Честит първи декември! Всяка сутрин с надежда надничам през прозореца да видя дали случайно и в моя град няма да е наваляло малко сняг, ей така, за сефте! Ама не! Как човек да се оправдае, че е закъснял за работа заради снега, като го няма. Някакси не се приема толкова лесно оправданието "Много ми беше студено да ставам от леглото и хич не ми се идваше!"
Не казвам, че снегът ще направи работата по-хубава, но пък поне има малко повече поводи за усмивка - падащият пух от небето, танцуващ във въздуха, смехът на играещите деца, аматьорските състезания по фигурно пързаляне тук-таме по улицата и разбира се...снежните ангели.
А какво по-хубаво, след като се порадваме на снега, да се приберем на топло край каминката с чаша топло какао и един вкусен, сочен и неустоим десерт!
Става въпрос за тези изкушаващи и грабващи окото черно-бели кифлички, богато окъпани в ароматен ванилов захарен сироп, който ще накара да "залепнете" за чинията по ред причини. Рецептата е чудесна и защото излизат доста бройки и може да сте спокойни, че десерт има винаги щом отворите хладилника (Е, докато ги изядете, де!)
Точно тази рецепта реших и да тества за пореден път миксера на Делимано ( вижте всичко за продукта тук)
Влюбена съм във възможностите му за направата на всякакво тесто - с такава бързина и лекота, без да ми се налага да цапам купи, ръцете си и да стържа плота от засъхналото тесто и брашно. Това много ме улеснява, защото е може би най-неприятната ми част при месенето на тесто.
Делимано ( вижте магазина им тук) се справи отлично с възложената задача. И тъй като обещах да съм максимално честна относно тестването на продукта, имам едно предложение за подобрението на продукта. Шпатулата, която върви с миксера, е изцяло пластмасова, което не е най-оптимално удобният вариант за "обиране" на купата. Препоръчвам да я замените със силиконова такава. Но сега заради една шпатула, няма да се лиша от толкова изгоден продукт!
И така, без повече предисловие, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 яйце
125 мл прясно мляко
125 мл олио
1/3 кубче мая
2-3 с.л. тъмно какао
1 с.л. захар
Около 500 г брашно
За сиропа:
250 г захар
250 мл вода
1 ванилия
Още: кокосови стърготини
Започваме като в купичка с леко затопленото мляко разтваряме една лъжица захар и маята. Оставяме на топло да шупне.
През това време пресяваме около 400 г брашно и го слагам в купата на миксера. Добавям олиото, яйцето, а след това и шупналата мая.
Пускам миксера на бавни обороти първоначално, като постепенно увеличавам скоростта. Започвам да прибавям постепенно от останалото брашно (колкото е необходимо), докато тестото започва да се отделя от купата и се оформи на топка.
Изваждам от купата и разполовявам. Връщам едната половина в миксера и добавям какаото. (Може да разтворите какаото в малко водичка, за да се интегрира по-лесно.) Само след броени минути тестата са готови. Работим с тях веднага, не ги оставяме да втасват.
Разделям и двете теста на половина, като всяка от тях разточвам на кръг с еднакви размери.
Слагам единия върху другия и разрязвам на кръст,
а след това всяка четвърт на четири триъгълника ето така:
Навивам на кифлички
и нареждам върху хартия за печене, с която сме покрили тавичките.
Оставям кифличките на топло, докато бухнат леко, а след това запичам в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Кифличките се пекат до зачервяване (около 15 минути), а през това време приготвям сиропа. На котлона слагам водата и захарта да заврат, а след това намалявам и оставям соса да къкри още 10 минути. Накрая дърпам от огъня и добавям ванилията и разбърквам.
Важно е да знаем, че трябва да залеем студени кифлички с топъл сироп или обратното - студен сироп и топли кифлички. Съобразете времето си с приготвянето на двата компонента на десерта.
И за да им придадем още по-зимно усещане, поръсваме с малко кокосови стърготини.
Правилно сте предположили вече, че този десерт е вид мелчета, което ще означава, че Митко ги изяде за нула време.
Опитайте ги и вие! Сладка седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!