И тази година козунаците ще са част от великденската трапеза почти толкова, колкото и по време на самата подготовка. Да се наядем с тях у дома, като че ли е невъзможно и всеки следващ козунак се изяжда със същата скорост като предишния и е задължително да направя нови и нова доза.
След като тази година си избрах любима рецепта, която виждам, че става любима и на вас (вижте я тук), реших да изпробвам различни вариации не само на плънка, но и оформяне, както и пропорции на някои от продуктите. Забелязах, че много от вас приготвят тестото за козунака с повече масло и реших да опитам и този вариант. Нямаше как да не се възползвам и от възможността да си приготвя тестото и с брашно за козунаци, което може да се намери само по това време на годината.
По поръчка на мамчето, направих последните козунаци с традиционна плънка от локум и украса от ядки и захар. Една от най-класическите комбинации, но и любима за нея. Аз обичам да изпълнявам кулинарни желания и ето, че веднага запретнах ръкави. Обадих й се да й кажа, да мине през вкъщи след работа и да си носи голяма чанта, тъй като съм и спретнала два чудесни козунака, които ухаят чак до последния етаж. ( Не е шега. Съседката слезе да ме пита дали приемам поръчки за празниците :))
И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
Ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
Около 1, 300 г пресято брашно за козунаци София Мел
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
250 г разтопено масло (и малко олио)
1 (42 г) кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шепа сушени плодове
шепа сушени плодове
1 кутийка локум
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване
Както виждате, тестото се припокрива почти изцяло с любимата ми рецепта тази година, която ви представих в публикацията: тайните на козунака. Тук обаче ще използваме специално брашно и доста повече мазнина.
Може да прочетете публикацията за повечето подробности, които няма смисъл да повтарям отново, а ще обърна внимание на разликите.
Продуктите отново трябва да са на стайна температура, като започвам с разбиването на яйцата и захарта.
През това време шупвам маята в затопленото мляко със захарта и си пресявам брашното, като смятам, че веднъж е напълно достатъчно.
Смятам, че някои от вас се чудят кое му е различно на брашното за козунаци, като отговорът е, че това е високоглутенно брашно със специални газозадържащи свойства. Те правят тестените изделия големи на обем, с тънка, лъскава кора след изпичане и характерна влакнеста структура на готовото изделие.
От изброените продукти ( без мазнината) забъркваме меко, леко лепнещо тесто. След това интегрирам мазнината на три пъти, като премесвам за кратко на ръка и връщам в миксера да върти за около десет минути на всяко интегриране. Може да правите този процес и през 20 минути, като оставяте тестото да втасва на топло за това време.
Готовото тесто слагам в намаслен с олио съд и оставям да втаса задушен хубаво в торба, на 50 градуса във фурната за около час.
Тестото е хубаво да не превтасва, а само да удвои обема си.
Вижда
се, че още при самото втасване, вече са се образували конците. Сега е важно да
го разпределим така, че да не ги нарушим. И този път разделих тестото на две
неравни половинки, заради формите, които ще ползвам.
Плънката и при двете бе парченца от вкусен, ароматен локум - с и без ядки :)
Редя ги по продължение на фитилите, като и този път оформих козунака по същия начин, както и предишните. ( публикацията от линка)
Големия
козунак е от четири фитила, усукани около себе си , а после и два по два и оформени
на охлюв във кръгла форма за торта с диаметър 24 см.
А малкия е само от два фитила, усукани около себе си. И двата козунака намазах с малко размит жълтък с мляко, поръсих със захар, сушени плодове и ядки. Оставих да втасат още 20 минути.
Пека ги на 150 градуса фурна, с обдухване, тавичка с вода на дъното и покрити с фолио, веднъж щом получат желния загар.
Времето за печене е около 40 минути, като на по-големия може да отнеме и повече време.
И
този път се получиха много високи козунаци, с допълнително ухание на масло, а
разтапящи се локум отвътре, предизвикваше и същата реакция в мен щом го опитам.
И този път конци не липсваха, макар и да не съм сигурна, че успях да ги уловя добре в обектива.
Коя от всички рецепти ще изберете е вее въпрос ан ваш избор, но която и да е, аз ви пожелавам успешен резултата и вкусно похапване.
Весело посрещане на празниците, приятели!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!