Тъкмо си мислех, че няма да я паля вече тая камина, но ето че пак ме хващате да мъкна дърва от терасата с досада. Няколко дена пусках само радиатора, защото оптимистът в мен реши, че утрешният ден ще е по-топъл, но това не стана, а когато после получих сметката за тока, песимистът мен събуди садиста в мен и стана страшно! Доста натоварена седмица имах и не ми бе никак лесно да се фокусирам върху хубавите неща, колкото и да се стараех.
Така например, вървейки за работа сутрин, нарочно пресичам от другата страна на задната уличка за да мина под едно красиво разцъфнало дърво и да му се полюбувам. Обичайно вятъра подухва и върху мен се поръсват малки, красиви венчелистчета. На следващия ден като станах обаче бе завалял такъв сняг, че се чудих колко дълго съм спала. По-късното, минавайки под същото дърво видях, че е цялото покрито от сняг и ми стана толкова тягостно. Защо не идва тази пролет! Не вижда ли как се нуждаем от нея?!
Почти всеки, който срещах мрънкаше за времето и сякаш усмивката му зависеше от Емо Чолаков. За капак на всичко, в петък ме заболя и гърло и съвсем се отчаях. Легнах си да спя, пускайки си едно от любимите ми неща за гледане за унасяне, а именно някаква документалка за космоса, галактиките, планетите, като този път бе за създаването на планетата Земя. Определено планетата ни е видяла къде къде по-лошо време и реших, че усмивката ми не може да зависи от това сега. На следващия ден реших да се захвана с пролетни приготовления, а тя, като всяка стойностна дама, ще реши кога е готова да дойде. Аз ще съм тук и ще я посрещна с усмивка! Тъй като нямах много глас за говорене и енергия за изразходване, реших да се заема с нещо изключително разтоварващо и спокойно, а именно направата на малко вкусни, домашни празнични бисквитки, с които да напълня бурканите за сладки.
Освен, че стават много лесно, декорирането на бисквити е една чудесна терапия за всеки от нас, който има нужда да спре времето за малко. Сядаш на удобна масичка, пускаш си приятна музика (или в моя случай няколко серии на любимия си комедиен сериал) и почваш да си украсяваш, гледайки как под пръстите ти започват да изникват малки, сладки творения, носещи невероятен заряд.
Първата партида бяха за тези сладурести и дундурести зайчета, които стават много лесно и не ви трябват особени умения в декорирането на бисквити. Самата аз не съм много умела в тази част, но смятам, че главната идея я постигнах.
Сега ще ви покажа как да ги направите и вие, но преди това ще ви помоля да ми подарите още по-голяма усмивка, като ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител.
Тази година съм номинирана в четири категории, с ваша помощ и подкрепа - догодина може и повече ;) , но ето кои са сега:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)
Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти!
А ето и днешната:
Базова рецепта за бисквити с айсинг:
Около 3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. фина захар
щипка сол
250 г масло
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 яйце
( есенция по желание - масло, ванилия, бадем и т.н)
Започваме като в подходящ съд смесвам всички съставки, които са на стайна температура. Получаваме меко, нелепнещо тесто, за което може да прибавим още брашно, ако е необходимо.
Този вид тесто не е необходимо да се охлажда и може да работите директно с него. Разточете леко на не много тънък лист и с помощта на формичка за сладки изрежете фигурки. Аз използвах такава във формата на яйце.
Готовите сладки редим в тава с хартия за печене на дъното на разстояние една от друга. Печем на 170 градуса за 6-8 минути. ( Или докато крайчетата им започнат да порозовяват)
Оставете сладките леко да се охладят преди да ги извадите, тъй като докато са топли са още крехки и чупливи.
Приготвяме айсинг за декорация като разбиваме един белтък с около една чаена чаша пудра захар на крем, прибавяйки и малко лимонов сок. Започваме да прибавям постепенно още пудра захар или лимонов сок, постигайки наситен бял цвят и консистенцията на бял сос, който е подходящ за шприцоване, но леко се точи.
Оцветяваме част от него в различни цветове, като с белия правим основното покриване на бисквитите.
Слагаме част от айсинга в празен пош за еднократна употреба и само изрязваме връхчето съвсем малко, така че да получим малък отвор. (Не ползвам накрайник, тъй като ако пудрата захар не е много фина, често се получават задръствания.)
Правим първо очертанията на бисквитката, а после запълваме. Оставяме да изсъхнат.
Едва след това правим топчица за опашчица и ушички от розов айсинг. Очичките може да направите и с малко шоколадов ганаш или разбира се - черен айсинг.
От тази доза излизат доста бисквити ( около 80 бр), но разбира се зависи и от големината им. Аз използвах половината тесто за друг вид бисквити, които ще ви покажа съвсем скоро.
А дотогава...почерпете се с тези малки скокливковци и нека ви донесат усмивка..и малко пролет!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!