Мина морето, няма за какви килограми да се притеснявам повече. То така и така не успях да стегна тяло за това лято, но както се казва: "По-добре пет дни срам на плажа, отколкото цяла година глад". Не, че съм фен на затлъстяването, но да си призная, когато имам много неща на главата и знам, че едно парченце сочна до смърт шоколадова торта или топъл хляб от фурната ще ме накарат да се чувствам малко по-добре след целия стрес през деня, не само ще ги взема, но ще ги гарнирам и с някоя друга чашка вино. Знаете, че не лъжа, защото казах повече от една чаша, както всъщност се пие, а не както повечето филми се опитват да ни убедят - че една е достатъчна.
Слушала съм и за черната магия на спортуването като средство за повишаване на тонуса и настроението, но повярвайте ми, ако по цял ден тичате по задачи, последното нещо, което ще ви разпусне е още тичане. Затова, ако и вие сте като мен и може да си позволите няколко "дебели месеца", ще се зарадвате на днешната рецепта.
Една по-различна фокача, която направих , когато нямах никаква идея какво да си сготвя за вечеря и не много неща в хладилника. У дома имах само брашно, вода, малко зеленчук и бутилка бяло вино. Вярно, мина ми мисълта да си гаврътна последното и да следвам така наречената "манекенска диета", но първо, от мен манекенка тепърва няма да стане и второ, ако има нещо, което може да ме накара да заобичам живота и в най-натоварените дни, това е храната. Дори самия процес при приготвянето й може да ти донесе толкова ендорфини колкото 30 минутна креватна аеробика или просто аеробика във фитнеса ( Добре де, но за второто съм сигурна).
Ако и вие като мен искате да си направите хапване с минимално количество продукти и усилие, което да ви пренесе някъде на далече, то няма какво да му мислите - рецептата е сервирана. А ето и как да си я спретнете:
Необходими продукти:
500 г брашно София мел Класик
300 мл хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
зехтин
Започваме с приготвянето на тестото. По принцип знаем, че е хубаво тестото да втасва постепенно и бавно, но през седмицата ( и гладен) няма кой да го чака. Пускам фурната на 50 градуса да загрява, и слагам всички съставки с миксера, като добавям първо само две-трети от брашното и 3 с.л. зехтин.
Пускам миксера с приставка за тесто ( или вие може да го правите на ръка) да меси, като постепенно добавям останалото брашно и още малко зехтин , ако е необходимо, докато тестото почне да се отделя само от страните на купата и се формира на плътно, еластично топче.
Слагаме тестото в леко намаслена с олио купа и покриваме с памучна кърпа. Пъхаме във фурната за около 30 минути да втаса.
След като стане готово, разточваме на дълъг фитил, около 100-120 см ( зависимост от дебелината на фитила) , като след това го овалваме в брашното на плота, така че да се подчертаят "бръчиците" по тестото.
Увиваме на охлювче и прехвърляме в тава, с хартия за печене на дъното. Оставяме да втаса още 15 минути, а през това време подготвяме зеленчуците.
Нарязваме доматчетата и маслините на малки парченца.
разпределяме ги по спиралата и поръсваме със зехтин и италианския микс подправки ( Той съдържа сух риган, босилек, сол, сушени домати, но вие може да тези от тях, които имате у дома)
Завършваме с поръска от грис и пъхаме във фурната да се пече на 190-200 градуса за около 20-30 минути.
Отгоре повторих с пресни парченца маслини и домати за още по-богат вкус.
Сипах си чаша от въпросното бяло вино и да ви кажа честно - този ден не свърши никак зле.
А все пак, то не е важно как ще започне деня, а как ще го завършиш!
Наздраве, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!