Някъде прочетох, че днес бил най-депресивният ден от годината. На всичкото отгоре е не само понеделник, но и времето навън е мрачно и наистина потискащо.
Скоро ще почнат да свалят и коледните лампички от булеварда и сякаш магията на празниците никога не е идвала. Само падащият сняг ни напомня, че зимната приказка още не си е отишла. За съжаление обаче все по-рядко чувам някой да му се радва, както и все по-рядко виждам надничащи от някъде снежни човеци или деца, който да се замерват със снежни топки.
Аз обаче не се предавам така лесно на сивото настроение, особено, след като знам кое винаги може да го оправи.
Малко сладост в живота и възможност да проявим въображението си е винаги стимул за появата на голяма усмивка.
Реших да се подавам на снега и да го използвам за вдъхновение в днешното си творение, особено след като "най-многото" сняг, който Осло успя да види тази година бе само толкова.
В България обаче има достатъчно, което може и да накара хората да забавят крачка при придвижване, но и да се хванат под ръчичка, пък дори и най-нацупената и "охладняла" женена двойка.
Днес ще ви покажа как да си направите един от най-лесните десерти, обикновен бърз, пухкав и с различни аромати кекс, като последните ще се подберат от вида нишесте, което решите да използвате. Но ето и рецептата:
Необходими продукти:
6 бр яйца
250 г захар
10 г бакпулвер
200 г нишесте ( или 50:50 брашно/ нишесте)
Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес, докато побелеят.
В купа смесваме сухите съставки, като аз използвах нишесте в вкус на банан, за да може и десертът да има такова ухание.
Прибавям към яйчената смес, като разбивам всичко отново с миксера.
Намаслявам формата за кекс добре, като аз използвах тази силконова формичка във формата на замък. Моята е купена от Холандия, но вече забелязвам, че могат да се намери на много места в България, дори и китайските магазини за левче.
Изсипвам сместа, като поставям формата върху тавичка при печенето, за да е стабилна повърхността.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
За да е пълна приказката, поръсих кекса с обилно количество пудра захар, а в средата му запалих чаена свещ, която огряваше стените му с топлия си цвят.
Кексът наистина е много пухкав и с нежно ухание на банани, като вие може да смесите различни вкусове и да сътворите различни вариации.
Може да изглежда семпъл, но понякога малкото е повече. Така може да го хапвате с различни сладка, течен шоколад и каквото ви хрумне.
Опитайте!
Красива седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!