понеделник, 13 февруари 2017 г.

Бисквитки "Валентинки" / Love letter cookies



Забелязали ли сте, че понякога е по-трудно да кажем нещо, отколкото да го напишем? 
Особено, ако се отнася до любовно признание. Може би затова има толкова много любовни писма по света...от стари писани с перо и мастилница, писма в бутилки, "писма" в ноти, до пиянски смс-и...все начини да излеем това, което е в душата ни на "празен лист". 
Така че да бъде възможно да се отдадем изцяло на собствените си чувства, без да биваме разсейвани от шума на преминаващи коли, нервния ни глас, който звучи в главата ни и погледа на човека отсреща, който почти винаги няма идея какво се опитваме да кажем.
Е, затова са писмата..и цветята и брашната :)  и всички други малки и красиви жестове, с които можем да покажем това, което изпитваме. 
В крайна сметка, не са ли делата повече от думите?
Ето защо тази година за празника на влюбените ви предлагам да почерпите любимите си хора със сладки, които са толкова сладки, че просто сякаш са излезнали от някой анимационен филм.
Може празникът да е на влюбените, но все пак е посветен на любовта. А хора, които обичаме и ни липсват, почти всеки има. 
Аз направих тези малки писъмца, които ще раздам на всичките мои валентинки, които не са до мен и имат нужда от малко писмо любов - от половинката ми, до сестричката ми и още куп прекрасни и добри приятели. Обичам ви!


Ако и вие имате около вас хора, които ще се зарадват на такъв сладък жест, вижте как да ги напарвите и не отнемат много време. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
120 г масло (стайна температура)
160 г пудра захар
200 г брашно София мел Класик
1 яйце
щипка сол
1 ванилия (може и есенция)
пудра захар за поръсване
захарни сърчица или айсинг*

Започваме като пресяваме брашното и пудрата захар, добавяме и щипка сол.


Прибавям яйцето, което също трябва да е на стайна температура, за да не стегне мекото масло, което добавяме след това.


Мачкам всичко на ръка, като след това прехвърлям на плота и добавям постепенно повечко брашно, така че да спре да лепне тестото, но все пак да остане меко. Така бисквитките ще останат крехки и нежни, а не твърди като курабии.
От топлината на ръцете маслото ще ви подведе да добавите повече брашно, но все пак се стремете да го оставите мекичко.
Добавете в тестото и ванилия, като аз ползвах 2 капки есенция на ванилия с масло, за да засили вкуса на домашни сладки.


Приберете в хладилника тестото, обвито във фолио, да стегне за половин час. След като се охлади, тестото ще е по-твърдо.
Разточете на лист и с помощта на резец къщичка или импровизиран шаблон от картон като моя, започнете да режете сладките. Този начин на подредба (от снимката) ще ви бъде най-удобен за работа с ножа.


Прекарайте ножа в долната част "на къщичката" на хикс и отгоре захлупете "покривчето", за да се получи плик.
Аз винаги изпичам първата бисквитка сама, за да преценя дали тестото е добро. Ако се отпусне много при печене, значи има нужда от повече брашно, ако запази формата си - значи е идеално.


Тъй като имах у дома захарни сърчица, сложих по едно върху всеки плик. Вие обаче може да си забъркате много лесно домашен айсинг и да ги направите върху вече изпечените бискивтики с помощта на клечка за зъби. Рецептата за айсинга я има в описанието на продуктите като линк.


Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато порозовеят краищата. След изпичане се поръсват с пудра захар.
Маслото ги прави изключително нежни и макар да изглеждат семпли, мога да ви убедя, че понякога най-простите неща са най-хубави...точно както в любовта!
Опитайте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 10 февруари 2017 г.

Баклава с халва / Baklava with halva


Днес се събудих в доста добро настроение! Чак се уплаших от това непознато за мен чувство :)
Може би защото вчера все пак успях да си легна в нормално за човеците време, което не се е случвало от много време насам, но все пак вярна на максимата "злото никога не спи", гледах да поддържам баланса във вселената.

Да, определено съм нощна птица и често точно тогава ме наляга най-голямо желание за готвене ( и ядене де). Но все пак, ако не е редно да се яде вечер, защо има лампа в хладилника??!!
И така, след последните ми среднощни вдъхновения се роди тази нечовешка вкусотия !


Пред вас представям една от най-вкусните баклави, които съм яла. Почти толкова сочна, колкото и течност трябва да преглъщам докато гледам тези снимки!


Златно изпечени хрупкави кори, залети с най-ароматния, лепкав сос, а между тънките пластове се е настанила толкова вкусна плънка от халва, че направо ми се отвори третото око.





Ако обичате вкуса на локумените вафли с халва, точно това ви очаква тук, защото някакви се получи.

Точно това вкусно, лепкаво захарно удоволствие, без трудното търсене на вафлени кори. Ето как да си я направите :)



Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (около 500 г) 
200 г халва
1 1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар 
1 ч.ч. газирано тип "Фанта" (портокал)
1 яйце
1 бакпулвер
канела
масло и олио за корите

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сок от портокал




Започвам като разбивам захарта с газираното и яйцето на крем. 

                     

Нарязвам халвата на ситно, като аз ползвах такава, но може, че може да изберете и друга.


В крема прибавям брашното, бакпулвера, а след това нарязаната халва, нарязаните на парченца орехи (по-добре да за по-едри, не млени) и шипка канела. Разбивам още веднъж, докато стане хубав крем.


Разделям корите на равни части. Изберете подходяща за вас тава и форма, не е от значение размерът и формата. Моите кори не станаха също на моята тава, затова си ги донатаманявах. Правя си смес от малко разтопено масло с олио и с помощта на четка мажа тавичката, а след това слагам две кори, мажа с мазнина, и после пак две кори. Така докато свърши първата част от корите ( както казах, разделяме ги предварително на три).

                                  
Изсипваме половината крем и повтаряме процедурата . 
Слагаме и втората част от крема и приключваме с третата част кори. Пояснявам: три пласта кори, с два пласта крем :) 
Режем на квадрати или ромбове. Аз избрах втория вариант, макар да си призная малко се поозорих. Затова и парчетата са ми толкова големи, но пък защо да се лъжем, от малките баклавички кой се е наял като хората.


Пека бклавата в затоплена на 180 градуса фурна за около половин час.  Ако се запече много отгоре, я покривам с фолио. След като я извадя я оставям да се охлади.


След като баклавата се е охладила, я заливам със сироп, приготвен от гореизброените продукти. Оставям сиропа да покъкри след завиране на по-ниска температура около 7-8 минути и след това го излизвам, докато е още горещ.


Ето и моята тайна: След като залея баклавата с този захарен сироп, приготвям втори, с количество захар и вода на око, но оставям да ври по-дълго, така, че соса да се сгъсти значително и да стане лепкав, а при варенето да става на мехурчета като пяна.


С този втори сироп заливам само горната кора на баклвата, която я прави много по-блестяща и лепкава. Отгоре поръсвам с рендосани портокалови ( мандаринови/ лимонови корички) за свежест и орехи. 
Не, не мога да ви опиша каква красота и вкус е това...


Сладки почивни дни, приятели ;) 
И не забравяйте да ми пишете отзиви в коментарите или да ми пратите вашите снимки по мои рецепти на страничката във фейсбук! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Гофрети "Червено кадифе" / Red Velvet Waffles and Galentine`s day Celebration



Всички знаем, че наближава Св. Валентин и много от нас ще търсят интересни идеи , с които да изненадат любимите си, други пък няма ад пропуснат да отбележат, че няма да отбележат празника, а трети ще се отдадат на добрата стара традиция да честват Трифон Зарезан. 


Аз лично не го разбирам това, тъй като и в единия и в другия случай, все се пие вино :)


И макар, че днешното ми предложение да е идеално за празника и моля, чувствайте се свободни да го използвате за повода, аз ще го посветя на един друг празник, който се отбелязва ден по рано - 13 февруари "Деня на приятелките"( Galentine`s day) . 


Ден в, който честваме приятелството между нас, дамите, правейки по един мил жест една за друга или просто казвайки нещо мило, с което да си напомним, че се ценим и обичаме.

Преди да сте се разровили в Уикито, ще ви кажа, че това е празник измислен от Лесли Ноуп, героиня в един от любимите ми забавни сериали "Паркове и отдих" или както обичам да му казвам "Паркове и гаражи" :)

И макар да не е истински празник, идеята е толкова хубав, че бързо се разпространи по света и доста хора започнаха да правят тези вкусни, закуски с приятелки ден преди деня на влюбените.


И тъй като любимата храна на Лесли е именно гофрети, а поводът е закуска :), нямаше как да на направя едни неустоимо вкусни, лесни и чудесни гофрети "червено кадифе"





Комбинирани със сметана и шоколадов сос, този десерт крещи "обичам се", по много, много начини.



Използвах рецепта за най-обикновени базови гофрети, които направих в три цвята и преди да сте си казали, ( хубаво, но нямам гофретник), не се отказвайте. И аз нямах, но затова са приятелките :) Аз взех един на заем и ето, че рецептата е на лице! Ето какво ви трябва:



Необходими продукти:
    3 яйца
    2 ч.ч. брашно
    1 1/3 ч.ч. прясно мляко
    3 с.л. олио
    3 с.л. захар
    2 ч.л бакпулвер
( червена боя/ какао и аромат като ванилия например)  

Разбиваме яйцата в купа със захарта, с телена бъркалка и започваме да прибавяме останалите продукти. Може да добавим още малко мляко е необходимо, важното е да получим тесто като гъста боза. Може да оцветите сместа с червена боя за по-светъл червен цвят или с микс от боя и како, за по-тъмно червено :) 
Изсипваме по един малък черпак в гофретника и затваряме да се запече за няколко минути. 
Гофретките стават бързо, а малко след това ги разрязвам на четири, така, че се получават тези красиви сърца. 
Сервирам ги с бита сметана (смесена с маскарпоне, защото все пак е празник, you know :)) и щедро количество течен шоколад, поръсени с пудра захар.




И ако сега тръгнете да броите калории и да се притеснявате, само ще кажа една от най-полезните и същевременно пагубни за портмонето и фигурата ми фрази от сериала "Поглези се" / Treat yo`self.""

По този повод също ще има статия, но по-натам :)   




Аз ви оставям с тези вкусни кадри, и не затягайте коланите много-много, че утре е петък, а тогава винаги ви съблазнявам с нещо неустоимо! 


Дотогава, пожелавам ви да празнувате каквито и както празници пожелаете, стига да ви носят радост,  а аз няма да пропусна да се събера с приятелките и да си кажем, колко сме прекрасни :) 
Хубав празник, трябва да е национален!

Усмивки, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...