сряда, 11 май 2016 г.

Крем пита а ла Люси / Krempita / Cremeschnitte


Me trying to get my life together
Доста напрежение ми се струпа напоследък. Почти всичко върви или с краката нагоре или направо с г*за нагоре. Не се оплаквам на вас, разбира се. За тази достойна позиция имам под ръка членове на семейството, но пък си давам сметка, че се отразява на едно от малкото неща, които ме развличат, а това е готвенето и времето прекарано с вас, читателите. Нямам време да отговарям на вашите коментари, а в същото време имам голямо желание да ви похваля за невероятните красоти, които създавате по моите рецепти и ми ги пращате за да им се порадвам и аз. 
Реших, че въпреки всичките неприятности и объркани планове напоследък, трябва да се опитам да намеря малко време за кулинарна медитация, или иначе казано - готвене. Най-зареждащото от които за мен винаги са "упражненията с десерт", които ми позволяват да бръкна някъде на дълбоко в стресираната си душица и да се опитам да извадя нещо свежо, красиво и вкусно. 


Като ето тази вкусна крем пита например. Реших, че трябва да е нещо лесно и ставащо бързо, отново поради пустата липса на време. И все пак,  бях твърдо решена да го спра поне за малко, което често се получава когато готвя. Не знам за вас, но в момента, в който се захвана с готвене, искам- не искам се съсредоточавам само върху ставащото в този момент - все пак има ножове, работа с машини :) , точни мерки и едно по едно проблемите биват изместени от процеса на бавно превръщащата се течност, в пухкава смес, с нежни цветове, а след изпичане - и с неустоим аромат! И това ако не е ароматерапия, че и още по-добре - вкусотерапия :) 


Тази крем пита е кажи-речи моя импровизация и може да видите съставки, които не са задължителни за традиционните рецепти, но по мое мнение стана чудесно, затова и я кръстих на мен, съвсем нескромно. Чудесното на този десерт е, че е траен, в не малки количества, и повярвайте ми, ще имате нужда от едно малко късче удоволствие в края на деня (ако е като моя).  Разхлаждащ и кремообразен, почти като сладоледите тип "сандвич" :) 


Ако вече ви "продадох" десерта и се навихте да го приготвите, ето какво ви е необходимо:
Необходими продукти:
600 -800 г бутер тесто
800 мл прясно мляко
100 г царевчино нишесте
150 г захар
1-2 ванилии
6 жълтъка
300 мл  сладкарска сметана за разбиване (плюс сметанов фикс) 
200 г крема сирене (тип "Филаделфия")

Започваме като разточваме бутер тестото. Знам, че много от вас знаят, че то не се точи, но пък след като има такова на блокчета, няма как да е иначе :) Един трик, ако, като мен, сте забравили да го извадите навреме от фризера. Затоплете една купа в микровълновата или фурната и я обърнете върху тестото. Така то ще се отпусне, като на стайна температура.  При мен отидоха две блокчета от по 400 г, но тъй като вие може да решите да ползвате от бутер тестата на листове, мисля, че ще ви стигне и по-малко количество, след разточване да получите тези тънки кори. ( затова и допълних  вариращо количество! ) 


Може да се опитате да ползвате и по-малко тесто, ако решите да направите пластовете по-тънки. За целта разточете тестото на голям, сравнително тънък лист. Разрежете на два правоъгълника, с размерите на тавата, в която ще печете. Аз пекох в тавата от фурната, с приблизителни размери 38 х 27 см. 
Слагам единия лист от бутер тесто и надупчвам с вилица, за да не се надигне много при печене.  

                     

Пека го до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Правя същото и с втория лист, като обаче го нарязвам на квадрати почти до дъното. 


(Ако искате да си улесните още повече рязането на десерта, може да направите това и с първата кора, но трябва да сте сигурни, че фигурите ще ви съвпаднат :) Оставяме корите да се охладят.



През това време приготвяме крема, или може да го приготвим доста преди това. За целта слагаме на котлона млякото и захарта, а в купа разбъркваме с телена бъркалка жълтъците, нишестето и загребваме малко от все още студеното мляко от тенджерката, така  че да получим средно течна каша. Прибавяме я на тънка струйка към вече тръгналото да завира мляко, при непрекъснато бъркане. Кремът ще се сгъсти за минути. Дърпаме от огъня и ароматизираме с ванилия. Оставяме да се охлади напълно.
Към вече студения крем започваме да прибавяме по малко от разбитата на твърд сняг със стабилизатор сметана и кремата сирене, като разбиваме с миксер (можете да го намерите в големи магазини като Кауфланд например, а в тази рецепта съм снимала и как изглежда)
Може да решите да не слагате цялата сметана. Аз лично ви препоръчвам да слагате малко от крема, малко от сметаната и крема сиренето, като опитвате на вкус. Може да добавите още сладост, като пудра захар, ако сметаната ви не е от най-сладките или захарта в крема не сладни достатъчно.


Готовият крем е пухкав и плътен. Изсипваме го върху първата кора. Аз използвах форма с махащи се стени, като, ако се наложи, може да поизрежете основата от тесто, за да се вмести в нея. Изравняваме крема отгоре



и нареждаме квадратите на крем питата, които сметнах, че е добре да разделя изцяло, за да улесня разрязването на десерта.



Пъхаме в хладилника за няколко часа, докато стегне или най-добре за една вечер.


На следващата сутрин с кафето може да се насладим на едно наистина вкусно парченце нежност, която да ни даде сили да преборим неприятностите от деня. Поне аз имах нужда точно от това!


Усмихната седмица, приятели! 
Актуализация 2018-та:
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 9 май 2016 г.

Свински пържоли с див чесън / Pork chops with wild garlic


След тези дълги, приятни и преяждащи почивно-празнични дни доста вода изтече и доста храна се изяде от последната ми публикация. Затова и рецептите отново се понатрупаха, а пък аз така се отдадох на почивка, че хич, ама хич не ми се сядаше пред компютъра. Затова пък днес реших да пусна една много вкусна, бърза и лесна рецепта, която макар и вътрешно да ме яде, че не се получи като за снимки, е идеално ястие за през седмицата. Свински пържоли в листа от див чесън.


Нещо като сарми, ама по-така. Де да можеше всички сарми да са такива, още повече щях да ги хапвам. След запичането листенцата потъмняват обаче (логично) и затова не бях особено въодушевена от снимките накрая. Но вкусът и ароматът си заслужаваха да се престраша да публикувам, макар да съм почти убедена, че все ще се намери някой киселец да ме разкритикува ( така като сме на вълна мерудии) :)


Можете да махнете обвивката или да си го хапвате с пържолата - както решите. Аз имах у дома месо от бут, но ви препоръчвам да се спрете на нещо по-мазничко, като вратните пържоли. С тях ще ги направя следващия път - ще стане още по-добре ;) Ако и вие имате у дома от тази вкусна и ароматна пролетна тревка - див чесън, ето какво можете да си направите днес, а ето и как:
Необходими продукти:
6 бр. свински пържоли
листа див чесън
1-2 с.л. масло
сол / черен пипер
олио

Овкусяваме пържолите със сол и пипер.  В тиган слагаме маслото и малко олио на око да се загрее. Запържваме месото от двете страни. 

                     

Запържваме ги, докато получат хубав, златист загар. Изваждаме върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. 


Нареждаме две листа хоризонтално и две вертикално (може и повече листа в зависимост от тяхната големина) - прехлупвайки се. Поставяме пържолата и завиваме краищата навътре.


Редим ги с дръжките надолу в тавичка. Към мазнината от пърженето добавяме малко топла вода и изсипваме течността при пържолите.



Печем първоначално на силна фурна, докато ястието заври. След това намаляваме да къкри и печем до готовност поне 40 минути. Ако тръгнат да се запичат листата, покрийте с лист алуминиево фолио. 
Поднесете ястието с гарнитура по желание - ориз, картофи или само салата. 
Ако и вие отдавна сте хвърлили мерак на тези нежни листенца див чесън в магазина или пък имате под ръка от градината - сега им е времето. Ще се радвам да опитате ястието и още повече - да ви хареса! 
Усмихната седмица, приятели! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 2 май 2016 г.

Пролетна спаначена торта / Spring Spinach Cake


Великден е! Освен това е пролет, което обяснява защо вчера беше слънчево, днес вали, а следобед може да е отново двайсет градуса. Но пък е хубаво! Хубаво е да видим поредната пролет с очите си! Да отпразнуваме поредния празник заедно с любимите си! 
Това им е хубаво на тези малки, специални моменти! Които сякаш за миг успяват да спрат времето, за да се насладим на случващото се около нас! 
Всяка година на този ден виждам как хората преминават през един и същи цикъл - трепетно очакват празника, като започват предварителна подготовка с различни рецепти за козунаци. Околните са във възторг, усещайки тези така познати аромати на "празници", почивни дни и време със семейството. След като обаче тенденцията повлече крак, се започва едно втръсване и мрънкане колко много яйца и козунаци още ще трябва да се покажат?! 
В същото време някой решава да напомни на тези "гладници", че празникът е преди всичко за християнските ценности като толерантност, смирение, любов и надежда. Разбира се, надежда! Какво друго би могло да означава едно възкресение?! 


В същото време няма много толерантност към хората, които показват поредната доза козунаци и яйца, обаче! Но уви, такава е човешката ни природа! И макар със своите понякога малки, друг път големи недостатъци, ние се опитваме. Всяка година. Отново и отново, да запазим традициите, да омесим домашен хляб, да научим децата да боядисват яйца, да си споделим празника с други българи по света, празнуващи "нашия Великден". И ако се опитаме за момент да видим старанието и любовта на хората към този празник, може би няма да има нужда да слагаме етикети - постещи, непостещи, мислещи само за храната, яйцата, украсени с много боя, козунаци - не на конци и др.
Нека обърнем внимание на друго! В тези тежки времена хората все още отиват да вземат своето "огънче" надежда. От съседните апартаменти забелязвам как излизат следобед млади семейства с децата си, които са били на празничен обяд при родителите си. Деца, които все още имат желание да се нацапат и да украсят яйцата за празника, преди да са измисли приложение на телефона и за това. Съпруги и майки, които все още избират да запретнат ръкави и накляпат кухнята, само и само да поднесат най-вкусната и качествена храна на близките, макар кварталният супермаркет да им предлага далеч по-евтин вариант. 


И не приемайте думите ми за лекция или нещо подобно. Понякога започвам да пиша и не знам накъде ще ме отведат думите! Явно исках да споделя с вас, че макар и хората да имаме тежки моменти, в които дори такива празници или пък показност може да ни подразнят, не означава, че догодина не може да се чувстваме различно. И това е хубаво! Когато имаме тази възможност, за още един опит, следващата година. Докато имаме време пред нас, винаги има възможност да ни се случат още по-хубави (и вкусни) неща! :) 
Като тази тортичка например :) Тя красеше нашия празничен обяд тази година, макар и поради различни стечения на обстоятелствата, местата около масата да бяха много малко на брой. Липсата на близките хора в такива моменти е толкова осезаема и настина би те отказала от всякакво празнуване, но пък се радвам, че въпреки всичко събрахме сили и го правихме. Отдадохме се на малко спомени, тихи разговори и наистина приготвена с много любов храна! 
Моят принос бе не само ефектна, но и много вкусна пролетна спаначена торта, което преобръща представите ми за спаначения вкус с хастара нагоре! :) 


Но тъй като и без това въведението се проточи, ще премина направо към рецептата, а за вкусът и ще говорим повече по-надолу :) 

Необходими продукти:
4 яйца
200 г замразен спанак
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
Крем:
300 мл течна сметана за разбиване
200 г крема сирене
1/4 ч.ч. пудра захар 
1 ванилия

Сиропиране: 
подсладено с мед прясно мляко

Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме и ванилията.


Пюрираме спанака заедно с олиото.


Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да прибавяме постепенно от него и от спаначената смес


към яйчената, докато се получи хубава, пухкава и нежно зелена смес за блатове. 


Разпределяме я в три тавички с диаметър от 20 см, предварително застлани с хартия за печене на дъното, леко намаселни.

                 
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с дървен шиш. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата. 

През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар. Аз харесвам по-свежия аромат на крема, който може да засилите, ако добавете и лимонов сок в него, но това е по желание ;) 


За сиропиране на блатовете избрах леко затоплено прясно мляко, подсладено с малко мед!


Изравнете блатовете с нож, като запазите трохите за украса. 


Сглобяваме тортата като сиропираме блата, а след това нанасяме и от крема. Измазваме цялата торта с крем и украсяваме с останалите ни трохички.

                 

Украсяваме по желание, като аз използвах тематично - пролетни цветя. Уханието им се носеше из цялата торта!


Сигурна съм, че макар и вече доста популярна, все още има хора, които не са опитвали или не могат да си представят вкуса на такава торта, заради използването на спанак. Мога да ви уверя, че няма да го усетите нито за миг.


Освен, че спанакът е чудесен заместител на изкуствените бои, дори и в този сладкиш, той запазва ценните си качества и е идеален начин да го "пробутате" на малчуганите, ако не го харесват.

 

За мен пък едва ли има по-подходяща торта за пролетните празници като Великден, Гергьовден или майските празници! Ще се радвам да я опитате, ако не сте го правили досега и още повече, ще ми е интересно да видя вашите варианти и украси - няма да пропусна да ги споделя на страничката във фейсбук! 
И така, преди да се разделим, искам още веднъж да честитя този светъл християнски празник на всички празнуващи! 
Бъдете жив и здрави, обичайте се и се радвайте на живота всяка минута от всеки ден! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...