Ето и първата ми рецепта за тази година, която, ако трябва да съм честна, трябваше да е друга. Бях си направила план и всичко, имах си подготвени рецепти в чернови, но онзи ден вечерта като ми се прияде нещо сладко, ама не каквото и да е, а нещо конкретно. Някаква мекичка, дупеста тортичка, с много крем, но хем да има шоколадов вкус, но не прекалено, пък да има и друго кремче - ванилово, за контраст.
Веднага се сетих за тази торта, която имам записана на хвърчащ лист от ...и аз не знам от кога точно. Представих си пухкавата текстура на кремчето, охладено и свежо, директно от хладилника! Малко напомня на торта "Наполеон" с две големи предимства - първо, ако по-горе сте пропуснали, тук имаме и шоколад, който всеки знае, е най-добрият приятел на жените, и второ - тази торта е без печене. Приготвя се за има-няма 20 минути, или по-скоро няма чак толкова. :)
Идеалният десерт за такива стръвни вечери, когато така ти се хапва домашна торта, но пък нямаш нито много сили, нито време за готвене. Самата аз бях толкова очарована от тази вкусотия, че, както виждате, тя захвърли всичките ми други предложения в графа "изчакващи" и се намърда като първа публикация за годината.
Но както винаги искам бързо да ви предложа нова вкусотия, с която да си подсладим предстоящите почивни дни! Ооо, да! Почивни дни! По-сладки от всякога са тези дни, след първата работна седмица за годината! Но без повече въздишки, грабвайте и вие един хвърчащ лист и препишете необходимите продукти:
Необходими продукти:
6 бр. кроасани
2 бр. ванилов пудинг ( или повече, ако искате по-стабилен крем)
15 с.л. захар
15 бр. обикновени бисквити
1 литър прясно мляко
250 г краве масло
100 г черен шоколад
Започнах като сложих захарта с 800 мл от млякото да се загреят на котлона.
През това време смесих пакетчетата пудинг в купа с останалите 200 мл мляко. Използвах два обикновени ванилови пудинга.
Когато млякото тръгне да завира, а захарта се е разтворила напълно, прибавям при непрекъснато бъркане пудинговата смес на тънка струйка. До няколко минути кремът се сгъстява, а ароматът и лъскавината му са неописуеми.
Дърпам от котлона и прибавям маслото, докато кремът е още горещ и разбърквам. Аз винаги имам пакетче-две масло на стайна температура и препоръчвам да използвате такова и вие. Ще се интегрира в крема много по-бързо и ще запази температурата му.
Докато е още горещ кремът, го разделям на две части, като в една от тях слагам начупения шоколад и разбърквам, докато се интегрира и той и се получи лъскав, какаов крем. И така...с това може да се каже, че готвенето за тортата ни приключи (аз ви казах, че е много лесна)
Сглобяваме тортата като във форма с махащи се стени (аз използвах кръгла, с диаметър 25-26 см) поставям на дъното обикновените бисквити. Потопих ги за кратко в малко компот от праскови, но вие може да използвате и подсладено прясно мляко или друга течност, било то и просто вода.
Отгоре изсипах шоколадовия крем, изравних го с лъжицата и наредих кроасаните ето така:
(то и те бяха на промоция за няколко стотинки, така че ми излезе много икономично това торте :) )
Отгоре разпределих белия ванилов крем и готово! Оставих още топлата торта за малко на стайна температура, докато се охлади, покрита с кухненска хартия, а после я пъхнах и в хладилника. Кремът стяга много бързо и съм сигурна, че тортата беше годна за консумация не дълго след престоя и в хладилника...но аз заспах.
Затова пък на сутринта имах още малко време да си поиграя с украсата, която е по-мързелива от личния треньор на Пеевски : няколко шарени бисквитки и настърган шоколад.
Без да искам се получи много свежа и идеално съчетаваща се цветово украса, а дори и бисквитките са с шоколадов пълнеж.
Може да решите да използвате и кроасани с друг вид пълнеж - но аз ви препоръчвам да са или ванилия, шоколад или пък тези с крем шампанско.
И още един съвет - не рендосвайте шоколада, когато е изваден директно от хладилника, а нека се отпусне малко на стайна температура - ще ви бъде по-лесно, а "къдриците" ще бъдат по-големи :)
Тортата се реже много лесно и макар от снимките (сега поне като гледам с други очи) да ми изглежда по-суха, повярвайте ми - не е така!
Двата крема направо прегръщат крехките пластове на кроасана и всяка хапка е удоволствие за сетивата!
Точно това ми се хапваше...а пък как върви с кафето!
Пожелавам ви един спокоен, усмихнат и много щастлив януари, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!