Забелязвате ли как ви лансирам най-пипкавите рецепти към края на седмицата. Сакън да не ви оставя да си почивате събота и неделя. Явно смятам, че няма по-хубаво занимание от това да прекараш почивните си дни, развивайки творческата си страна, вихрейки се я кухнята, докато домочадието кръжи около вас, облизвайки се предварително.
Има нещо много идилийно в зимните уикенди! Навън е толкова студено, че идеята за топли ватирани чорапи, чай и мързелуване на дивана изглеждат като единственият логичен избор. Но както и желанието за хапване на вкусна и домашно приготвена храна. Ето така например дълго отлаганите от мен рецепти започнаха да се материализират една след една, след като минусовите температури навън ме убедиха, че сега е точния момент да се отдам на "цапане и кляпане" в кухнята.
Такава е и днешната рецепта и макар самата тя да не предизвиква много безпорядък, определено изисква малко време и концентрация, докато създаваш един по един тези невероятно вкусни и красиви сиропирани сладки "Жасмини".
Още щом ги видях се влюбих в тях, но почти веднага си помислих, че сигурно е супер досадно за изработка. След като прегледах изпълнението стъпка по стъпка обаче, се оказа, че изобщо не е такава съклетия. Даже стават сравнително бързо, веднъж след като им схванеш цаката.
Като вкус какво да ви кажа - представете си тънка тестена коричка, в която има сърцевина от топка от млени ядки, захар и аромати, всичко това отново окъпано в лепкав захарен сироп. Мммммм...е единственото, което може да ви опише за какво става въпрос.
Използвах тази рецепта тук, в която има и клипче стъпка по стъпка, от която се учех. В нея обаче има някои особености, които забелязах в процеса на правене. Но знаете - аз тайни не пазя и ще ви разкажа всичко. За да съм максимално коректна обаче ще ви напиша рецептата, както е в оригинал, а моите промени като бележки. Ето я и нея:
За тестото:
250 г брашно
1 яйце
4 с.л. разтопено масло
щипка сол
1 с.л. розова вода (друга есенция)
75 мл вода
За плънката:
500 г бадеми (други ядки)
250 г захар
1/2 ч.л. канела
4 с.л. разтопено масло
1 с.л. сладко от кайсии (друго)
1 с.л. портокалова вода (друга есенция)
*аз сложих и няколко нарязани фурми
Преди да започнем искам да уточня, че спазих пропорциите на рецептата, но избрах да направя по-малки топчета плънка. (затова и ми остана от нея) Исках сладките да са по-фини и затова се спрях на този вариант. Освен това тестото ми се видя доста малко, което наложи на два-три пъти да отлепвам едната от другата част и да ги разточвам наново, докато направя тази бройка. Ако искате повече бройки, съветвам ви да удвоите дозата.
За тестото сипваме пресятото брашно в съд и правим кладенче. Слагаме вътре яйцето, маслото и солта и есенцията. По рецепта е с розова вода, но макар да съм готвила с нея, този път нямах под ръка. замених с ванилия. (Ако искате да си я направите с розова вода, можете да купите от някои магазини за български сувенири, но поискайте от тази вода, която е годна за консумация, тъй като има разлика.)
Започваме да разбъркваме като постепенно прибавяме от водата и омесваме, докато получим средно твърдо, нелепнещо тесто. Увиваме във фолио за свежо съхранение и оставяме да почине половин час или докато направим плънката.
За плънката по рецепта се използват 500 г бадеми, които първо варим за около 5 минути, след което по-лесно ги обелваме. Обелените бадеми се запичат в тавичка във фурната, докато порозовеят.
Аз нямах чак толкова и използвах микс от ядки с орехи, бадеми и други. Добавих и няколко нарязани фурми.
Всички ядки се слагат в блендер заедно със захарта и се смилат.
Мелят се докато станат много ситни (не и при мен, моят блендер не е много мощен). Прехвърляме ги в купа и слагаме останалите продукти: разтопеното масло, сладкото, канелата и есенцията - при мен ванилия.
Захващаме се с тестото. Разделяме го на две равни части.
В оригиналната рецепта се слага хранителна боя към едната част, за да се оцвети в по-тъмно. Аз исках да използвам естествени продукти, затова разбърках малко тъмно какао с вода на плота и започнах да меся половината от тестото. Този вариант е малко по-трудоемък, тъй като е важно да не развалим структурата на тестото и да месим, докато интегрираме какаото изцяло и равномерно, но пък аз съм упорита :)
Разточваме бялото тесто на тънък пласт и отгоре поставяме и разточеното какаово тесто ето така:
Изрязваме квадратче и го цепваме така на кръст. В клипчето може да видите, че дамата има специална формичка, но ние дето си нямаме, ще го правим на ръка. В зависимост колко големи искате да бъдат сладките, толкова големи трябва да бъдат и квадратчетата. На мен ми трябваха два-три опита, докато си намеря перфектния размер с горе-долу около 5-6 см страната.
Поставяме топче в средата на тестото и завиваме в едното крайче към центъра, а след това прищипваме с пръсти двата останали края образувайки листчето на цветето. По тази начин процедираме с другите. "Запечатваме" върха с ядка, захарна перличка, а може и само с клечка за зъби, която ще махнем след печенето.
След печенето може да поставите перличките отгоре, тъй като от топлината те ще се стопят.
Самите сладки редим върху хартия и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за няколко минути.
По рецепта готовите сладки се заливат с леко затоплен мед, но си направих лепкав захарен сироп от вода, захар и малко изстискан портокалов сок за аромат.
Сладките определено не са нещо, което ще направите за 5 минути, но бъдете сигурни, че ако искате да впечатлите някого (че дори и себе си) и сте готови да вдигнете летвата на кулинарните си способности - това е рецептата за вас.
А за вкуса - какво да ви кажа. Хващате сладката с два пръста, пъхате в устата и казвате.......ммммм!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!