Не се оправя това време много-много и това си е! Пак е някакво такова мрачно и...винено :) То на мен много не може да се разчита, защото само сменям вида вино според сезона и температурите, но днес определено е за червено. А хубаво червено вино трябва да се консумира с кеф, добра обстановка и заслужаваща го храна.
Е, днешната ми рецепта е точно такава - пиян заек по селски със свинско и гарнитура от златни картофки!
Тъй като видях, че тази седмица една от големите вериги магазини ще има заешко на промоция, реших че е добре да ви подсигуря с чудесна рецепта за целта. Ще си оближете пръстите!
Ето и рецептата:
1 бр. заек
10 с.л. зехтин / олио
5 скилидки чесън
400 мл червено вино
200 г свинско месо (шарено)
500 г дребни глави лук
6 бр картофи
брашно за овалване
черен пипер, сол, червен пипер
Започваме като измиваме и разфасоваме заешкото на порции.
Осоляваме го и овалваме в брашно. Запържваме всяко парче в загрятата мазнина до златисто.
Готовите парчета слагаме в тавичка, като прибавям чесъна и виното и поръсвам с червен и черен пипер. Добавяме и малко водичка, така че почти да облее месото.
Пъхаме във фурната и печем около 40 минути. Аз пека първоначално на максимална температура, докато водата заври, след това задушвам с фолио, и пускам на 160-170 градуса да къкри.
През това време си приготвям и свинското. Хубаво е месото да е шарено - със сланинка, затова използвах свински гърди. Нарязвам на кубчета
и запържвам в тиган с малко мазнина. Подправям със сол и черен пипер.
Изваждам тавата от фурната и добавям месото, лука (може да използвате и нарязан лук)
и накрая почистените и нарязани картофи.
Пека всичко задушено във фолио поне още час, като го махам накрая за да се запекат картофите.
Бавното печене ви гарантира месо, което се разпада при натиск на вилицата, и е нещо, което си заслужава чакането.
Опитайте :)
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!