Знаете, че обичам през седмицата да ви представям много вкусни, но и бързи рецепти, които можете да направите за вечеря веднага след като се приберете от работа. Днешната е такава, а освен това е една и от поръчаните от вас, които искахте да видите в блога. Аз гледам да угаждам (къде мога - къде не), но пък нямаше как да откажа тази молба. При все, че месеци наред съм си облизвала пръстите от тази вкусотия, когато живях в Германия, за мен беше истинско удоволствие да си припомня този невероятен аромат и вкус.
Ако не сте хапвали тарт фламбе (или фламкухен) досега, сигурно ще ви прилича много на пица. Няма да сбъркате много, макар тук плоското тесто да е намазано с невероятно лека и свежа сметанова смес, а отгоре вместо множество сирена, маслини, чушки и т.н, имаме един богат пласт от кромид и ситно нарязани парченца пушено месо, заради които, веднага след като тръгнат да се запичат във фурната, ще ви иде да висите пред прозорчето й и да махате с опашка!
Името на ястието говори, че се прави на пламъци, но истината е, че не се фламбира, а тъй като е бил вид селски хляб, с който често се проверявало температурата на пещта за печене на хляба, излизал опърлен от пламъците на огъня. Произхода на най-старата рецепта идва от местността Елзас (сегашна Франция), която е на границата с Германия. Тази територия често е преминавала ту в германска, ту във френска територия, затова и ястието се ползва толкова широко с две имена :)
По принцип се прави с крем фреш, но тъй като не се намира много лесно в България, сътворих своя много успешна комбинация, която ще ви бъде много лесно да направите. Също така, в една от порциите сложих и червен лук, за да има разнообразие в тартите :)
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
600 г брашно
300 мл хладка вода
1/2 кубче мая (21 г)
6 с.л. олио
1 с.л. захар
1-2 щипки сол
300 г лук
250 г пушена шунка / бекон
200 г заквасена сметана
3/4 ч.ч. течна сметана за разбиване
бял / черен пипер
магданоз
Започваме като забъркваме тестото. Пресяваме брашното в купа (при мен на миксера), добавяме солта и олиото. В друга купичка слагаме леко затоплената вода, захарта и кубчето мая да се разтвори и да шупне.
Оставяме на топло, като може да използвате моя номер :) - просто потапям купичката в друг съд с топла вода, която стига почти до средата на малката купичка.
Прибавяме шупнатата мая към брашното и пускаме миксера да бърка тестото (или месим на ръка). Накрая завършвам на плота, като оформям меко, нелепнещо тесто,
което поставям в леко намаслена купа да втаса за около половин час. Покривам с кърпа или опаковъчно фолио.
През това време се залавям с нарязването на останалите продукти. Лука нарязвам на тънки полумесеци,
а месото - на малки кубчета.
В купа пък смесваме заквасената сметана с вече разбитата на сняг течна сметана. Аз ползвах растителна сметана, като двете съставки се съчетаха идеално, правейки много въздушен и лек крем.
Ето, че тестото вече се е надигнало достатъчно и е време да се залавяме за работа. Изсипваме го върху леко набрашнен плот и разделяме на две равни части.
Всяка част разточваме на правоъгълник, като аз предпочитам по-тънък фламкухен. Използвах за мярка горе-долу двете тави от фурната, в които сложих и хартия за печене, а след това и двете разточени кори.
Отгоре разпределям по половината от крема, разнасям навсякъде равномерно, а след това завършвам и по половината от лука и месото. Овкусявам с малко черен и бял пипер.
Пека тартите в предварително загрята фурна на около 200 градуса с обдухване за около 10-15 минути или докато се запекат лекичко по ръбовете, но сърцевината им остане светла и свежа.
Аз харесвам комбинацията с белия лук повече, както е и в класическата рецепта, но пък определено вариантът с водния кромид също има своята равна доза фенове, затова просто опитайте и двата и преценете сами :)
Ще се радвам да опитате и да споделите впечатления в коментарите по-долу в поста !
И преди да ви оставя, да ви пожелая една много усмихната седмица, очаквайте още много вкусни рецепти до петък и тъй като "поръчковите рецепти" започнаха да намаляват, очаквайте ново допитване за това кои нови рецепти искате да видите в блога. :)
Оставям ви гладни за още...а утре - нещо сладко! И не забравяйте - ако харесвате това, което виждате на страниците тук, подкрепете ме в линковете за гласуване по-долу!
П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!