понеделник, 10 декември 2018 г.

Най-лесната коледна къщичка : Бишкотена къщичка / Little House of Biscotti Savoiardi for Christmas


Много исках тази година да си направя Коледна къщичка, но си знаех, че няма да ми остане време за това. Така, докато не попаднаха на идеалното решение за мен - коледна къщичка от бишкоти. Без печене и каквито и да е било врътки, а на всичкото отгоре мога след това да я превърна във вкусна бишкотена торта с маскарпоне. 

Мислех с друга рецепта да започнем тази седмица, но при нас в Благоевград заваля такъв пухкав сняг, че зимната приказка се загнезди в сърчицето ми и реших да я споделя с вас. Така и ще започнем предпоследната седмица преди Коледа, която също ще изпълня с ежедневни рецепти за сладко, солено, постно, месно и направи си сам, като тази къщичка  в случая.


Може да я украсите с бонбони и всякакви сладости или да я оставите семпла и снежна, както направих аз, но както казах, аз имам планове за нея в последствие - да я превърна в друг, още по-вкусен десерт.


Радвам се, че попаднах на тази идея в нета, защото ми спести толкова много тюхкане и въртене да режа шаблони от бисквитено тесто, а ето че у дома вече се кипри тази красота. Успях да прекарам и едно кабелче от лампичките в нея, та ми грее и ухае на ванилия едновременно :) Ако искате и вие да си я спретнете, вижте колко малко неща ви трябват:

Необходими продукти:
400 г италиански бишкоти

1 бр. белтък
300 г пудра захар
125 г масло
лимонов сок/ вода


Вече ви посочих от къде видях идеята, а там има много подробно ръководство за това, как се сглобява къщичката. Аз също снимах няколко по-важни стъпки, които ще допълня  с обяснения, тъй като мисля, че ще са ви полезни да решите как точно да я направите. 
Не съм фен да взимам чужди снимки от блогове и сайтове, въпреки изричното посочване на източника, затова още веднъж ви слагам линка към подробното стъпка по стъпка ръководство за сглобяване, от където го видях и аз. Ето обаче и моят вариант.
Използвах този пакет бишкоти, има го в Кауфланд и излиза най-изгодно. ( Поне за моя град)


Направих си "лепило", което може да бъде само айсинг - разбит белтък и пудра захар с няколко капки лимонов сок, може да бъде и пудра захар с вода (опция) или белтък, пудра захар и масло, както избрах да направя аз. Не е най-лесният вариант, тъй като маслото се отпуска от топлината, но аз исках да ми е по-удобно да го нанасям, като някаква замазка за къщи, дето се казва ;) 
Мисля, че много удачен вариант е да използвате и бял шоколад, като имайте предвид, че все пак количеството не трябва да е малко :) Аз исках да ползвам бишкотите повторно, затова се спрях и на най-вкусния вариант - захар, белтък и масло, но ако имате възможност и искате да ви е още по-по най-лесно, може да си купите и готов айсинг от сладкарските магазини :) 


Първата част е да направим две двойки слепени бишкоти, пет броя една върху друга. Това са двете страни на къщичката.
Следва да направим преданата част на къщичката, като съединяваме осем на брой бишкоти,  с помощта на "лепилото" и изрязвам вратичка до петата от тях ето така:


След това скосяваме горните бишкоти ето така:


Работим с остро ножче внимателно, да не счупим бишкотите. Повтаряме същата процедура с още един ред бишкоти, като това ще ни бъде гърба на къщичката. Не изрязваме вратичка, а само скосяваме горните бишкоти. Ползвам първата част от къщичката за шаблон, за да знам къде да режа скосяването :) 



Слепваме шест броя бишкоти, една до друга с "лепило", като може да измажем и изцяло бишкотите от вътрешната страна, за да ни държат още по-здраво - това е половината на покрива. Правим същата процедура още веднъж. 

Всеки един от компонентите - предната част, задната част, двете страни на къщичката, и двете залепени покривни компонента, опаковаме в стреч фолио индивидуално и слагаме във фризера да стегнат за около половин час.


Сглобяваме къщичката, първо от основите ето така, отново с помощта на останалото ни "лепило", 


като преди да сложим покрива правим една средна подпора за него, от три залепени бишкоти, които също скосяваме от двата края. ( Вижте и пълното ръководство, за още повече снимки). 
Не знам дали защото в кухнята ми беше доста топло, но частта с покрива ми беше най-трудна, затова направих не една ( както е в оригинал), а две подпори на покрива и тогава успях да закрепя всички бишкоти.


Завършваме с две залепени бишкоти най-отгоре, като поръсваме обилно с пудра захар, за да изглежда снежна.
Не е никак трудна и опредено си личи, че не съм си давала много зор да я правя, но истината е, че много исках да си спретна една къщурка, пък и да я покажа на тези от вас, които имат нужда от такава рецепта - по-бърза и лесна:) 
Опредено украсяването може да бъде много по-богато, но както ви казах - аз вече съм я "сготвила" другаде ;)


Надявам се днешната рецепта, освен да е била полезна, да ви е заредила и с много коледно настроение, а ние продължаваме с тематични и безумно вкусни рецепти още утре ;) 

Усмихната и успешна седмица, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







петък, 7 декември 2018 г.

Шоколадов лава сладкиш с меки целувки / Chocolate Lava cake with soft marshmallows


Не може да бъде! Вижда й се края и на тази седмица! Заради дните, които изминаха наскоро започнах да се замислям от застраховка на важни вещи, пред тази за живот, че за кратко ми идеше да гогълувам "как се пише завещание". Не искам да драматизирам излишно, но бяха много каръшки дни. Покрай мен каквото можа се развали, а каквото не можа - го счупих :) За сметка на това работата беше повече от всякога и не ми оставаше време да се захващам с поправката на гореизброените неща, та в края на деня седях в хола, под светлините на коледните лампички, не защото е безкрайно романтично, а защото и лампата на тавана ми сдаде багажа. Наскоро смених ключа за осветлението с димер, но той изкара точно две седмици и реши да предаде Богу дух по средата нощта,. 


И това е доста забавна история и всъщност, и защото е  петък и ще се правим всички, че работим ще ви я разкажа. Спи си значи Люси, завита като дюнер в юргана и изведнъж някаква странна светлина започва да се присвятка в хола. Ту светне, ту гасне, ту мижи...значи ако на човек не му мине през главата идеята за призраци - лъже! Но ако си толкова изнервен и изтирясъл от работа като мен те хващат бесните, взимаш чехъла в едната ръка и се отправяш в хола да се разправяш в конкретния полтъргайст. 

След кратка проверка на осветлението реших, че няма как да сменям ключ в четири вечерта и дръпнах бушона, с идеята на следващия ден да го оправя. И така три дени вече, защото не мога да се завъртя от задачи. 

Липсата на осветление води и до неочаквани резултати и в грима ми, тъй като с цел да не ходя по студените стаи, стоя на топло, придърпам едно огледало и кляпам там нещо по лицето, да не си личи, че не вдигам глава от печката и компютъра.
Да, ама като изляза навън и се огледам в някоя витрина, само дето не си глътнах дъвката от потрес.
Нищо чудно,че като видя всеки ме пита "Ау, Люси, как си, ДОБРЕ ли си?" Това "добре ли си?" било за друго!!! 


Оказва се, че като цяло били някакви лоши дни, астрономически и бля бля, защото на сестра ми  тотално й се развали телефона, на който пазеше важна информация от последната си командировка за работата, на майка ми и се развали микровълновата и скарата за сандвичи, на съседа колата не ще да запали две дена ( ако съдя по това което чувам сутрин в шест) и който и да видя има вид на стара гъбичка за съдове, която е ползвана далеч повече от необходимото.

Сега обаче мога да ви зарадвам с две новини, които ще ви накарат да си отдъхнете - първата е, че все пак е петък и дори да работите утре, от днес започва по-хубав период и аз предлагам всички заедно да си го помислим и наистина да стане. 

Може да решите да лекувате раните от изминалата седмица с питие, но аз ви предлагам нещо още по-добро - един чудесен, шоколадов лава десерт, който може да излекува всякакво лошо настроение и късмет.
Имах ужасяваща нужда да заровя вилица в нещо толкова изкусително, горещо, сочно и да усещам как сладката му захар прониква във всяка пора на тялото ми и носи световен мир..поне в душата ми :) 

Разбира се, това не пречи да го гарнирате с уиски. Аз лично никога не бих ви взела чаша от ръката, стига да не е пълна с "Меча кръв" или друго поругание на алкохола. Но стига съм плямпала, време е да преминем към рецептата, защото ще искате да си я запишете - вервайте ми! 


Необходими продукти:
За блата:
125 г кафява захар
125 г масло
50 г тъмен шоколад
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
щипка сол

За пълнежа:
200 г тъмен шоколад
200 г масло
100 г захар
4 бр. яйца
25-30 броя шоколадови мини целувки

Постарах се този път да снимам по-голямата част от продуктите, които вярвам, че ще е питате, че съм използвала. Както винаги се спирам на черен шоколад - според мен е по-вкусен, по-красив цвят, а в рецептата има достатъчно захар, за да го подслади и за тези, които обичат по-благичко. 
Слагаме маслото за балата в купичка да се разтопи в микровълнова или на водна баня.


През това време рендосваме или нарязваме шоколада на ситно. След това смесваше маслото и шоколада, докато получим хубав, лъскав шоколадов сос.


В купа смесваме сухите съставки - брашното, захарта, бакпулвера, солта и какаото.


Прибавяме шоколада и разбъркваме всичко, образувайки се меко тестото като за бисквити.


С него покриваме дъното на форма за торта с размери около 24 см на дъното и пристискаме  с ръка да изравним добре. 
Пъхаме да се пече в предварително загряна фурна на 170 градуса за около 10-15 минути.
Блатът се втвърдява след изстиването му, затова гледайте да не го препечете и да стане прекалено твърд! Оставяме да се охлади, а през това време се заемаме с плънката.


                             

Разбиваме яйцата със захарта на крем. 
Отново разтопяваме маслото и смесваме с наситения шоколад, докато получим шоколадов сос. Смесваме двете смеси, постепенно, за да изравним температурата, бъркайки с миксер или телена бъркалка, като прибавяме и солта и брашното. Плънката е готова!

                             

Взимаме кутия малки, меки целувки ( има ги в Кауфланд и Лидл) и им махахме вафленото дъно. Може да ги заделите за украса, но аз реших накрая пак да ги нахендря в сместа.
Залепваме целувките за дъното и изсипваме от шоколадовата смес за плънката около тях ето така.


Пъхаме да се пече отново, на същите градуси за около 15 минути. Печенето наистина е малко, за да може сместа да остане леко течен в средата. 


Когато е горещ, сладкишът е наистина като шоколадов суфле, а белтъчините целувки са просто нежно допълнение към цялата картинка.


Снимах за всеки случай и кутията на меките целувки, макар в различните магазини да са на различни марки, но вярвам, че ще може да се ориентирате ;) 


Не се притеснявайте, ако целувките ви изпулват леко при печенето също, защото вярвам, че някои от вас може да се притеснят от този факта. Може да ги натиснете след това в десерта, пък и после поръсваме всичко с пудра захар и и никой не пита нищо при гледката на този разрез !


Пожелавам ви недни спокойни, безаварийни, красиви и светли предпразнични дни, приятели! 



четвъртък, 6 декември 2018 г.

Пъстърва с праз и картофен чипс / Stuffed trout with leeks and mustard


По случай Никулден днес ще сготвим една чудесна рецепта, която е толкова вкусна, че направо избива рибата :) Откакто си намерих любимата рецепта за пълнен шаран, не съм посягала на друга, защото честно казано нищо друго досега не ми е харесвало толкова. Затова пък всяка година се опитвам да ви предложа и други рецепти с рибоци, с които хем да почете празника, хем да стават и за тези от вас, които не обичат толкова тежки и мазни риби. 
Днешната рецепта е за точно този от вас, като съм ви сервирала една свежа, лека рибка, пълнена с горчица и праз и колкото и странно да ви прозвучи, нямате си на идея колко е вкусно. Гарнирах я с малко домашен, печен картофен чипс, тъй като няма да сбъркаме ако заложим на тази класическа комбинация - фиш енд чипс ( Инак казано, риба с компири)


От достъпните като цена и кости риби ( искам да имат малко кости, а пъстървата е идеална за целта с една голяма кост, която се маха лесно), тази рибка ми е любима и често си я приготвям в най-различни варианти. Обичам хрупкавата й кожица, вкусното бяло "месо", което не носи почти никаква миризма на риба, а отгоре на всичко става за нула време във фурната и най-важното - не се чисти! ( Отвън де, почистете си я отвътре, ако не искате плънката ви да не е чак толкова вкусна :))
Ако бяхте пропуснали да планирате вечерята днес или ще пазаруват е по-вкусното, предлагам ви тази по-вкусна, икономична, бързо ставаща опция за вечеря, която си струва да опитате. Вижте и цялата рецепта:


Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
1 стрък праз
2 ч.л. горчица
сол/ черен пипер
15 г масло

За картофите:
4-5 картофа
шарена сол
чеснов пипер
олио

Рецептата е токова лесна, че не знам за какво са ни стъпка по стъпка, но хайде като сме почнали :) 
Нарязваме праза на средно ситни парчета.


Измиваме ( почистената от вътрешностите) риба и правим три прореза по кожата й отгоре, за да влезнат подправките в месото още по-добре. Осоляваме отвътре и отвън.
Слагаме в тавичка с хартия за печене.


Намазваме вътрешността на рибата с горчица, около 1 ч.л. на рибка, като горчицата може да е мека или дижонска или люта - оставам вие да прецените според вкуса си :) 
Слагаме и от праза и затваряме. 


Отгоре смиламе малко пресен черен ( или смес) пипер и слагаме малки парченца от маслото. Аз имах останали малко орехи от закуската и ги сложих и тях, но това е защото обичам кожата на рибата много да е хрупкава :) вие може и да пропуснете.


Последната стъпка е само да рендосаме картофите на много тънко, като за чипс и да ги сложим между рибите. Подправяме с подправките и слагаме една-две щрихи олио. 


Пъхаме всичко във фурната да се печен на 180 градуса за около 30 минути.


На пръв поглед нетипична комбинация, но наистина много вкусна. 


Опитайте и вие! 
Добър апетит и весел празник на всички празнуващи днес! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...