще изглежда отново добре и определено се яде със същата охота. В зависимост от големината на купичка се сервират две филийки багета или една, като моята чиния беше по-голяма и сложих два. Резнах краищата под наклон, та да се образува сърчице, защото няма как да не допринеса и аз нещо към рецептата и да оставя своя почерк. 


Макар тази супа да не е с най-апетитния цвят, ароматът й ще ви накара да забравите за всичко, защото ще усетите нотките на вино, масло и мащерка, а със запечения кашкавал отгоре въобще няма да му мислите дали да ядете или не - то просто ще се случи.
 Аз ще ви представя рецепта, която харесвам тъй като продуктите са за по-малко количество супа - 3-4 порции, така че да знам, че ще се изяде, а  няма да се озова с един казан супа, която да ям един месец. 
Но да не губим повече време, ето и необходимите продукти:

Необходими продукти:
5 глави лук
1-2 с.л. олио
2 с.л. масло
1/2 ч.л. захар
2 с.л. брашно
2/3 ч.ч. бяло вино ( ябълков сайдер)
600 мл телешки бульон
2 стрък мащерка
сол
 черен / бял  пипер

За гарниране още:
хляб / багета
кашкавал/ грюер

Започваме с нарязването на лука. По правило се правят на полумесеци и самата супа се точи леко като на нудели ( спагети), но разбира се не всеки е очарован да посръбва от лукчетата, колкото и да са вкусни.


Аз нарязвам по-голямата част от лука на средно малки кубчета и само една две глави на резенчета, които все пак да присъстват в супата. Това е моя прищявка, но според мен прави ястието по-лесно за консумиране, а ако нямате кулинарни критици около вас, които да ви кажат, че не се яде така, може да си я направите и цялата на кубчета.


Слагам малко олио и масло в подходящ тиган на котлона да се разтопят. Добре е да е на средна температура, за да не ни загаря маслото. Прибавяме лука.


Разбъркваме за кратко и захлупваме капака, като оставям да се задуши за около 10-15 минути. Може да разбърквате от време на време. Така лукът ще слегне и ще омекне.


След това махаме капака и подправяме със сол, пипер и захар, последната която ще ни помогне да карамелизираме лука. Така пържим още известно време, като то може да е от 15 до 30 минути, в зависимост какъв цвят и текстура желаете да получи лука. Може да го оставите да се карамелизира почти до кафяво или да оставите супата малко по-светла, а лукът - по свеж. Аз лично предпочитам втория вариант.


След като лукът придобил желания от нас цвят и вкус ( аз си опитвам всичко, докато готвя) прибавяме брашното, разбъркваме добре и запържваме за една -две минути, докато се разнесе и запече равномерно. След това излизваме виното или сайдера, докато се абсорбират добре и останат ароматите.


Накрая прибавяме телешкия бульон и мащерката. Оставяме супата да къкри на тих огън още 15-20 минути, повече или по-малко в зависимост от това, колко течна искате да бъде. Някои предпочитат супите по-гъсти, други по-чорбести, затова имайте предвид, за да е ви изври прекалено течността.


Когато супичката е готова, загрейте фурната на 180 градуса. 

Отрежете една или две филийки франзела, а ето кака го направих аз:

                             

Покриваме ги с кашкавал и запичаме във фурната докато се разтопи кашкавала.


Горещо, ухайно и невероятно вкусно! Супа за повод и без повод!
Навън е студено, обядът наближава и честно казано една такава чинийка няма да ми дойде зле.
А вие останете на линия защото има толкова прекрасни рецепти за споделяне, че чак не ви завиждам как ще ги готвите ;) 


Усмихната и ползотворна седмица, приятели! 


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 8 февруари 2019 г.

Шоколадова торта с вино за Трифон Зарезан / Red wine chocolate layer cake


Остава по-малко от седмица до 14-ти февруари и вълнението във въздуха се усеща. ресторантите наказват сервитьорките да изрязват сърца от картон, хранителните магазини залагат на всяка стока в розово, плюшено или шоколадово, а магазините за дрехи акцентират върху бельото, отново в алено червено. Мъжете въздишат с досада, жените с надежда, а една група непукисти си следят турския сериал и въобще не знаят кой ден сме. 

Аз съм привърженик на една вътрешна група, обхваща и мъже и жени,които просто гледат да се радват на живота колкото повече, толкова повече. Сърцата не ги дразнят, а им напомнят да подарят цветя на дамите, тъй като отдавна не са го правили. Дамите също решават, че може би е добра идея да се потрудят допълнително в кухнята и да изключат бутона за кавги за двен-два, което си е достатъчно честно казано за да усети мъжа дар от небесата. 

А, освен това и двата пола осъзнават, че преди всичко е Трифон Зарезан и може да се комбинира романтичното с приятното за всички. Във виното е истината както се казва и разбира се, че може да кажете отдавна пазеното си мнение за майката на половинката си, но може да ви се получат нещата по-положително ако наблегнете на това колко е хубаво да имате човек, който ви обича в живота си. 

Всяка година отделям достатъчно внимание на десертите за Св. Валентин, затова тази година реших, че и Трифон Зарезан заслужава свой такъв и то достоен. Точно такава е тази торта - достойна да се нарече винена, защото уханието на божествената напитка се носи от блатовете през крема, та чак до винената редукция за украсата.
Дали защото се опияних от изпаренията, накрая опляках леко украсата с чашата, но реших, че този вкус не бива да се пази за дълго в тайна. По-добре да ви споделя тази чудесна рецепта. която направих за сайта на София мел така, отколкото да не го направя въобще. Но ето какво ви трябва първо:




За блатовете:
1 ¾ ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 ¾ ч.ч. захар
¾ ч.ч. тъмно какао
1/ 2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. червено вино
1 бр. ванилия
1 ч.л. мляно кафе
3 яйца
½ пак. бакпулевр
1 ч.л. сода
Щипка сол

За крема:
700 мл прясно мляко
200 мл червено вино
2 бр. шоколадов пудинг
2/3 ч.ч. захар

За винената редукция:
1 2/3 ч.ч. червено вино
2/3 ч.ч. захар

За намазване:
250 мл течна сладкарска сметана


 

Рецептата и начинът на приготвяне както винаги можете да видите на техния сайт, като натиснете тук!
https://www.sofiamel.bg/bg/recipes/shokoladova-torta-s-vino-za-trifon-zarezan

Обещавам ви невероятен вкус, меки и сочни блатове, шоколадов пудинг, приготвен във вино ( моето беше домашно и ви съветвам да изберете наистина хубаво вино), а редукцията съм убедена, че ще използвам и за други рецепти - невероятно вкусно. 
Изберете си подходяща чаша по-от рано за да нямате моите проблеми с декорацията, но съм сигурна, че ще използвам тази рецепта от няколко стотин пъти :) 
Насладете й се и останете пияни от любов!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 

   
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


сряда, 6 февруари 2019 г.

Гръцки сиропирани тригуни с крем и сметана / Greek Phyllo Pastries with Custard and Cream


Знаете ли, че днес бил много хубав ден за работа. Аз не мислих, че такива съществуват и че просто трябва да си ги правим такива, но да видим. Никога не казвам "не,", преди да съм опитала, затова станах рано и започнах със задачите, които си бях набелязала. Имам работа за целия ден,( такава, която си върви по принцип), такава каквато имам да довърша от вчера и малко, която отлагах от доста време. Ако денят е добър както казват, би трябвало да си довърша голяма част от тях успешно :)

 От от първите неща, които се бях зарекла е да ви представя е нова рецепта и макар да оставям десертите повече за края на седмицата, някак си усетих, че имаме нужда от десерт още днес. По-големите празници свършиха, зимата е още тук и си играе на гоненица със слънчевите дни, и за капак настроенията ни се менят заедно с непостоянното време. 


Аз съм решила, че поне един десерт на седмица ще закотви положението на позитивната старана, не само заради това, че десертите имат умението да лекуват всякаква подтиснатост, но и затова, че самия процес по създаване на нещо ново и красиво понякога е достатъчен да ни донесе цялата радост, която ни е нужна. Не ми вярвате - опитайте! Колко хора съм успяла да изкарам от депресия с рецептите си( и да вкарам в дебелариуми) не мога да предполагам, но знам, че човешката същност е създадена да твори, с всички налични материали, с които разполага около него. Щом приготвянето на храна е задължение, нека го превърнем в изкуство. 

Тези от вас, които прочетоха Новината горе, в дясно на блога и вече ме следват в Инстаграм ( ТУК - https://www.instagram.com/lussievtimova/ ) имаха възможност да научат за рецептата преди да я пусна, като освен че в моя акаунт ще споделям някои предстоящи рецепти или снимки от процеса на работа, може да се докоснете и до други лични мои преживявания и спомени, неща, които ме вълнуват или разсмиват. Ще се радвам да станем приятели и там :) 


А сега да премина към рецептата от деня, защото не можа такива вкусни снимки да останат без подробна рецепта, която да ви даде нужната увереност, да я направите. 
Напоследък, често се оказвах с пакет кори за баница у дома и да си призная създадох доста рецепти с тях, защото трябваше да им намеря приложение. 
Колкото по-различно, толкова по-добре. Тази специално не съм създала аз, тъй като си е гръцка рецепта, която преведох от тук
Аз си я модерирах леко, но ще се опитам да ви опиша всички възможности, за да може сами да прецените как искате да ги направите  По този начин смело мога да твърдя, че рецептата има бърз и лесен вариант. :) Но стига сме чели и сме точили лиги, да преминем направо към нея:


Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
600 мл сладкарска сметана
1-2 капки лимонов сок

за сиропа:
500 мл вода
400 г захар


За крема:
Крем пудинг ванилия или домашен крем*

Още:
200 г масло
олио

За домашния крем:
1 литър прясно мляко
300 г захар
2 ванилии
4 жълтъка
200 г масло
250 г нишесте

Когато реших, че тези изкушения ще се правят беше вечер и реших поне да си приготвя сиропа от вечерта. Винаги работата със студен сироп за заливане, а не обратното, тъй като от топлината повечето сладкиши се размекват прекалено. 

1) В подходящ съд слагаме водата и захарта да врат на средна температура. Когато захарта се разтвори и сиропът заври, оставете да покъкри 5 минути на и добавете 1-2 капки лимонов сок. Така няма да се захароса. Оставате да се охлади напълно, като при мен си беше една вечер :) 

2а) Тъй като реших, че няма да правя домашен крем, а имах доста готови пудинги, сварих един както е по описанието на опаковката и също го оставих да изстива за вечерта. Единствено прибавих към него,( докато беше още топъл )100-150 г масло, защото така се обогатява вкуса. 
Покрих крема с прозрачно фолио плътно, за да не хваща коричка и оставих да изстива.
Готвих двете неща на два котлона едновременно и станаха за около 15 минути и двете - половината десерт е готов ;) 

2б) Ако решите да използвате домашния крем от рецептата, е трябва да кипнете две трети от млякото със захарта на котлона. в купа да разбиете жълтъците, нишестето и останалото мляко на крем и да ги добавите, при не прекъснато бъркане към горещото мляко, докато кремът се сгъсти, накрая прибавете и ванилиите и кремът е готов. Тук по рецепта се слагат още 200 г масло към самия крем, затова и съм го написала така в продуктите :) 



На следващата вечер ми остана само да направя тригуните.

Взимаме всички кори от пакета и ги свиваме на три като на първата снимка. Разрязваме краищата, така че да поличим еднакви ленти.

Разтопяваме малко масло ( при мен останалите 50 г) и допълвам с олио. В рецептата са още 200 г масло само за корите, но аз реших 400 г масло за банички с крем ще ми дойдат повече :) 

Взимаме една лента от корите, намазваме с мазнина и слагаме втора лента отгоре. Отново слагаме мазнина.
Започваме да свиваме от долу нагоре на триъгълници първо така ( снимка 2), 

                             

а след това и нагоре ето така ( снимка 3). Завиваме докрай на триъгълници, ако има част която стърчи, подвиваме кората в джобчето, което се образува. ( В оригиналната рецепта тези триъгълници се режат с ножичка на две и стават мънички, но тъй като аз бях правила малки преди време, сега реших да направя големи, които ще са още по-грабващи окото)

Намачкваме парче хартия за печене и слагаме в джоба, така че да седи отворен при печене и да може след това да напълним с крем.

                             

Редим в тавичка, с хартия за печене на дъното и пъхаме да се пекат на 160 градуса с вентилатор, докато получат златист загар.


Още горещи от фурната ги потапяме в студени сироп и ги овалваме добре, а след това изваждаме и нареждаме в поднос да с отцедят.                



След като са всички са готови и охладени, пълним с крем, а след това и с бита сметана.


Аз смесих малко бита сметана в готовия пудинг, за да го направя по-пухкав и лек, за да може самите тригуни да не тежат толкова много, тъй като все пак са крехки.


Отцедих останалата част от сиропа и го поднесох заедно с тригуните, така че да бъдат прясно сиропирани още веднаж преди консумация. 
Може да се яде с виличка или ръце, но със сигурност ще си оближете пръстите и в  двата варианта!

Това е моята изненада за сряда, а вие не оставайте по-назад....гответе е с мен и пишете отзиви за рецептите и какво друго искате да видите в блога :)

Усмихнат и ползотворен ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...