Сега точно не съм си в България, но чувам, че зимата е много лоша тази пролет! То не е дъжд и студ, че и сняг не липсва. Дано не "попари" разцъфналите дръвчета, които така хубаво вече се препичаха на пролетното слънце. Все пак лятото ще искаме да се радваме на плодове от градината, но поради липса на точно такива още сега, ви предлагам един така да се нарече, направи си сам вариант в домашни условия.
Дали заради обилните трапези по Великден, но някакси ми се иска да си направя почивка от големите сладкиши и да се подслаждам с по една-две сладки от буркана, със сутрешното кафе.
Аз не ги бях правила от години, но една вечер ме осени идеята за тях и мира на ми даде докато не се поразрових в маминия тефтер. Хубавото е, че тестото може да направите предната вечер и в съботата само да отдадете на сладкоправене.
Необходими продукти:
4 бр. яйца
250 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. амонячна сода( бакпулвер)
200 мл олио
120 г пудра захар
около 700 г брашно
2 бр. ванилия
Пълнеж:
125 г масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
трохите от издълбаването
Още:
захар за овалване
ядливи бои
листенца за декорация
Тестото правим като разбиваме яйцата с пудрата захар на крема. Гасим содата бикарбонат в киселото мляко и оставяме да шупне. Прибавяме към яйчената смес, а след това от брашното (постепенно, за да видим , колко ще поеме) , олиото, другата сода ( бакпулвера) и ванилиите. Замесвамe меко, леко лепенещо тесто и оставяме да отлежи 12 часа или не, честно казано понякога не чакам толкова. Но е идеално, ако го направите предната вечер ( например днес ;) )
Откъсваме от тестото малки пареченца, и с леко намаслени с олио ръце, оформяме топчета колкото орех. Редим върху хартия за печене и печем в умерена фурна, около 170 градуса с обдухване, докато се зачервят.
Готовите сладки издълбаваме докато са още топли, тъй като е по-лесно. Аз направих два вида плънка - единият бе домашен ванилов крем, а другата - традиционна, като за меденки: Трохите от издълбаните сладки, залети с топлото мляко, слагаме маслото и млените орехи. Правя плънката на око, като понякога експериментирам, като добавям малко леко кисел мармалад като от сливи например.
Пълним сладките с избраната от нас плънка и слепваме една за друга. След това потапяме сладките в леко размити с водичка ядливи боички с цветове- жълто, оранжево или червено. Докато са още мокри овалваме в кристална захар и украсяваме с листенца от чимшир или нещо друго подходящо.
Макар и да изисква малко повече "играчка" за направата на тези сладки, удоволствието да опиташ отново този домашен, автентичен вкус си заслужава да си отделите един час отгоре. Все пак за какво друго са почивните дни, особено когато са така студени :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!