петък, 8 януари 2016 г.

Лесна торта с кроасани "Черно и бяло" / Black and White Croissant cake


Ето и първата ми рецепта за тази година, която, ако трябва да съм честна, трябваше да е друга. Бях си направила план и всичко, имах си подготвени рецепти в чернови, но онзи ден вечерта като ми се прияде нещо сладко, ама не каквото и да е, а нещо конкретно. Някаква мекичка, дупеста тортичка, с много крем, но хем да има шоколадов вкус, но не прекалено, пък да има и друго кремче - ванилово,  за контраст. 


Веднага се сетих за тази торта, която имам записана на хвърчащ лист от ...и аз не знам от кога точно. Представих си пухкавата текстура на кремчето, охладено и свежо, директно от хладилника! Малко напомня на торта "Наполеон" с две големи предимства - първо, ако по-горе сте пропуснали, тук имаме и шоколад, който всеки знае, е най-добрият приятел на жените, и второ - тази торта е без печене. Приготвя се за има-няма 20 минути, или по-скоро няма чак толкова. :)
Идеалният десерт за такива стръвни вечери, когато така ти се хапва домашна торта, но пък нямаш нито много сили, нито време за готвене. Самата аз бях толкова очарована от тази вкусотия, че, както виждате, тя захвърли всичките ми други предложения в графа "изчакващи" и се намърда като първа публикация за годината.


Но както винаги искам бързо да ви предложа нова вкусотия, с която да си подсладим предстоящите почивни дни! Ооо, да! Почивни дни! По-сладки от всякога са тези дни, след първата работна седмица за годината! Но без повече въздишки, грабвайте и вие един хвърчащ лист и препишете необходимите продукти:



Необходими продукти:
6 бр. кроасани
2 бр. ванилов пудинг ( или повече, ако искате по-стабилен крем) 
15 с.л. захар
15 бр. обикновени бисквити
1 литър прясно мляко
250 г краве масло
100 г черен шоколад

Започнах като сложих захарта с 800 мл от млякото да се загреят на котлона. 


През това време смесих пакетчетата пудинг в купа с останалите 200 мл мляко. Използвах два обикновени ванилови пудинга.

                    

Когато млякото тръгне да завира, а захарта се е разтворила напълно, прибавям при непрекъснато бъркане пудинговата смес на тънка струйка. До няколко минути кремът се сгъстява, а ароматът и лъскавината му са неописуеми. 


Дърпам от котлона и прибавям маслото, докато кремът е още горещ и разбърквам. Аз винаги имам пакетче-две масло на стайна температура и препоръчвам да използвате такова и вие. Ще се интегрира в крема много по-бързо и ще запази температурата му.


Докато е още горещ кремът, го разделям на две части, като в една от тях слагам начупения шоколад и разбърквам, докато се интегрира и той и се получи лъскав, какаов крем. И така...с това може да се каже, че готвенето за тортата ни приключи (аз ви казах, че е много лесна)


Сглобяваме тортата като във форма с махащи се стени (аз използвах кръгла, с диаметър 25-26 см) поставям на дъното обикновените бисквити. Потопих ги за кратко в малко компот от праскови, но вие може да използвате и подсладено прясно мляко или друга течност, било то и просто вода.


Отгоре изсипах шоколадовия крем, изравних го с лъжицата и наредих кроасаните ето така:
(то и те бяха на промоция за няколко стотинки, така че ми излезе много икономично това торте :) )


Отгоре разпределих белия ванилов крем и готово! Оставих още топлата торта за малко на стайна температура, докато се охлади, покрита с кухненска хартия, а после я пъхнах и в хладилника. Кремът стяга много бързо и съм сигурна, че тортата беше годна за консумация не дълго след престоя и в хладилника...но аз заспах. 
Затова пък на сутринта имах още малко време да си поиграя с украсата, която е по-мързелива от личния треньор на Пеевски : няколко шарени бисквитки и настърган шоколад.


Без да искам се получи много свежа и идеално съчетаваща се цветово украса, а дори и бисквитките са с шоколадов пълнеж.


Може да решите да използвате и кроасани с друг вид пълнеж - но аз ви препоръчвам да са или ванилия, шоколад или пък тези с крем шампанско.
И още един съвет - не рендосвайте шоколада, когато е изваден директно от хладилника, а нека се отпусне малко на стайна температура - ще ви бъде по-лесно, а "къдриците" ще бъдат по-големи :)


Тортата се реже много лесно и макар от снимките (сега поне като гледам с други очи) да ми изглежда по-суха, повярвайте ми - не е така!





Двата крема направо прегръщат крехките пластове на кроасана и всяка хапка е удоволствие за сетивата!


Точно това ми се хапваше...а пък как върви с кафето!


Пожелавам ви един спокоен, усмихнат и много щастлив януари, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 4 януари 2016 г.

Пием и похапваме с ...Ваня Джорджевич




Е, хайде за много години! Пожелавам ви на вас и на мен, разбира се, къде без мен тук, една страхотна, изпълнена с приятни изненади, успешна и късметлийска 2016-та година! (Имаме още един ден отгоре, за да станем за резил до края на годината, но пък всеки ден е и шанс да ни се случи нещо хубаво! )
Реших да започна годината лежерно...още не ми се е приготвило. То аз още не съм си разопаковала багажа от поредното гостуване при семейството, където освен готвене и ядене, друго много не се правеше. И като гледам и хората - колко ядене и софри се показваха по фейсбука - си направих извода  кое е най-посещаваното място за празниците (в къщата), ама никой не се тагна от там :) 
Затова и докато още се опитваме да минем на някоя следпразнична диета (или се подготвяме психически за следващия имен ден), реших да ви представя една много вкусна, нова рубрика, която се надявам да ви донесе усмивка, както и на мен. 
И аз като вас познавам някои от блогърите само чрез рецептите им, и макар вече да ги чувствам за близки, ми се искаше да опозная и по-важната им за мен страна - а именно шантавата (естествено, като си ме знаете). Исках да поканя гост в блога си, но не по традиционния начин, а по-скоро със свежо интервю и между другото - да си запишем и някоя друга вкусна рецепта.
За първи мой гост поканих Ваня Джорджевич, която има блог, в който едва ли има човек, който поне веднъж да не е попадал и да се е изкусил от някоя тестена вкусотия (и други, и други!)
Днес тя реши да ми представи отговори на няколко избрани от общия куп въпроси, както и три рецепти, които можете да намерите в линковете към снимките, а първата от тях е началната снимка за "Пияна питка". Рецептата за нея можете да видите тук.
И аз като вас познавах само "сладката" страна на Ваня, но сега вече знам, че няма да й пускам "Титаник" току така, а пък ако и на вас ви е интересно що за човек е, прочетете: :)


Ако можеше да ядеш само едно ядене до края на живота си, кое би било то?
-Съмнявам се,че мога да преживея с едно ядене до края на живота. Обичам да ям разнообразна храна и най-вече тестени изделия.
Има ли нещо, което постоянно губиш у дома (не знаеш къде е) ?
-Да, има, това е телефонът ми. Често прозвънявам от друг телефон за да го намеря, но най-често го губя в дамската си чанта.
Какво те развеселява?
-Аз по принцип съм весела натура, но най-вече любовта на любимия човек и детето.
Танцувала ли си под дъжда?
-Била съм неподготвена в дъждовно време, но не съм танцувала.
Каква е перфектната пица за теб?/ Какво има на нея?
-Мммм, ми има много кашкавал, царевица и много чеснова паста накрая.
Коя е последната снимка в телефона ти? Какво има на нея?
-Последната мания на моя син съм снимала. Последно време вкъщи се разкарва с халат за баня и то над дрехите си го облича.
Сподели трик за снимането на храна - как да изглежда по-вкусно?
-ООо това е болната ми тема. Имам стар фотоапарат и правя по 100 снимки на ястие за да избера 5 хубави. Май нямам трикове.
Кой филм ти повлия много като възглед за живота?
-Може би Титаник. Гледала съм го над 100 пъти. И пак бих го гледала, всеки път плача.
Има ли блогър, на който се възхищаваш (или харесваш за качество, освен кулинарията)?
-Да си призная май само при теб влизам, защото като видя снимките ти и се изкушавам и то много. Не, че ти правя реклама, но си страшно талантлива. Всичко ти е изпипано до последния детайл.
Кой е твоят шантав навик?
-Да си клатя единия крак, докато не заспя.
Кое е това нещо от детството, което би искала да можеш да правиш и сега?
-Да ходя за риба с приятели и баба Бог да я прости да ме чака с дървото на улицата.
Кое златно правило не спазваш в кухнята?
-Не обичам да спазвам правила в кухнята.

Вижте рецептата за "Банички от прабаба" тук.


Разкажи ни за някой гаф или беля / случка в кухнята?
-След поредното снимане на сладкиш. Отправям се да го върна в хладилника и се закачам на бравата на кухнята. Съответно правя отскок и сладкиша завърши на земята. Голямо чистене падна. Сега ми е като обица на ухото. Винаги внимавам.
Коя храна така и не се научи да ядеш / не обичаш?
-Както по-горе споменах всичко хапвам. Като малка не обичах да ям зелен боб яхния, но сега така ми се е осладил, като сложа и чесънче с оцет ммммм.
Кое ти е любимото парче от 80 / 90-те години, което още си пееш, когато чуеш?
-Whitney Houston - I Will Always Love You -Събирахме се с приятелки, дори и касетофон носихме. Всяка една от нас пееше заедно с нея. Ех колко хубаво беше. И сега си я тананикам.
Коя е любимата ти приказка?
-"Пепеляшка"
Ако трябва да избираш едно: да плуваш с акули, скачане с парашут или бънджи?
-Малеее тук ме хвана. Ама много съм страхлива, май нито едно не бих пробвала ауууу.

Разкажи за нещо, което ти се е случило и няма обяснение? (нещо от рода на паранормалното)
-Нищо такова не ми се е случвало и не дай Боже да ми се случи.
Кажи ни няколко думи от твоя край, които не си чувала на други места в България?
-Мисля си, че в Търновския диалект няма нещо специфично, което да е неразбираемо в сравнение с другите диалекти в България.
Коя е най-смешната книга, която си чела?
-„Дневникът на Бриджит Джоунс” от Хелън Фийлдинг (1996). Препоръчвам я на всички.
Какво би пожелала на хората за новата година?
-На всички пожелавам на първо място много здраве.Здравето е всичко.Ще се обърна към тях и с едно послание,нека всички поддържаме пламъка и на четирите свещи в домовете и сърцата си.-
В една стая бавно светели четири свещи. Тишината била почти пълна и можело да се чуе разговорът им.
Първата свещ казала: "Аз съм МИР - хората не успяват да ме запазят, мисля, че ще угасна!". И веднага изгаснала.
Втората свещ казала: "Аз съм ВЯРА - за съжаление, много хора смятат, че не съм необходима, няма смисъл да горя повече". Тъкмо казала това, духнал лек вятър и свещта изгаснала.
Третата свещ казала тъжно: "Аз съм ЛЮБОВ - нямам вече сила, хората често ме забравят и ме слагат настрана. Дори и забравят, че обичат своите близки "и в същия момент изгаснала.
Малко след това в стаята влязло едно дете. "Какво е това?Трябваше да светите докрай!", казало детето и започнало да плаче.
Тогава четвъртата свещ му казала:" Не бой се, докато аз горя, ще можем да запалим останалите свещи. Аз съм НАДЕЖДА ". С блясък в очите, детето взело свещта "НАДЕЖДА "и запалило останалите.
Пламъкът на надеждата винаги би трябвало да гори в сърцата ни, да може всеки от нас да запази вярата, мира и любовта .. .

Рецептата за усмихнатите сладки на Ваня можете да намерите тук.



сряда, 30 декември 2015 г.

Идеалният празничен десерт: Сладък салам "Мозайка" с крем и шоколад / The Best Holiday Dessert: Chocolate Dessert Salami "Mosaic"


Да не повярваш, успях да пусна и последната си публикация за 2015-та година! Да си призная, имаше момент, когато вече съвсем се бях отказала да си правя планове да я публикувам. Така де, поводи за празнуване в началото на новата година има бол, а съответно - идеята ми за десерт все щеше да влезе в употреба. И да съм още по-ясна, да обясня защо така изчезнах от полезрението ви! Ами причината си е все същата - по това време гостувам на сестра си в Холандия и когато двете се съберем, общата ни продуктивност пада под нулата, за разлика от времето навън. Тук отново се радваме на много мека зима, а сняг едва ли ще видим, но затова пък успях да се полюбувам на малко зимни кадри от България в нета. (А, дано като се прибера да  останало малко, да се порадвам и аз)


Иначе, да се върна на темата -  много ми е добре! Семейството е край мен в пълен състав, успяха да ме изненадат с най-хубавия подарък (скоро ще се похваля), а от кухнята постоянно се носи някое ново ухание. Времето лети, килограмите се трупат, но важното е да сме здрави и у дома да цари винаги такава хармония и щастие! И тъй като няма истинско щастие, ако не е споделено, аз ви желая от все сърце една страхотна, изпълнена с любов и много по-мирна 2016-та година!


Така и реших да завърша годината отново с десерт, щото си знаете, че кой каквото си може, това прави (с изключение на чалгата, тя за нищо не става). Реших, че много от вас сега вече са планирали някой завиткан десерт като кулминация на празничната вечеря, но има и такива, които все още разчитат на една готова торта от магазина, заради лоши спомени в опита за правене на десерти! Преди да прибързате обаче, вижте моето предложение за много лесен, ефектен и много празничен десерт с бисквити, които и най-големият лаик може да приготви! Говоря за така обичания от всички сладък салам "Мозайка".


С впечатляващата си визия, тази вкусотия е достойна да седи на централно място на масата, но пък това, което ми харесва най-много, е, че именно неговата семплост като вкус го прави идеалния празничен десерт. След обилна и тежка вечеря не винаги намираме място и за десерт, но за едно парче от това  изкушение - сигурна съм, че ще се намери. Много е траен и става все по-вкусен с престояването си, макар и рядко да има тази възможност (изяжда се светкавично). Десертът е идеален и за сезона, тъй като може да включите в него и малко от домашно приготвените мармалади или сладка, които сте приготвили есента. Сигурна съм, че ще ви хареса, макар и да съм убеден, че по един или друг начин вече може би сте го опитвали - та той е класика в българската кухня! 
И така...ето и рецептата

Необходими продукти:
2 бр. пакети бисквити закуска (бели и кафяви)
125 г краве масло
1 ч.ч. мармалад
1 ч.ч. млени ядки
1 1/2 ч.ч. прясно мляко за бисквитите
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Първо приготвям крема, като разбивам маслото, което е на стайна температура с марамалада. Аз имах домашно сладко от шипки от баба и отдавна се чудех в кой десерт ще мога да му се насладя истински. Тук направо грейна! 


С готовия крем мажа бисквитите, като редувам бяла с кафява. Предварително топвам бисквитите за секунда (ама наистина за толкова) в малко мляко. Обичам ножа да ми се плъзга като по масло, когато режа десерта и така се застраховам, че няма да остане сухо място. Някои пропускат тази стъпка, но за мен е в пъти по-вкусно! 


Редя бисквитите на части, като после съединявам малките трупчета в един голям салам или паве :) Цялата работа извършвам върху фолио за свежо съхранение, с което после затягам салама и пъхам в хладилника да стегне.


Когато саламът е стегнал, смилам ядките на блендера (аз използвах орехи, като заделих няколко цели за украса отгоре) и направих ганаша по старата изпитана рецепта. (Можете да видите как тук).
Заливам охладения десерт с ганаша,


а след това облепвам с орехи страните.


Отгоре поръсих с малко сребърни и златни перлички - все пак са празници! :)


И така обикновеният сладък салам се превърна в очарователен десерт, който грабва не само с визията си при разрез,  ( за да се получи шарката на снимката режете парчетата под лек диагонал)




но и с невероятния си вкус на меки бисквити и чудесен крем.


Всичко това в деликатното, но не и незабележимо, присъствие на ядки и шоколад


може да ви гарантира освен чудесен завършек на вечерята и много комплименти. А само колко лесно става!
И така, приятели, използвам възможността с тази сладка хапка да ви пожелая едно незабравимо посрещане на новата година и всички вие да сте винаги здрави и щастливи!
Ще се "видим"...догодина :)

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...