След като вчера ви съблазних с невероятните круши в бяло вино и шоколад, днес бях решила да ви дам почивка и да се подготвите ментално за вкусотията, която ви очаква утре. Не се стърпях обаче, тъй като както може би някои от вас знаят, кулинарната книга, която създадохме с Танчето ( Таня Донева) и София мел е на пазара.
Никога не сме крили огромното уважение и любов към брашната на София мел, с които почти всеки българин готви. А едва ли е тайна, че ако си запален кулинар като нас, не купуваш по едно брашно от магазина, а поне по един стек :)
Сега обаче може да се възползвате да си купите промопакет от два броя брашна, на промоционална цена от 2, 99 лв и да полуиите книжката ни като подарък. Промо пакетите може да намерите в малките и средни магазини, тъй като предполагам, че в големите ще се изкупят за ден и хората от по-малки населени места няма да могат да се сдобият с нея.
Някои от вас вече ми писаха, че даже са успяли да си я намерят и много ме радва това, тъй като дори самата аз още не съм имала време да я потърся в града ми. Но както казах, научих новината вчера и тотално промени плановете ми, че с нищо няма да ви гощавам и черпавам днес. Но ето че пак се появи повод. Затова искам да ви предложа една от рецептите, които направих с продукти на София мел, а именно една чудесна и супер сочна торта с кокос и грис. Може би една от най-лесните и вкусни тортички, които съм правила последно време, макар да е позната в различни вариации на някои от вас.
Вкусът наподобява сладкишите Боунти, с тази разлика че е меко и сочно и не можеш да спреш да ядеш, докато не усетиш копчето на дънките ти да "целува" пъпа ти навътре.
А ето и какво ви трябва:
За блата 24 см диаметър:
200 г брашно София Мел Класик
200 г захар
2 бр яйца
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 бакпулвер
2 с.л. тъмно какао
За крема:
500 мл прясно мляко
6 с.л. София Мел Грис
4 с.л. захар
1/ 2 пак. суха сметана (Около 25 г)
100 г кокосови стърготини
60 г масло
200 г брашно София Мел Класик
200 г захар
2 бр яйца
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 бакпулвер
2 с.л. тъмно какао
За крема:
500 мл прясно мляко
6 с.л. София Мел Грис
4 с.л. захар
1/ 2 пак. суха сметана (Около 25 г)
100 г кокосови стърготини
60 г масло
Рецептата може да видите в сайта на София мел, като натиснете тук :)
Бих искала да вметна само няколко уточнения за сухата сметана, тъй като повдигна въпроси какво точно представлява. Има сухи смеси на прах, в пакетчета по магазините, които наподобяват пудингите, но са за сметанови кремове за украса и т.н.
В случая съм добавила половин пакетче такова, каквото имах под ръка, като беше интересна идея, която срещнах в нета. Резултатът ми хареса, макар да считам, че не е задължително и може да я пропуснете ,ако решите или просто да я замените с половин пакетче пудинг на прах, с вкус на сметана.
Добър апетит!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!