понеделник, 21 март 2016 г.

Най-вкусният чийзкейк без печене и без желатин / The Best No-Bake Cheesecake without Gelatin


Ето, че най-сетне и пролетта е тук! Време е само и времето да навакса с температурите, че стига сме се загащвали до ушите! Птичките запяха, цветята и дръвчетата разцъфтяха и ако има нещо, което да направи нещата още по-приказни, то е днешната ми рецепта за най-кремообразния и вкусен чийзкейк без печене, който съм яла и приготвила. По-недоверчивите от вас ще кажат: "Е, такива рецепти бол" и ще сбъркат, защото, както ми бе заръчано от читател - искахте такъв чийзкейк без наличието на почти задължителния навсякъде желатин и аз ви го давам! 
Наистина няма място за сравнение за това колко по-нежен и въздушен е десертът без желатин и доказателство за това е пак мнението на уважаваното жури у дома (в лицето на майка ми, която не дава шестици току-така, камо ли за чийзкейк). Тя така и не разбираше какво хората харесват в този вид сладкиши, докато не и сервирах този. И именно защото е толкова специален, бих искала да го предоставя като рецепта в кампанията за Olympus, които бяха така добри да ми предоставят продуктите, а те не бяха никак малко, за което благодаря!  


С тази рецепта ставам посланик на кампанията "Малката черна престилка" (трябваше да се снимам с нея, затова се изявявам насреща ви), с която марката иска да вдъхнови жените да изпитат удоволствието от приготвянето на домашна храна. 
Аз заставам зад идеята с две ръце (с цедено кисело мляко в едната, който е любимият ми техен продукт). 
Не веднъж съм казвала, че не обичам да правя реклами на неща, в които не вярвам, затова, когато ми предложиха да стана участник в кампанията, се усмихнах и си казах : 
"Те да не би да знаят колко цедено кисело мляко имам в хладилника?" :) 
И така, аз няма да се бавя повече, защото е едва началото на седмицата, и като такова наистина имаме нужда от вдъхновение - сладко и вкусно като този кадър!



Доверете ми се и ви обещавам сладкиш, който ще разтопи сетивата ви. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:
2 ч.ч. млени бисквити
100 г разтопено масло
2 ч.ч. цедено кисело мляко 10% Olympus 
200 г  извара Olympus (може и крема сирене)
125 г краве масло
1/2 ч.ч. течна сметана за разбиване 
1/2 ч.ч. пудра захар
За украса:
2 ч.ч. замразени боровинки и захар на вкус (може да се замени със сладко по избор) 
бита сметана


Започвам като в блендер смилам бисквитите. Аз си премерих около две чаени чаши млени бисквити, но вие можете да сложите и малко повече, ако искате по-дебела коричка. Изсипвам ги във форма с махащи се страни с диаметър 24 см. Прибавям първоначално около 80 г от разтопеното масло. Омесвам хубаво и разпределям влажната бисквитена смес по дъното на формата, като притискам с ръка, за да се образува хубава коричка за десерта. В зависимост от вида на бисквитите може да поеме повече масло, затова го прибавете, ако е необходимо. 


Прибирам формата в хладилника за да стегне "блатът" и се заемам с плънката. С миксер разбивам маслото, което е на стайна температура, и пудрата захар. 


Маслото ще играе ролята на нашия стягащ елемент в рецептата и ще замести желатина. Прибавям след това цеденото кисело мляко и изварата / кремата сирене. А след това и предварително разбитата на пухкав сняг сметана. Тя ще придаде въздушност и обем на сместа. Аз използвам растителна сметана, тъй като е по-лека на вкус и бухва повече при разбиване. Можете да ползвате подсладена или не, в зависимост дали искате десертът да бъде по-сладък. Препоръчвам да е една нотка по-свеж, тъй като заливката е доста сладка и се балансират взаимно. 


Разпределям крема върху стегналата вече кора и пъхам в хладилника, а още по-добре във фризера.


Тъй като имах замразени боровинки във фризера, реших да направя заливката на чийзкейка от такива плодове, но вие можете да ползвате сладко по избор, макар че боровинките са най-добрия избор според мен!
Аз сложих в касерола замразените боровинки и добавих захар на вкус (добавям я постепенно, като опитвам) и оставям сместа да покъкри, докато се посгъсти и водата изври.


Украсявам сладкиша с леко охладения топинг и още малко украса от бита сметана. Визията му може да не е пищна,


но вкусът на този десерт е наистина уникален и незабравим. Една по-различна рецепта за класически чийзкейк, която ви гарантира кремообразна текстура във всяка хапка.


И тъй като тук ползваме цедено кисело мляко като основен продукт, 


определено може да се насладим на много по-свеж вкус! 


Опитайте и вие!

Ако искате да продължа да ви предлагам такива страхотни рецепти и тази специално също ви е харесала, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


петък, 18 март 2016 г.

Шекерпаре / Sekerpare / Şekerpare Tarifi


Слънцето се показа тия дни доста забележимо и аз пак се отнесох с "творене" в кухнята! Денят се увеличава, а с това и времето за готвене и снимки, което се усеща с набъбналото количество чакащи рецепти, коя от коя по-вкусни. Дори не знам от коя да започна...затова хващам първата за ушите и ви я представям. 
Знаете, че в края на седмицата обичам да ви зарибявам с нещо сладичко, тъй като почивните дни сме по-склонни да се поглезим с него, а пък имаме време и да се поразходим, да поспортуваме и да не са ни толкова на премисъл тия пусти калории. 
Днешната рецепта е за невероятно шекерпаре, което, вярвате или не, приготвих за първи път. Не знам за какъв рататуй съм си мислила, че се прави трудно. Може би защото всеки път, като погледна тези перфектно еднакви форми, си казвам, че трудно ще ги докарам баш като от турска сладкарница, но те на`, и аз мога :)


Много съм горда с резултата не само на вид, но определено не очаквах от едно обикновено тесто да се получи толкова вкусно, сочно и изкушаващо десертче...и това в задоволително количество като бройка! Много добра рецепта - запишайте си я! :)


Необходими продукти:
За тестото: 
2 яйца
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар
3 1/2 с.л. грис
1 бакпулвер (10г)
2 бр. ванилия
3 1/2 ч.ч. брашно (от 200 мл) 



За сиропа:
3 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сока на половин лимон

Започвам като в подходящ съд, тавичка при мен, смесвам продуктите за тестото, като от яйцата използвам едно цяло яйце и един белтък. Отделям втория жълтък за намазване на сладкишите.


Започвам да меся на ръка, докато получим хубаво и ароматно нелепнещо тесто, с консистенция малко по-мека от пластелин.


От него късам малки парчета и почвам да оформям на ръка шекерпаретата като блокчета. Тук малко си поиграх - някои ги направих първо по-големи, после преработих, докато си намеря идеалната форма. Все пак не трябва да стават огромни, нали има бакпулвер и ще бухнат. 


Намазах ги отгоре с разбития жълтък с помощта на силиконова четка, 


а след това правя леки шарки върху тях с вилица по дължина ето така: 


Слагам ги да се пекат до златисто в предварително затоплена фурна на 180 градуса. След печене трябва да изглеждат ето така :


Аз направих сиропа на следващия ден, за да са напълно изстинали, но вие можете да обърнете стъпките и да направите първо сиропа, а след това сладкишите. Важното е само да следвате правилото - заливате горещия десерт със студен сироп или студения десерт с горещ сироп!  

Сиропа приготвям като на котлона слагам захарта и водата, след като заври и водата се разтвори, намалявам леко силата на огъня и добавям лимоновия сок. При мен отиде цял лимон, но беше по-малък. Оставям сиропа да покъкри още няколко минути, за да се посгъсти.


Изливам сиропа върху шекерпаретата - оставете малко разстояние между тях, тъй като ще набъбнат. 


Украсих с млени орехи, кокосови стърготини и млян шам-фъстък. Да си призная, всеки вид си има своя чар, та препоръчвам да ги опитате всички :) И така, преди да ви оставя (не за дълго) да разпускате през почивните дни, аз подготвям следващата сладка изненада. Тя е за един уникален сладкиш, който ще ви очарова с лекотата, свежестта си и ...няма да издавам повече, освен, че е поръчка на един от вас, читателите :)



Пожелавам ви много слънчеви и сладки почивни дни, и да ви напомня, че гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител тече. Може да гласувате за мен в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите и награда :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


четвъртък, 17 март 2016 г.

Хрупкави чебуреки с плънка от картофи и гъби - постно / Chiburekki - frybread with filling of mushrooms and potatoes


Не спира да се готви у дома, рецептите се трупат, а на практика страниците на блога се пълнят само с чернови. Ще трябва да се организирам тези дни и да ви представя поне някои от тях, тъй като са все сполучливи (Обичам такива периоди - каквото и да направя, все се получава вкусно), като една от точно тези рецепти е днешната такава. 
Както ви обещах, няма да оставя постещите и ще ви представям и вкусни и подходящи рецепти за великденския пост. А ако има нещо, което може да бие апетита за каквото и да е било месо, то това е уханието на вкусно пържено тесто.


Нашата вечеря вчера бе именно тези хрупкави чебуреки, с леко пикантна плънка от картофи и гъби, като остави на лицата ни самодоволна усмивка след всяка хапка и никакво, ама никакво съжаление, че хапваме постно. 

Рецептата е руска, много бърза за приготвяне, тъй като тестото не е с втасване и определено следващата доза от нея ще се прави още тази седмица. Но не ми вярвайте току така, ами още днес я опитайте! 

Ето и необходимите продукти:
2 ч.ч. брашно (плюс още за разточване на тестото) 
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. олио / зехтин
500 г картофи
4 бр. големи печурки
1 бр. средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
сол/ черен пипер/ лют пипер на люспи
магданоз
олио за пържене

Започвам като нарязвам картофите на средни по големина парчета, слагам лъжичка олио и малко вода и пъхам в микровълновата да се сварят (или пък на котлона). При мен първият вариант става по-бързо ;)


В купа слагам пресятото брашно, щипка сол и една супена лъжица олио/ зехтин. 


Добавям врялата вода и забърквам едно леко мекичко тесто, което оформям с малко брашно на топка и оставям в купата за кратко да почине и да поизстине. През това време се заемам с плънката.



Нарязвам лука на ситно, а гъбите на средни по големина парчета.

                

Загрявам малко мазнина в тигана, пържа лука до прозрачност няколко минути, 


а след това добавям гъбите и пържа още няколко минути, докато заухаят и намалят обема си. Дърпам от огъня и подправям със сол, черен пипер и лют пипер на вкус.


Прибавяме ги към вече намачканите картофи, които сме превърнали в пюре и сме охладили леко. Слагам и шепа нарязан магданоз за свежест. Разбърквам и плънката ни е готова (опитайте я, още тук ще си разцелувате ръчичките )


Слагам в тигана да загрява мазнина за пържене, а през това време разделям тестото на десет части. Всяка част разточвам върху набрашнена повърхност на сравнително тънък лист, за да станат хрупкави, но не прекалено, за да издържи плънката. Слагам по една пълна лъжица от плънката,


и прехлупвам, като запечатвам с вилица ето така. Хубаво е тестото да ни е по-сухо, за да стане наистина хрупкаво.


Пържа в загрятото олио до златисто от всяка страна,  


а след това изваждам и отцеждам върху кухненска хартия. 


След приготвяне чебуреките не са мазни, макар и слънчевите лъчи вчера да им придадоха доста лъскавина ;) Затова пък апетитът още повече ни се засили от гледката !


И преди да ви пожелая сладък ден, който ще бъде, ако го завършите и с тази вкусотия, да ви поканя отново да ме подкрепите в гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител. Може да гласувате в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите награда :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...