четвъртък, 6 декември 2018 г.

Пъстърва с праз и картофен чипс / Stuffed trout with leeks and mustard


По случай Никулден днес ще сготвим една чудесна рецепта, която е толкова вкусна, че направо избива рибата :) Откакто си намерих любимата рецепта за пълнен шаран, не съм посягала на друга, защото честно казано нищо друго досега не ми е харесвало толкова. Затова пък всяка година се опитвам да ви предложа и други рецепти с рибоци, с които хем да почете празника, хем да стават и за тези от вас, които не обичат толкова тежки и мазни риби. 
Днешната рецепта е за точно този от вас, като съм ви сервирала една свежа, лека рибка, пълнена с горчица и праз и колкото и странно да ви прозвучи, нямате си на идея колко е вкусно. Гарнирах я с малко домашен, печен картофен чипс, тъй като няма да сбъркаме ако заложим на тази класическа комбинация - фиш енд чипс ( Инак казано, риба с компири)


От достъпните като цена и кости риби ( искам да имат малко кости, а пъстървата е идеална за целта с една голяма кост, която се маха лесно), тази рибка ми е любима и често си я приготвям в най-различни варианти. Обичам хрупкавата й кожица, вкусното бяло "месо", което не носи почти никаква миризма на риба, а отгоре на всичко става за нула време във фурната и най-важното - не се чисти! ( Отвън де, почистете си я отвътре, ако не искате плънката ви да не е чак толкова вкусна :))
Ако бяхте пропуснали да планирате вечерята днес или ще пазаруват е по-вкусното, предлагам ви тази по-вкусна, икономична, бързо ставаща опция за вечеря, която си струва да опитате. Вижте и цялата рецепта:


Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
1 стрък праз
2 ч.л. горчица
сол/ черен пипер
15 г масло

За картофите:
4-5 картофа
шарена сол
чеснов пипер
олио

Рецептата е токова лесна, че не знам за какво са ни стъпка по стъпка, но хайде като сме почнали :) 
Нарязваме праза на средно ситни парчета.


Измиваме ( почистената от вътрешностите) риба и правим три прореза по кожата й отгоре, за да влезнат подправките в месото още по-добре. Осоляваме отвътре и отвън.
Слагаме в тавичка с хартия за печене.


Намазваме вътрешността на рибата с горчица, около 1 ч.л. на рибка, като горчицата може да е мека или дижонска или люта - оставам вие да прецените според вкуса си :) 
Слагаме и от праза и затваряме. 


Отгоре смиламе малко пресен черен ( или смес) пипер и слагаме малки парченца от маслото. Аз имах останали малко орехи от закуската и ги сложих и тях, но това е защото обичам кожата на рибата много да е хрупкава :) вие може и да пропуснете.


Последната стъпка е само да рендосаме картофите на много тънко, като за чипс и да ги сложим между рибите. Подправяме с подправките и слагаме една-две щрихи олио. 


Пъхаме всичко във фурната да се печен на 180 градуса за около 30 минути.


На пръв поглед нетипична комбинация, но наистина много вкусна. 


Опитайте и вие! 
Добър апетит и весел празник на всички празнуващи днес! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


сряда, 5 декември 2018 г.

Готови платки за пица / Homemade Frozen Pizza


Преполовихме работната седмица и ето, че ще разнообразя коледните рецепти с нещо много полезно, практично, лесно и удобно за тези от нас, които понякога имат нужда от бързо решение за вечеря. И като говоря бързо, говоря за по-бързо дори ot доставката на пица, която като се обадиш и поръчаш обикновено ти казват " Ще е готова след около час". 
Колкото и да ме мързи, чак ми се ояжда като знам колко имам да чакам, и започвам да проклинам всички богове, защо и как съм се оставила да нямам нищо в хладилника. Не отдавна обаче попаднах на една много полезна рецепта и тя е за замразено тесто за пица, но не такова, че тепърва да го чакам да се размразява и да го разточвам ( подчертах, че става въпрос за нещо супер лесно, нали?), а направо готово-готово. Влюбих се в тази рецепта веднага и ще ми позволите да си спестя срама да ви поделя колко пици ошушках от тогава и колко гости бяха почерпени с това откритие. 
За да не си загубя съвсем кулинарните способности, правих поне плънката на пицата директно преди печене, но съм убедена, че някои от вас, могат да я подготвят цялата преди да я замразят и да си спестят дори и това. 


Единственото нещо, което ме е притеснявало досега на този вид "готвене" винаги е било, че ако сложа вече готово тесто в тава, то ще се запече отдолу още повече и ще стане твърде прегоряло и сухо. Ако го сложа на решетките пък, е неизбежно да почне да ти тече мазнина я от кашкавала, я от салама. Сега обаче, когато Фино пуснаха на пазара протектора за фурна, за който ви говорих преди време, аз значително си спестявам грижите по втория въпрос. Нека си капе и си прави каквото си иска, защото това чудо ми върши работа с месеци и въобще не се поколебах да си направя пиците, както ще са най-вкусни, а именно - върху решетката. 


Целта на нас, кулинарните блогъри е да ви представяме удобни решения за дома и лесни рецепти от гледна точка на съвсем обикновени хора, каквото сме и се сблъскваме със същите проблеми. ( За съжаление, аз чистачка не мога да си наема, пък като се знам, ако си наема помощник, ще ме е срам  от него да гледа, че е мръсно и ще чистя преди да идва - ох, луда работа)
Та така, искам да побързам да ви споделя тази много полезна и има ли нужда да споменавам, вкусна рецепта  (все пак за пица говорим), тъй като всеки има нужда от една такава да го чака във фризера вечер :) Ето я и нея:


Необходими продукти:
1 кг брашно
2 пак. суха мая или 1 кубче жива
3 с.л. зехтин
1 с.л сол
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1 бр. протектор за фурна FIno


Смесвам продуктите в купа ( обикновено започвам само с две-трети от брашното), като ако ползваме жива мая трябва първо да я активизираме в хладката вода с малко захар. Аз ползвах суха, затова процедирах с всички съставки в купата. 
Замесваме меко, нелепнещо тесто, на ръка или на миксер, като добавяме постепенно от останалото брашно ( или още вода), докато получим исканата текстура. Оформяме на топка и поставяме в купа, намазана с олио да втаса на топло за около 45 минути. 

                            

Може да забързате процеса, ако го поставите във фурната на 50 градуса, като винаги покривайте тестото, с памучна кърпа пили стреч фолио в процеса на втасване.
След като втаса, го изваждаме от купата, оформяне на топка и разделяме на шест равни части.

                             

Всяка от тях оформяме на топка, а след това и разточва ме на кръг с диаметър около 25 см.

                            

Пъхаме да се пекат във гореща фурна на 200 градуса за около 5-6 минути, докато тестото започне да държи формата си. 
Платките пека в тава, в която съм сложила от килимчето за печене на Фино, което е също много практично, защото ми спестява постоянното купуване на хартия за печене и препарати за съдове, защото тавата ми остава чиста ;)
Видях, че някои от вас също го използват, та реших да се похваля и аз, като скоро ще ви споделя и още една идея как да го използвате.
Готовите платки оставяме да се охладят изцяло, а след това опаковаме със стреч фолио две по две ( или както смятате, че ще ги хапвате) и ги прибираме във фризера. 


Платките могат да седят във фризера свежи до около 3 месеца, но ето че при мен почнаха да се ползват още същата седмица. 
Извадих две и ги намазах директно с  доматен сос, а отгоре рендосах кашкавал.
Допълних пицата с любимите си продукти - гъби, маслини, чушки и луканков салам.


Пъхнах да се пече директно върху решетката, така че тестото остава по-меко, след изваждането от фурната, а макар по протектора да имаше няколко петна, те се измиха лесно под течаща вода. 
Печем пицата още 10 минути или докато кашкавалът се разтопи  :) 


Да живеят мързеливите хора и изобретения! 


Така понякога си спестявам усилия и на следващия ден имам сили за още кулинарни предизвикателства. Надявам се тази рецепта ( и съвет) да са ви от полза и...


Добър апетит, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


понеделник, 3 декември 2018 г.

Коледни бисквити "Ангелчета" / Christmas Angel Cookies


Преди да кажете, че нямам спирка тези дни ще ви изпреваря и ще кажа, че си знам. Кухнята работи нон стоп, с това число бойлера, печката и всички видове дребни уреди, които могат да ми послужат за да забъркам поредното изкушение. От сега усещам как от ЧЕЗ потъркват доволно ръце и се облизват заради предстоящата ми сметка. Е, халал да им е както се казва. 

Аз ще се опитам да ви внеса коледно настроение, пък било то и да трябва да спестя от подаръци тази година. Знаете, преметите са временни, а  спомените - вечни. А забелязала съм, че храната остава едни от най-ярките спомени. Когато някой разказва за място където е посетил, не пропуска да отбележи каква вкусотия е опитал с такива детайли, че досега не съм чувала толкава епитети за нито една архитектурна забележителност, Какво да се прави?! Такава сме си ние хората. 
Не случайно се казва, че човек може да забрави какво си му казал, но никога как си го накрал да се почувства. А харната те кара да чувстваш и отвътре и отвън. Първо с вида си, а после с вкуса си. 
Ето защо полагаме толкова усилия да я представяме по най-радващия окото начин, за да може да ни зарежда положително още преди да сме я опитали. Днешната ми рецепта отново е на коледна тематика ( чИ как иначИ) и е част от рецептите, които приготвих за и с приятелите си от Др. Йоткер

Те предлагат чудесна алтернатива на продукти, които могат да спестят времето и разходи, а какво ще използвате вече пък е въпрос на вкус. Аз ще си изкривя душата ако кажа, че винаги ползвам домашни кремове или не посягам към някои от три-минутните им кремове понякога в пристъп на захарна трeска. Разбира се, като с всички неща свързани с мен, вярвам че блогът трябвa да е полезен за всички хора, с различни финансови възможности, умения, време и разбира се достъпност на продуктите и място за работа. Ето, защо днес ви предлагам едни много вкусни, аромати и опредено грабващи окото бисквити "ангелчета", които вярвам, че зарадват всеки един, който ги опита или на който ги подарите. Ето и рецептата :) 


Съставки
за рецептата Коледни бисквити „Ангелчета”
 За основното тесто:
600 г пшеничено брашно
250 г масло
200 г захар
1 бр. яйце
2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
2 - 3 капки есенция ванилия Dr.Oetker
3 г сол

За тестото още:
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
½ пак. захар с лимон Dr.Oetker


Украса:
1 пак. цветни захарни шрифтове Dr.Oetker
2 пак. захарни звезди Dr. Oetker
1 бр. белтък (бял айсинг)
200 г пудра захар (бял айсинг)
2 - 3 капки лимонов сок (бял айсинг)
20 г Звезден дъст (брокат)

 Преди да премина към рецептата, врявам, че някои от ва смогат да с епоинтерсуват за формата - закупих я от Кауфланд като единична бройка. Предполагам може да я намерите и на друго място.


 С миксер разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, което също е на стайна температура и аромата. Накрая прибавяме малко по малко от сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта.

Разделяме тестото на две равни части.


Към едната прибавяме портокаловите корички и лимоновата захар, което ще бъде тестото за ангелите. (Другата част от тестото правим в друг вид бисквити, които ще ви покажа тези дни :))


Всяка една част от тестото доомесваме с още малко брашно (ако е необходимо), така че да може да се разточи. Изрязваме фигурки за сладките


Печем сладките в предварително загрята фурна на 170 градуса в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното.
Печем сладките за около 6-8 минути, докато порозовеят краищата леко.


След като сладките изстинат, ги рисуваме с бял айсинг, направен като разбиваме белтъка с малко по малко от пудрата захар, докато получим бяла смес, която се точи леко. Овкусяваме с няколко капки лимонов сок. Прехвърляме в пош и започваме да рисуваме сладки.


Белия айсинг използваме за украсата на ангелите, като по него залепваме от захарните звездички, а жълтия шрифт използваме за крилата, като полепваме по него ядлив брокат, по желание. ( броката може да закупите от сладкарски магазини ( аз го правя онлайн) или да замените с кристална захар, която също мое да оцветите с боички :) ) 

Пожелавам ви усмихната и продуктивна седмица, а аз ще продължавам да ви изкушавам :) 


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...