Отдавна не бях правила само крем за десет, а баварски пък - никога. И сигурно нямаше да ми хрумне, ако вуйчо ми не ми бе поръчал да им направя. Оказа се, че той бил някакъв таен фен на баварския крем и ставал по тъмни доби да нагъва от хладилника...но купечки. Аз самата не мога да допусна роднините ми да дебелеят без мое участие и веднага предложих да му спретна един домашен, пък за мен рецептата в блога, за него крема. Не се колеба много да ви кажа!
Стиснахме си ръцете и аз, марш към вкъщи за проучване. Баварският крем в немските сайтове е доста различен от този, който вуйчо ми описваше като вкус. Преди години сервирали много вкусен баварски крем в сладкарницата на хотел "Ален Мак" в града ни и оттогава му се носи славата. Този крем обаче има задължителен бадемов вкус и по-течна шоколадова заливка, а повечето му съвременни варианти са доста различаващи се от това.
След като се порових в нета, попаднах на рецептата на чудесната Мария, която пък я има от книгата "Десерти" (издадена през 1958, автори : Мария Донева и Любомир Камберов). Тази рецепта най-много се доближаваше до описания ми крем и затова се спрях на нея. И бях права да го направя! Освен много пълна и подробна, рецептата е много лесна и определено резултатът е невероятен!
Аз реших да направя половин доза като за първи път, но следващия определено ще направя цялата.
Аз реших да направя половин доза като за първи път, но следващия определено ще направя цялата.
Ако и вие искате да не отказвате сладичкото, но да спрете за малко с тежките десерти като торти и други сладкиши, предлагам ви да опитате това кремче. А ето и какво използвах:
За 5 броя:300 мл прясно мляко
150 мл течна сметана
150 г захар
25 мл студена вода
1 пак. желатин (10 г)
25 г шоколад
3 яйца
50 г белени бадеми
За соса:
75 г шоколад
80 мл вода (може и ликьор)
1 с.л. олио
Още:
бишкоти
Започвам като в тенджера изсипвам 200 мл от млякото, сметаната и 100 г от захарта и ги оставям на средна температура да заврат.
През това време накисвам желатина в студената вода и разделям белтъците от жълтъците в два отделни съда. Жълтъците разбивам с телена бъркалка заедно с останалото мляко.
След това ги прибавям на тънка струйка и при продължително бъркане към сместа на котлона.
В оригиналната рецепта за крема се ползва само мляко, но аз реших също като Мария да използвам и малко сметана, с тази разлика, че моята бе растителна.
Дърпаме сместа от котлона, добавяме първо нарязания шоколад и бъркаме, докато се разтвори. След това прибавям и набъбналия желатин и отново разбърквам, докато се разтвори. Накрая прибавяме и бадемите (аз запекох моите за кратко в сух тефлонов тиган).
Можете да добавите бадемите сега или по-късното, когато сместа е студена, като тогава ще останат по-хрупкави.
Оставям сместа да се охлади на стайна температура, като от време на време разбърквам.
Когато е достигнала желаната температура, разбивам белтъците с останалата захар с миксер. С приставката на моя Делимано става за броени минути и стават едни от най-пухкавите белтъци евър. :)
И така, прибавям белтъците малко по малко към охладената смес и бъркам, докато всичко се интегрира добре.
Готовия крем разпределям по чашки, като можете да сложите малко бишкоти на дъното или по средата.
Оставете малко разстояние до ръба на чашката, за да има място за соса. Пъхам кремчетата в хладилника и за около половин час са напълно стегнали.
Соса приготвяме като нарязваме шоколада на ситно и го слагаме в купичка.
На котлона загрявам вода (аз добавих и малко захар на око) и след като заври, започвам да прибавям на тънка струйка към шоколада, разбърквайки. Не съм сигурна колко вода точно сложих, може би бе повече от зададеното количество, тъй като е важно сосът да остава винаги леко течен и при поднасяне. Добавих и лъжица олио, за допълнителна лъскавина на шоколада - малък трик, който съм научила от майсторите :)
На котлона загрявам вода (аз добавих и малко захар на око) и след като заври, започвам да прибавям на тънка струйка към шоколада, разбърквайки. Не съм сигурна колко вода точно сложих, може би бе повече от зададеното количество, тъй като е важно сосът да остава винаги леко течен и при поднасяне. Добавих и лъжица олио, за допълнителна лъскавина на шоколада - малък трик, който съм научила от майсторите :)
Можете да замените част от течността с ликьор с бадемов вкус, за да имате по-наситен бадемов аромат от десерта, както и е бил сервиран в сладкарницата ни в града :)
Гарнирах отгоре с още малко бадеми и готово!
Кремчето бе изключително свежо, шоколадово, с леки хрупкави бадеми ...
...и невероятен шоколадов сос...
Опитайте и вие!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!