петък, 15 април 2016 г.

Хлебчета с вкусна плънка "Писани яйца" / Bread rolls "Еaster eggs" recipe


В днешния петъчен ден, посветен на целодневно мечтаене как ще си прекараме уикенда, ще ви дам още една идея за вкусна и сладка мечта - тези невероятно ухайни и апетитни домашни питки "Писани яйца". Нарекох ги така, защото..ами, я ги погледнете! 


Както ви обещах вчера, напълно в духа на наближаващия Великден ще се посветя на рецепти, които за чудесно допълнение към трапезата на този ден. И тъй като от Др. Йоткер бяха достатъчно любезни да ме снабдят с един щедър пакет от техните продукти, които предполагам повечето от вас знаят, че използвам доста често ( в частност какаото :)), реших да поекспериментирам с някои от продуктите, които са по-нови и за мен. Като тези за украса например! 


Продуктите са лесни за използване, придават много настроение, а  са и истинско удоволствие за децата, ако ви се се намират такива у дома :) Ако пък ви трябва вкусна рецепта за домашни хлебчета, опитайте тази, като ще ви покажа как да оформите хлебчетата, както и предложение за невероятно ароматна кокосова плънка, но вие можете да използват и друга по желание. Без повече дрън-дрън, ето и рецептата!
Необходими продукти:
За тестото:
Около 4 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. течна сметана
1/3 ч.ч.захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак.мая на Др. Йоткер ( или половин кубче жива +1 с.л. захар)
1/3 пакетче бакпулвер на Др. Йоткер
2-3 с.л. масло
щипка сол
(+едно яйце за намазване на питките отгоре)
За кокосовата плънка:
6 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. пудра захар
кокосови стърготини
ванилия

За украса:
конфитюр за намазване
цветен айсинг и конфети на Др. Йоткер

Преди да започнем приготвянето на тестото, продуктите трябва да са на стайна температура. Ако използвате жива мая, оставете я да шупне в леко затопленото мляко и добавената захар. Ако използвате суха, пригответе тестото, като в купа (при мен на миксера) прибавете пресятото брашно ( първоначално около 3 чаши), захарта и солта ( и сухата мая) . Направете кладенче и добавете течните съставки : течната сметана, млякото, леко разбито яйце ( ако сте ползвали жива мая - шупналата мая).
Разбъркайте всичко на ръка или в миксера с приставка за тесто. Добавете постепенно от мекото масло и останалото брашно, докато се образува хубаво, меко, но не лепнещо тесто.  Оставяме го да втаса на топло за около час и да удвои обема си. 


Готовото тесто разделяме на четири равни части, а всяка от тях на три. Всяка част оформяме на топче, а след това разточвам на овал ето така:


Намазваме с предварително приготвената от изброените продукти плънка. аз я направих на око, като затова и не можах да преценя използваните от мен кокосови стърготини, но да кажем малко по-малко от 100 гр. Трябва да получим нещо като паста, която може да нагласите на сладост или пък да използвате съвсем различна плънка. (У дома обожаваме вкуса на кокос и тази много ни хареса :) ) 


Намазваме един пласт върху тестото и завиваме на пура ( Ако искате хлебчетата да имат още по-яйцевидна форма, разточете единия край на овала малко по широк! ) 


Подгъваме двата края навътре ето така и редим в тавичка с хартия за печене: 


Оставаме да се надигнат още малко на топло, а след това намазваме с малко размито с вода яйце за блясък.

Печем ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути. Готовите питки намазвам отгоре с малко затоплено светло сладко/ конфитюр(като кайсии) или захарен сироп, като по този начин си гарантирам залепването на захарните конфети. 


Украсяваме отгоре и с малко от цветните айсинги, кой колкото може :) и готово. Нашите хлебчета "писани яйца" са готови, а причината да няма снимка в разрез, за да се види плънката е, че бяха нападнати унищожени преди да мога да си кажа, че не съм свършила със снимките. :) 


И така, ако това предложение ви харесва и искате да потренирате да го направите, може да участвате тази събота и неделя в безплатния уъркшоп в София Ринг Мол, където ще украсяваме великденски изделия с продуктите на Др. Йоткер. ( Повече за събитието вижте тук) А сега ви оставям да симулирате работа до кая на деня и да планирате един незабравим и усмихнат уикенд! 
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 14 април 2016 г.

Пълнени целувки с крем / Cream filled meringues recipe


Полека-лека трябва да се стягаме за Великден, мисля аз, а?! То аз така съм се стегнала, че ако не почна да пускам натрупалите се рецепти, ще останат пак за догодина. А не бих искала да се случва, тъй като все се получиха толкова сполучливи, вкусни, пъстри и най-вече грабващи вниманието, което е едно от най-необходимите качества, които една поднесена на празничната трапеза храна трябва да притежава. 
Днес например, тъй като е още седмичен ден, ще ви предложа нещо много лесно и сравнително бързо - целувки с крем. Напълно в духа на Великден, наподобяват на яйца на очи, а комбинацията на сладката, хрупкава коричка на меренгето, и с пълнежа от вкусен крем, може да ви накара да възкликнете от почуда. Просто на вид, ама такъв вкус! 


Рецептата е идеална, ако ви останат няколко белтъка, както често се получава, особено когато ползваме жълтъците за намазването на козунаците преди печене. Аз  комбинирах тази рецепта с кифличките с крем, тъй като пък там се ползват жълтъците. 
Рецептата за самите целувки си е моята изпитана, която съвсем наскоро още една читателка потвърди, че е най-успешната и лесна за приготвяне на идеални целувки. Изпълнението на самите целувки стъпка по стъпка можете да видите отново тук, а аз ще си покажа останалите компоненти от рецептата :) 
Ето и необходимите продукти:
За целувките:
5 белтъка 
2 ч.ч. захар
1 ванилия

За крема:*
600 мл прясно мляко
50 г нишесте
50 г масло
6 с.л. захар
1 бр. ванилия
3 жълтъка (или цели яйца)
щипка куркума за засилване на цвета (ако яйцата не са домашни)
* можете да ползвате и готов пудинг по желание за пълнеж

Започваме с направата на целувките, тъй като те се сушат по-бавно, но затова пък стават бързо като приготвяне. Обичам да ги забърквам привечер и да ги оставя във фурната, след като съм направила вечерта и прочие :)
Ето как приготвям моята смес за целувки, без да се налага да бъркам над котлона, а пък гарантирам идеално разтваряне на захарта ( вижте тук)
След това шприцовам с голям накрайник белтъците под формата на кошничка ето така и пъхам да се сушат във фурната (без вентилатор!)


На следващия ден приготвям крема. Можете да използвате готов пудинг, останалите жълтъци или цели яйца. Аз реших да направя домашен крем с жълтъци. 
За целта сложих млякото и захарта да се затоплят на котлона, а в купа разбих жълтъците с нишестето. Започнах да прибавям малко от затопленото мляко, като разбърквам, така че яйчената смес да се темперира и да не се се пресече, когато се прибави в последствие към горещото мляко. (Тъй като яйцата не бяха домашни, жълтъците не бяха толкова жълти, а исках кремът да бъде с по-наситен цвят, реших да го засиля с една-две щипки куркума, която не се усеща на вкус, а пък не е изкуствен оцветител, който да избягвате) 

             

Когато млякото тръгва да завира, а нашата яйчена смес е готова на рядка каша, прибавяме към млякото и бъркаме до сгъстяване на крема. Махаме от огъня, оставяме леко да се охлади и добавяме маслото, което ще се разтвори напълно във все още топлия крем и ще го направи лъскав и по-стабилен след като изстине. Прибавете и ванилията и разбъркайте. 

       

След като кремът изстине напълно, пълним готовите целувки и поръсваме с малко пудра захар.



Ако ви харесва това предложение, и искате да  видите приготвянето му на живо и да го опитате, можете да дойдете тази събота и неделя в София Ринг мол, където ще направя първия си кулинарен уъркшоп на тема "Великден". Повече за събитието тук, като входът е свободен.
Ако искате да ме видите колко се притеснявам пред хора, но все пак любовта ми към кулинарията надделява, можете да наминете и да готвим заедно :) 
Сега ви оставям с пожелание за хубав и усмихнат ден и не планирайте менюто за почивните дни още! Утре ще ви предложа още нещо изкусително, вкусно и празнично! 

***


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


вторник, 12 април 2016 г.

Тарт Фламбе / Фламкухен / Tarte flambée / Flammkuchen


Знаете, че обичам през седмицата да ви представям много вкусни, но и бързи рецепти, които можете да направите за вечеря веднага след като се приберете от работа. Днешната е такава, а освен това е една и от поръчаните от вас, които искахте да видите в блога. Аз гледам да угаждам (къде мога - къде не), но пък нямаше как да откажа тази молба. При все, че месеци наред съм си облизвала пръстите от тази вкусотия, когато живях в Германия, за мен беше истинско удоволствие да си припомня този невероятен аромат и вкус. 


Ако не сте хапвали тарт фламбе (или фламкухен) досега, сигурно ще ви прилича много на пица. Няма да сбъркате много, макар тук плоското тесто да е намазано с невероятно лека и свежа сметанова смес, а отгоре вместо множество сирена, маслини, чушки и т.н, имаме един богат пласт от кромид и ситно нарязани парченца пушено месо, заради които, веднага след като тръгнат да се запичат във фурната, ще ви иде да висите пред прозорчето й и да махате с опашка!


Името на ястието говори, че се прави на пламъци, но истината е, че не се фламбира, а тъй като е бил вид селски хляб, с който често се проверявало температурата на пещта за печене на хляба, излизал опърлен от пламъците на огъня. Произхода на най-старата рецепта идва от местността Елзас (сегашна Франция), която е на границата с Германия. Тази територия често е преминавала ту в германска, ту във френска територия, затова и ястието се ползва толкова широко с две имена :) 
По принцип се прави с крем фреш, но тъй като не се намира много лесно в България, сътворих своя много успешна комбинация, която ще ви бъде много лесно да направите. Също така, в една от порциите сложих и червен лук, за да има разнообразие в тартите :)



Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
600 г брашно
300 мл хладка вода
1/2 кубче мая (21 г)
6 с.л. олио
1 с.л. захар
1-2 щипки сол
300 г лук
250 г пушена шунка / бекон
200 г заквасена сметана
3/4 ч.ч. течна сметана за разбиване
бял / черен пипер
магданоз

Започваме като забъркваме тестото. Пресяваме брашното в купа (при мен на миксера), добавяме солта и олиото. В друга купичка слагаме леко затоплената вода, захарта и кубчето мая да се разтвори и да шупне.  


Оставяме на топло, като може да използвате моя номер :) - просто потапям купичката в друг съд с топла вода, която стига почти до средата на малката купичка. 
Прибавяме шупнатата мая към брашното и пускаме миксера да бърка тестото (или месим на ръка). Накрая завършвам на плота, като оформям меко, нелепнещо тесто,  

                       

което поставям в леко намаслена купа да втаса за около половин час. Покривам с кърпа или опаковъчно фолио.
През това време се залавям с нарязването  на останалите продукти. Лука нарязвам на тънки полумесеци, 


а месото - на малки кубчета. 


В купа пък смесваме заквасената сметана с вече разбитата на сняг течна сметана. Аз ползвах растителна сметана, като двете съставки се съчетаха идеално, правейки много въздушен и лек крем. 


Ето, че тестото вече се е надигнало достатъчно и е време да се залавяме за работа. Изсипваме го върху леко набрашнен плот и разделяме на две равни части. 

                  

Всяка част разточваме на правоъгълник, като аз предпочитам по-тънък фламкухен. Използвах за мярка горе-долу двете тави от фурната, в които сложих и хартия за печене, а след това и двете разточени кори. 
Отгоре разпределям по половината от крема, разнасям навсякъде равномерно, а след това завършвам и по половината от лука и месото. Овкусявам с малко черен и бял пипер. 


Пека тартите в предварително загрята фурна на около 200 градуса с обдухване за около 10-15 минути или докато се запекат лекичко по ръбовете, но сърцевината им остане светла и свежа.


Аз харесвам комбинацията с белия лук повече, както е и в класическата рецепта, но пък определено вариантът с водния кромид също има своята равна доза фенове, затова просто опитайте и двата и преценете сами :) 


Ще се радвам да опитате и да споделите впечатления в коментарите по-долу в поста !



И преди да ви оставя, да ви пожелая една много усмихната седмица, очаквайте още много вкусни рецепти до петък и тъй като "поръчковите рецепти" започнаха да намаляват, очаквайте ново допитване за това кои нови рецепти искате да видите в блога. :) 


Оставям ви гладни за още...а утре - нещо сладко! И не забравяйте - ако харесвате това, което виждате на страниците тук, подкрепете ме в линковете за гласуване по-долу! 


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...