понеделник, 15 февруари 2016 г.

Пилешки рулца - четири сирена / Chicken rolls with cheese


След като миналата седмица ви затрупах със сладки предложения,  днес реших, че е време за нещо соленичко и идеално за седмична вечеря. Няма да ви отнеме много време за приготвяне, а пък е от онези ястия, които са вкусни и на следващия ден ( ако останат, де :))
Идеята или по-точно заръката за ястието бе при последното ми допитване в страничката ми във фейсбук, където ви попитах кои рецепти искате да видите в блога. (Беше ми много полезна вашата инициативност и мога да кажа, че вече списъкът е изпълнен на 90% в чернови и май ще превърна "допитването" в традиция) :) 
Но ето и някои от списъка с рецепти, които бихте искали да видите:
- нещо със спанак :)
- торта за диабетици и торта без бяла захар, подходяща за деца
- торта с шоколадови трюфели
- кралски скариди в сладко-кисел сос
- шоколадови мъфини
- плезири
- пълнени рулца с някакви сирена и сметана
- крокомбуш
- чийзкейк без печене и без желатин!
- рецепта за бухтички "с лъжица"
- френски макарони
- египетска торта
- лазания "Болонезе"
- тарт фламбе
- рецепти с просо, булгур и веган десерт.....както и още някои, но искам да оставя и някои изненади :) 

И така, след като последните седмици изпълнявах листата старателно, реших, че понеделник ще е идеално време за бърза вечеря от пилешко "с някакви сирена и сметана", което нарекох "Четири сирена".



Лошото на лошото време напоследък бе, че не ми беше в услуга за правене на хубави снимки, тъй като и в самото ястие така и така липсва цвят като начало. Преобладаващо белия сос в комбинация с бялото пилешко месо може да е много вкусно, но не дава много радост за окото при поднасяне. Затова пък ми хрумна да го гарнирам със златисти препечени филийки, които не само "му дадоха живот" за снимките, но и бяха гарнитура, в която всички се влюбиха. Но ето първо и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 голяма "пеперуда" пилешки гърди
1/2 ч.ч. краве сирене
1-2 шепи рендосан кашкавал
50 г топено пушено сирене
1-2 с.л. пълни крема сирене
2/3 ч.ч. течна сметана
няколко филии сух хляб
сол, олио, черен пипер, лют пипер

Като за начало искам да поясня, че може да използвате и други комбинации от сирена. Аз имах тези под ръка в хладилника, като мерките са малко на око :)
Започвам като разполовявам пилешките гърди на две, а след това всяка част хоризонтално на още две. Така получените филета поставям между два къса опаковъчно фолио (или торбички)  и начуквам леко с чукче. Старая се да направя равни по големина. 


В купа смесвам натрошеното краве сирене, кремата сирене, пушеното сирене, шепа кашкавал и 1/4 от течната сметана.


С така получената смес пълня филетата и завивам на руло. С помощта на торбичката става още по-лесно. (Оставете малко от сместа в купата)

                     

Получих общо четири броя рулца, като нареждам в тавичка, на дъното на която съм сложила малко олио. Не е нужно да прекаляваме с мазнината, тъй като има достатъчно в сирената и сметаната.


След това, в купата от сместа за плънката, където е останало малко, добавете останалата сметана. Разбъркайте, така че да оберете цялата останала смес, и залейте с нея рулцата. За да не изтича нищо от тях, наредете отстрани филийки стар хляб, които съвсем леко са потопени в соса. 


Поръсете отгоре с галета или малко начупен хляб, за да имат хрупкав елемент след запичане. Поръсете отгоре с подправките - количество по желание и вкус ;)



Ястието се пече на силна температура (около 200 градуса) за около 40 минути. Тъй като филийките се запичат бързо, ги покрих само тях с фолио, след като достигнаха желания от мен цвят. 
Малко преди изваждане може да поръсите останалия кашкавал и го оставете да се разтопи



Сервирах рулцата в компанията на препечения хляб и малко свежа салата. 
Самият хляб бе истински хит и следващия път ще сложа още. Накрая се получи нещо като "фалшиво фондю" и всеки потапяше хляба в ароматния и плътен сос. 



А в комбинация с вкусното пилешко, тази "гарнитура" определено е по-подходяща от традиционните картофи. Опитайте и вие!


Аз ви пожелавам една усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



петък, 12 февруари 2016 г.

Шоколадов кадаиф / Chocolate kadaif / Çikolatalı Kadayıf


Ето, че дойде време и за последното ми предложениe за романтичен десерт, подходящ за предстоящия празник. "Черешката" на тортата или в моя случай - ягодката! Така де, има ли по-романтичен, секси и сладък плод от ягодата. Някакси трудно си представям да си подаваме потопени в бита сметана парченца тиква или зряла мушмула. 
Ето защо нямаше как да пропусна да добавя този плод към финалното си предложение. 


Интересното обаче в случая е, че този плод далеч не е звездата в рецептата.
Тази роля заема скромният и добре познат на всички ни кадаиф, но въобще да не ви заблуждава. Това е петзвезден десерт, в най-лошия случай!
Представям ви шоколадови куполи от шоколадов кадаиф, залети в шоколад, и ако сте алчни като мен - с пълнеж от шоколад

Try say no to that! 


Хората, които имаха щастието да го опитат у дома, бяха очаровани. Получава се нещо като хрупкава вафла, но в съчетание с шоколадовия ганаш и свежия и сочен плод едва ли ще намерите по-изкусителен и подходящ десерт за романтична вечер (освен това може да се хапва с пръсти...мммм) 

Но ето и самата рецепта:
200 г кадаиф (най-добре пресен) 
100 г млечен шоколад
200 г тъмен шоколад
200 мл течна сметана
6-7 с.л. масло 

Аз използвах пресен кадаиф, тъй като имах останал от последната покупка. Тъй като той не е траен, го замразявам, но се размразява бързо. Сложих кадаифа да се запече за няколко минути на силна фурна в печката.


Предполагам, че много от вас ще искат да използват и готов кадаиф от магазина и би се получило, но държа да отбележа, че суровият стои по-мек, дори и след изпичане, и наистина е в пъти по-вкусен (Толкова вкусен, че почти всеки ме питаше какъв е този кадаиф и трябваше да уточнявам, че е пресен) 


След като се позапече, намачквам кадаифа, така че да стане на малки "стружки".
През това време на водна баня разтапям млечния шоколад и 2-3 с.л. масло. (Може да сложите и малко повече, ако ви се стори все още много сухо, затова съм сложила повече масло в продуктите.) 



Прибавям шоколада към начупения кадаиф и разбърквам. С така получената смес пълня формички (или чашки, които леко съм намазала с масло). Пъхам в хладилника да стегнат - не отнема много време (20 минути) .


Приготвяме ганаша от тъмния / черен шоколад. Загрявам сметаната на котлона. Когато тръгне да завира, дърпам от огъня и прибавям начупения на ситно шоколад, и разбърквам енергично, докато шоколадът се разтвори. Прибавете 1-2 с.л. масло. 
Изваждаме стегналите се кадаифчета от хладилника и заливаме с ганаша. Хубаво е ганашът да е  поизстинал, но все още течен и лъскав.


Пъхаме отново в хладилника за 20 минути.


Сервирам украсени с малко ядки и ягоди.

 

Количеството за ганаша, който съм дала е двойно, тъй като реших да сложа малко от него и като плънка. За целта е хубаво да приготвите ганаша предварително, така че да има време да стегне напълно (например предишната вечер).
Така ще можете да направите малки топчета от него и да ги поставите по средата, по време на пълнене във формичките. В оригиналните арабски рецепти не се прави и не е необходимо, но аз просто не се стърпях :)
Пъхнете кадаифа за 3-4 секунди в микровълновата преди сервиране, за да може да се разтопи сърцевината и ...воала...


Освен това разтапя леко горния слой на стегнатия ганаш, така че сладкишът изглежда отново лъскав, все едно сега е направен :)


Ако обичате вафлени десерти и комбинацията на шоколад и ягоди - този е за вас! 


Честит Свети Валентин, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 8 февруари 2016 г.

Шоколадов мус "Аляска" / Chocolate mousse "Alaska"


Както вече ви обещах, тази седмица ще бъде посветена на романтични и лесни за приготвяне десерти в минималистичен стил. Все пак е хубаво да се поглезим с вкусна вечеря за Св. Валентин, но не трябва да се напраскаме като прасета и накрая никаква работа да не се свърши, както се казва :) 
Самата аз никога не съм придавала голямо значение на този празник, но моята половинка  е романтична натура и през годините ме въвлече несъзнателно в това празнуване. Просто не става единият от двамата да чества празника, да те засипва с подаръци и внимание и ти да си.."whatever"



Затова и най-малкото, което мога да направя е да му сервирам някой десерт (към вечерята разбира се), с който да му покажа каква сладост е той за мен в живота.

Много хора казват, че този празник е за младите, но аз не съм съгласна. Младите честват любовта всеки ден, защото си нямат друга работа, да си го кажем направо. Но според мен този празник е за по-възрастните, които между всички ангажименти и проблеми някой е трябвало да измисли начин да ги накара да си отделят малко време един за друг. Поне един ден! 


Не е нужно да подаряваш скъп подарък под формата на червени, плюшени дупета или винетки, а просто сложете децата да си легнат по-рано. Загасете телевизора - и без това нищо хубаво не излиза от там! Сложете си по чаша вино и така в тази успокояваща тишина и ако сте се сетили, светлина на свещи (не църковни де, иначе ще бъде малко морбидно), си припомнете как сте се запознали, някоя забавна случка от началото на връзката ви и не забравяйте..направете си комплимент за външния вид. Няма по-мило нещо от това любимият да ти каже, че изглеждаш все още страхотно! 


Такава вечер трябва да завърши подобаващо, мисля аз! С някакъв специален десерт, който да искате да споделите! Затова измислих това. Нещо много сладко и ефектно, което не е никак трудно за правене. Истината е, че този десерт създадох за годишнината от сватбата на Докторката и Директорът (родителите на моето момче) и те бяха възхитени.
Представлява домашно приготвен шоколадов мус, забулен в "палто" от разбити белтъци, леко обгорени със сладкарска горелка.


Дори няма да се пъна да се опитвам да ви опиша за какво става въпрос...не може! Божествено! Точка по въпроса! Ето и самата рецепта:


За шоколадовия мус:
2 по-големи яйца
100 мл течна сметана
100 г шоколад
70 г захар
щипка сол

За покривката:
3 белтъка
200 г захар

Пълното приготвяне на муса стъпка по стъпка можете да видите тук. Аз използвах половин доза от продуктите, тъй като исках да направя 2-3 броя. Вие ще ме попитате колко броя излизат от тези количества и те са точно толкова - две до три среден размер чашки или четири по-малки.


Аз лично ви препоръчвам да ги направите малки, тъй като десертът е много сладък и не е нужно да е голямо количество.
След като мусът е стегнал в хладилника (най-добре за вечерта), потапям чашката в малко топла вода, за да може да се отпусне от стените на съда. 
Обръщам върху чинийка.


Декорирам с разбитите със захарта на сняг белтъци. За по-лесно разбиване ползвам метода на "целувките" от тук.
Шприцовам от белтъците директно върху муса с фигурки по желание.


Обгарям белтъците със сладкарска горелка. Сега някои от вас ще ме попитат от къде можете да си намерите такава горелка и аз ще ви кажа. Има в много сладкарски магазини, но и не само там. Потърсете я в интернет и ще видите много места, откъдето можете да я закупите. Аз лично смятам, че макар и да не се използва всеки ден, този уред си заслужава спрямо цената и е добре да го имате!


И така, моята пледоария завършва с последни кадри от този изумителен десерт, а на вас ще ви пожелая една прекрасна седмица, завършваща с още по-прекрасен празник. Дотогава имa още няколко дни, затова ще имам време да ви предложа поне още един изкусителен и романтичен десерт! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...