След като миналата седмица ви затрупах със сладки предложения, днес реших, че е време за нещо соленичко и идеално за седмична вечеря. Няма да ви отнеме много време за приготвяне, а пък е от онези ястия, които са вкусни и на следващия ден ( ако останат, де :))
Идеята или по-точно заръката за ястието бе при последното ми допитване в страничката ми във фейсбук, където ви попитах кои рецепти искате да видите в блога. (Беше ми много полезна вашата инициативност и мога да кажа, че вече списъкът е изпълнен на 90% в чернови и май ще превърна "допитването" в традиция) :)
Но ето и някои от списъка с рецепти, които бихте искали да видите:
- нещо със спанак :)
- торта за диабетици и торта без бяла захар, подходяща за деца
- торта с шоколадови трюфели
- кралски скариди в сладко-кисел сос
- шоколадови мъфини
- плезири
- пълнени рулца с някакви сирена и сметана
- крокомбуш
- чийзкейк без печене и без желатин!
- рецепта за бухтички "с лъжица"
- френски макарони
- египетска торта
- лазания "Болонезе"
- тарт фламбе
- рецепти с просо, булгур и веган десерт.....както и още някои, но искам да оставя и някои изненади :)
И така, след като последните седмици изпълнявах листата старателно, реших, че понеделник ще е идеално време за бърза вечеря от пилешко "с някакви сирена и сметана", което нарекох "Четири сирена".
Лошото на лошото време напоследък бе, че не ми беше в услуга за правене на хубави снимки, тъй като и в самото ястие така и така липсва цвят като начало. Преобладаващо белия сос в комбинация с бялото пилешко месо може да е много вкусно, но не дава много радост за окото при поднасяне. Затова пък ми хрумна да го гарнирам със златисти препечени филийки, които не само "му дадоха живот" за снимките, но и бяха гарнитура, в която всички се влюбиха. Но ето първо и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 голяма "пеперуда" пилешки гърди
1/2 ч.ч. краве сирене
1-2 шепи рендосан кашкавал
50 г топено пушено сирене
1-2 с.л. пълни крема сирене
2/3 ч.ч. течна сметана
няколко филии сух хляб
сол, олио, черен пипер, лют пипер
Като за начало искам да поясня, че може да използвате и други комбинации от сирена. Аз имах тези под ръка в хладилника, като мерките са малко на око :)
Започвам като разполовявам пилешките гърди на две, а след това всяка част хоризонтално на още две. Така получените филета поставям между два къса опаковъчно фолио (или торбички) и начуквам леко с чукче. Старая се да направя равни по големина.
В купа смесвам натрошеното краве сирене, кремата сирене, пушеното сирене, шепа кашкавал и 1/4 от течната сметана.
С така получената смес пълня филетата и завивам на руло. С помощта на торбичката става още по-лесно. (Оставете малко от сместа в купата)
Получих общо четири броя рулца, като нареждам в тавичка, на дъното на която съм сложила малко олио. Не е нужно да прекаляваме с мазнината, тъй като има достатъчно в сирената и сметаната.
След това, в купата от сместа за плънката, където е останало малко, добавете останалата сметана. Разбъркайте, така че да оберете цялата останала смес, и залейте с нея рулцата. За да не изтича нищо от тях, наредете отстрани филийки стар хляб, които съвсем леко са потопени в соса.
Поръсете отгоре с галета или малко начупен хляб, за да имат хрупкав елемент след запичане. Поръсете отгоре с подправките - количество по желание и вкус ;)
Ястието се пече на силна температура (около 200 градуса) за около 40 минути. Тъй като филийките се запичат бързо, ги покрих само тях с фолио, след като достигнаха желания от мен цвят.
Малко преди изваждане може да поръсите останалия кашкавал и го оставете да се разтопи
Сервирах рулцата в компанията на препечения хляб и малко свежа салата.
Самият хляб бе истински хит и следващия път ще сложа още. Накрая се получи нещо като "фалшиво фондю" и всеки потапяше хляба в ароматния и плътен сос.
Аз ви пожелавам една усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!