Доста напрежение ми се струпа напоследък. Почти всичко върви или с краката нагоре или направо с г*за нагоре. Не се оплаквам на вас, разбира се. За тази достойна позиция имам под ръка членове на семейството, но пък си давам сметка, че се отразява на едно от малкото неща, които ме развличат, а това е готвенето и времето прекарано с вас, читателите. Нямам време да отговарям на вашите коментари, а в същото време имам голямо желание да ви похваля за невероятните красоти, които създавате по моите рецепти и ми ги пращате за да им се порадвам и аз.
Реших, че въпреки всичките неприятности и объркани планове напоследък, трябва да се опитам да намеря малко време за кулинарна медитация, или иначе казано - готвене. Най-зареждащото от които за мен винаги са "упражненията с десерт", които ми позволяват да бръкна някъде на дълбоко в стресираната си душица и да се опитам да извадя нещо свежо, красиво и вкусно.
Като ето тази вкусна крем пита например. Реших, че трябва да е нещо лесно и ставащо бързо, отново поради пустата липса на време. И все пак, бях твърдо решена да го спра поне за малко, което често се получава когато готвя. Не знам за вас, но в момента, в който се захвана с готвене, искам- не искам се съсредоточавам само върху ставащото в този момент - все пак има ножове, работа с машини :) , точни мерки и едно по едно проблемите биват изместени от процеса на бавно превръщащата се течност, в пухкава смес, с нежни цветове, а след изпичане - и с неустоим аромат! И това ако не е ароматерапия, че и още по-добре - вкусотерапия :)
Тази крем пита е кажи-речи моя импровизация и може да видите съставки, които не са задължителни за традиционните рецепти, но по мое мнение стана чудесно, затова и я кръстих на мен, съвсем нескромно. Чудесното на този десерт е, че е траен, в не малки количества, и повярвайте ми, ще имате нужда от едно малко късче удоволствие в края на деня (ако е като моя). Разхлаждащ и кремообразен, почти като сладоледите тип "сандвич" :)
Ако вече ви "продадох" десерта и се навихте да го приготвите, ето какво ви е необходимо:
Необходими продукти:
600 -800 г бутер тесто
800 мл прясно мляко
100 г царевчино нишесте
150 г захар
1-2 ванилии
6 жълтъка
300 мл сладкарска сметана за разбиване (плюс сметанов фикс)
200 г крема сирене (тип "Филаделфия")
Започваме като разточваме бутер тестото. Знам, че много от вас знаят, че то не се точи, но пък след като има такова на блокчета, няма как да е иначе :) Един трик, ако, като мен, сте забравили да го извадите навреме от фризера. Затоплете една купа в микровълновата или фурната и я обърнете върху тестото. Така то ще се отпусне, като на стайна температура. При мен отидоха две блокчета от по 400 г, но тъй като вие може да решите да ползвате от бутер тестата на листове, мисля, че ще ви стигне и по-малко количество, след разточване да получите тези тънки кори. ( затова и допълних вариращо количество! )
Може да се опитате да ползвате и по-малко тесто, ако решите да направите пластовете по-тънки. За целта разточете тестото на голям, сравнително тънък лист. Разрежете на два правоъгълника, с размерите на тавата, в която ще печете. Аз пекох в тавата от фурната, с приблизителни размери 38 х 27 см.
Слагам единия лист от бутер тесто и надупчвам с вилица, за да не се надигне много при печене.
Пека го до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Правя същото и с втория лист, като обаче го нарязвам на квадрати почти до дъното.
(Ако искате да си улесните още повече рязането на десерта, може да направите това и с първата кора, но трябва да сте сигурни, че фигурите ще ви съвпаднат :) Оставяме корите да се охладят.
През това време приготвяме крема, или може да го приготвим доста преди това. За целта слагаме на котлона млякото и захарта, а в купа разбъркваме с телена бъркалка жълтъците, нишестето и загребваме малко от все още студеното мляко от тенджерката, така че да получим средно течна каша. Прибавяме я на тънка струйка към вече тръгналото да завира мляко, при непрекъснато бъркане. Кремът ще се сгъсти за минути. Дърпаме от огъня и ароматизираме с ванилия. Оставяме да се охлади напълно.
Към вече студения крем започваме да прибавяме по малко от разбитата на твърд сняг със стабилизатор сметана и кремата сирене, като разбиваме с миксер (можете да го намерите в големи магазини като Кауфланд например, а
в тази рецепта съм снимала и как изглежда)
Може да решите да не слагате цялата сметана. Аз лично ви препоръчвам да слагате малко от крема, малко от сметаната и крема сиренето, като опитвате на вкус. Може да добавите още сладост, като пудра захар, ако сметаната ви не е от най-сладките или захарта в крема не сладни достатъчно.
Готовият крем е пухкав и плътен. Изсипваме го върху първата кора. Аз използвах форма с махащи се стени, като, ако се наложи, може да поизрежете основата от тесто, за да се вмести в нея. Изравняваме крема отгоре
и нареждаме квадратите на крем питата, които сметнах, че е добре да разделя изцяло, за да улесня разрязването на десерта.
Пъхаме в хладилника за няколко часа, докато стегне или най-добре за една вечер.
На следващата сутрин с кафето може да се насладим на едно наистина вкусно парченце нежност, която да ни даде сили да преборим неприятностите от деня. Поне аз имах нужда точно от това!
Усмихната седмица, приятели!
Актуализация 2018-та:
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.