петък, 21 април 2017 г.

Прасковки / Peach Cookies


Сега точно не съм си в България, но чувам, че зимата е много лоша тази пролет! То не е дъжд и студ, че и сняг не липсва. Дано не "попари" разцъфналите дръвчета, които така хубаво вече се препичаха на пролетното слънце. Все пак лятото ще искаме да се радваме на плодове от градината, но  поради липса на точно такива още сега, ви предлагам един така да се нарече, направи си сам вариант в домашни условия.  


Познатите ни от миналото и обичани от всички сладки "Прасковки" по рецептата на мама.
Дали заради обилните трапези по Великден, но някакси ми се иска да си направя почивка от големите сладкиши и да се подслаждам с по една-две сладки от буркана, със сутрешното кафе.
Аз не ги бях правила от години, но една вечер ме осени идеята за тях и мира на ми даде докато не се поразрових в маминия тефтер. Хубавото е, че тестото може да направите предната вечер и в съботата само да отдадете на сладкоправене. 



Необходими продукти:
4 бр. яйца
250 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. амонячна сода( бакпулвер)
200 мл олио
120 г пудра захар
около 700 г брашно
2 бр. ванилия

 Пълнеж:
125 г масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
трохите от издълбаването

Още:
захар за овалване
ядливи бои
листенца за декорация

Тестото правим като разбиваме яйцата с пудрата захар на крема. Гасим содата бикарбонат в киселото мляко и оставяме да шупне. Прибавяме към яйчената смес, а след това от брашното (постепенно, за да видим , колко ще поеме) , олиото, другата сода ( бакпулвера)  и ванилиите. Замесвамe меко, леко лепенещо тесто и оставяме да отлежи 12 часа или не, честно казано понякога не чакам толкова. Но е идеално, ако го направите предната вечер ( например днес ;) ) 


Откъсваме от тестото малки пареченца, и с леко намаслени с олио ръце, оформяме топчета колкото орех. Редим върху хартия за печене и печем в умерена фурна, около 170 градуса с обдухване, докато се зачервят.


Готовите сладки издълбаваме докато са още топли, тъй като е по-лесно. Аз направих два вида плънка - единият бе домашен ванилов крем, а другата - традиционна, като за меденки: Трохите от издълбаните сладки, залети с топлото мляко, слагаме маслото и млените орехи. Правя плънката на око, като понякога експериментирам, като добавям малко леко кисел мармалад като от сливи например.


Пълним сладките с избраната от нас плънка и слепваме една за друга. След това потапяме сладките в леко размити с водичка ядливи боички с цветове- жълто, оранжево или червено. Докато са още мокри овалваме в кристална захар и украсяваме с листенца от чимшир или нещо друго подходящо.  

 Макар и да изисква малко повече "играчка" за направата на тези сладки, удоволствието да опиташ отново този домашен, автентичен вкус си заслужава да си отделите един час отгоре. Все пак за какво друго са почивните дни, особено когато са така студени :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 20 април 2017 г.

Пикантни крилца с папая чътни / Spicy Papаya Chutney Chicken Wings


Макар сега в България да са ни налегнали студени и мрачни дни, ние си знаем, е биреното време е съвсем наблизо и вее се подава от ъгъла. Все по-често ще ни се хапват бързи и лесни вечери, които вървят с прясна салата и охладена напитка, а защо не и открием сезона на първите барбекюта или иначе казано по български - скара!

Аз направих генерална репетиция съвсем наскоро с тези пикантни, ароматни, лепкави пилешки крилца, които мариновах с папая чътни. Не съм се мъчила да диря папая в кварталния магазин, а ми направо се насладих на готовия продукт, който ми изпратиха фирма Spicentice, който не отдаван стъпиха и на българския пазар. 
С голям интерес се поинтересувах от историята им и след като видях, че отговарят на важните за мен критерии да нарека не само продуктите им качествени, но фирма с добра политика към околната среда и работниците, с голямо удоволствие реших да тествам техните продукти и да ви запозная с два от тях. 

Първото, което си избрах бе това ароматно чътни с папая и лайм, което си знаех, е ще използвам както за марината, така и за сос - готов за консумация. 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
А ето и самата рецепта:
8-10 бр. пилешки крилца
сол, черен и чеснов пипер, лют пипер на люспи
1 ч.л. папая чътни
1 с.л. олио
1с.л. нарязан магданоз

Изпиваме крилцата и почистваме, ако е необходимо. Овкусяваме с изброените продукти и оставяме да се мариноват за около половин-един час в хладилника. ( Може да си ги мариновате от предната вечер, за да са готови на следващия ден и да имате наистина бърза вечеря) 


лед това подреждаме върху хартия за печене и пъхаме да се пекат във фурната на 200 градуса. Тъй като чътнито е подсладено, крилцата ще придобият бързо загар, затова се погрижете да ги покриете с фолио навреме, за да не прегорят.
Печете около 40 минути.


Готовите крилца имат невероятен аромат, хрупкава, но същевременно леко лепкава коричка и просто крещят за студена бира :)
Гарнирам с поръска от свеж магданоз.


И защото ми беше толкова вкусно, си ги топвах допълнително във вкусния сос. 
Ако това предложение ви е харесало, подгответе се за нещо наистина специално и оригинално :) 
Усмихната седмица,приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 19 април 2017 г.

Козуначена торта "Крема" / Easter bread cream cake


Днес ще ви предложа една тортичка, която ще ви е изключително полезна след великденските празници, защото може да използвате де що имате останали козунаци. Аз тази година не мога да се похваля с такива, защото всичко изядохме до трошичка, но тази вкусотия направих миналата година, когато имах няколко, така да наречем не толкова любими за мен резултати.
Тортата е изцяло моя импровизация, като предлагам много възможности за импровизации, което вярвам, че много ще допадне на повечето от вас.
Тъй като козунаците стават доста сухи, когато мине време, сметнах, че най-добрия начин да ги комбинираме с повече крем. Този път избрах един от най-лесните такива, както и най-ароматен и вкусен - крем банан.


Актуализация 2018-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в цели четири категории. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)


Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 



Ето какво ви трябват като продукти:
Около 800 мл прясно мляко
70 г нишесте банан
 1 ч.ч. захар
150 мл сладкарска сметана за разбиване
1 пак. желатин
банани, шоколад (ови яйца с крем) , ядки
стар козунак

Исках да направя една богата на крем тортичка, в който да сложа различни видове плънка - от банани, до останалите ми шоколадови яйчица, а защо не и още парченца козунак, Нарязах козунака на филийки и наредих половината на дъното на формата. Моята бе с размер 20 см в диаметър.

               

Ако козунака е много сух, сиропирам с малко от прясното мляко.


Следващата стъпка е да приготвим нишестето.Аз го приготвям според инструкциите, като сварявам две трети от млякото със захарта, а другата една трета размивам с нишестето в купичка. 
Когато млякото тръгне да завира, прибавям нишестето и разбърквам енергично с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти напълно.

                  

Дърпам от огъня и прибавям набъбналия желатин, който предварително сме накиснали с малко вода според описанието на опаковката. Разбъркваме желатина в крема, докато се разтвори напълно.


Оставяме крема да се охлади достатъчно и прибавяме разбитата на твърд сняг сметана.Винаги покривайте кремовете с пласт прозрачно фолио плътно , за да не образуват коричка.


Изсипвам пухкавия бананов крем върху козунака и почвам да пъхам в него шоколадовите яйца. Вие може да наредите купчета козунак, шоколад, парченца банани или други вкусотийки, които ще ви се вържат вкусово и искате да изразходвате.


Може да излеете крема на два паста и да сложите още един пласт козунак по средата. Отгоре нареждам още един пласт от козунака и пъхам в хладилника тортата да стегне. 
След като се охлади и кремът стегне, изваждам от формата и украсявам по желание- при мен с млени ядки, ганаш и бисквитки.


Може да не правите такава пищна украса, но аз имах тези неща така и така у дома. 
Ако рецептата ви е допаднала, както и комбинацията на банановия крем с ароматните козуначени "блатове", нямам търпение да видя и вашите вариации на тази тортичка.
Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...