Ето, че дойде време и за последното ми предложениe за романтичен десерт, подходящ за предстоящия празник. "Черешката" на тортата или в моя случай - ягодката! Така де, има ли по-романтичен, секси и сладък плод от ягодата. Някакси трудно си представям да си подаваме потопени в бита сметана парченца тиква или зряла мушмула.
Ето защо нямаше как да пропусна да добавя този плод към финалното си предложение.
Интересното обаче в случая е, че този плод далеч не е звездата в рецептата.
Тази роля заема скромният и добре познат на всички ни кадаиф, но въобще да не ви заблуждава. Това е петзвезден десерт, в най-лошия случай!
Представям ви шоколадови куполи от шоколадов кадаиф, залети в шоколад, и ако сте алчни като мен - с пълнеж от шоколад.
Хората, които имаха щастието да го опитат у дома, бяха очаровани. Получава се нещо като хрупкава вафла, но в съчетание с шоколадовия ганаш и свежия и сочен плод едва ли ще намерите по-изкусителен и подходящ десерт за романтична вечер (освен това може да се хапва с пръсти...мммм)
Но ето и самата рецепта:
200 г кадаиф (най-добре пресен)
100 г млечен шоколад
200 г тъмен шоколад
200 мл течна сметана
6-7 с.л. масло
Аз използвах пресен кадаиф, тъй като имах останал от последната покупка. Тъй като той не е траен, го замразявам, но се размразява бързо. Сложих кадаифа да се запече за няколко минути на силна фурна в печката.
Предполагам, че много от вас ще искат да използват и готов кадаиф от магазина и би се получило, но държа да отбележа, че суровият стои по-мек, дори и след изпичане, и наистина е в пъти по-вкусен (Толкова вкусен, че почти всеки ме питаше какъв е този кадаиф и трябваше да уточнявам, че е пресен)
След като се позапече, намачквам кадаифа, така че да стане на малки "стружки".
През това време на водна баня разтапям млечния шоколад и 2-3 с.л. масло. (Може да сложите и малко повече, ако ви се стори все още много сухо, затова съм сложила повече масло в продуктите.)
Прибавям шоколада към начупения кадаиф и разбърквам. С така получената смес пълня формички (или чашки, които леко съм намазала с масло). Пъхам в хладилника да стегнат - не отнема много време (20 минути) .
Приготвяме ганаша от тъмния / черен шоколад. Загрявам сметаната на котлона. Когато тръгне да завира, дърпам от огъня и прибавям начупения на ситно шоколад, и разбърквам енергично, докато шоколадът се разтвори. Прибавете 1-2 с.л. масло.
Изваждаме стегналите се кадаифчета от хладилника и заливаме с ганаша. Хубаво е ганашът да е поизстинал, но все още течен и лъскав.
Пъхаме отново в хладилника за 20 минути.
Сервирам украсени с малко ядки и ягоди.
Така ще можете да направите малки топчета от него и да ги поставите по средата, по време на пълнене във формичките. В оригиналните арабски рецепти не се прави и не е необходимо, но аз просто не се стърпях :)
Пъхнете кадаифа за 3-4 секунди в микровълновата преди сервиране, за да може да се разтопи сърцевината и ...воала...
Освен това разтапя леко горния слой на стегнатия ганаш, така че сладкишът изглежда отново лъскав, все едно сега е направен :)
Ако обичате вафлени десерти и комбинацията на шоколад и ягоди - този е за вас!
Честит Свети Валентин, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!