Дойде ли това време от годината и 50-процента от хладилника ми бива зает от тиквички. Така е, градината на баба ми може да пръква това и онова от време на време, но тези тиквички са гарантирани. Както и това, че ще ми напълни няколко торби от тях за вкъщи! И ето пак пред тази дилема...какво ново да сготвя с тях?
Мисля си обаче, че тиквичките са зеленчукът, с който най-често търсим интересни рецепти, които да опитаме, за да заменят безкрайното и досадно пържене.
И тъкмо си мислех, че вече съм ви представила рецептата за тиквички, която ще е в началото на класацията за тази година (говоря за лазанята от тиквички), и ето, че една нова рецепта влезе в живота ми (и стомаха ми) по начин, по който само любовта от пръв поглед прави!
Говоря за известното пиле с тиквички на ресторант "Абуелос", който е с дълга история в приготвянето на вкусна мексиканска храна, с усещането за домашната кухня на баба :)
Самата аз досега не бях опитвала такава комбинация и въпреки, че спазих рецептата почти дословно, си позволих една-две промени (на око), но пък вкусът наистина ме впечатли и определено ще бъде ястие, което ще приготвям и занапред в сезона на тиквичките.
Месото е ароматно и крехко, сосът - кремест и плътен, с щипка пикантност, а в гарнитура от ориз, ястието ще ви се стори едно от най-добрите, които сте хапвали скоро.
Но без повече предисловия, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
50 гр масло (плюс малко олио)
2-3 бр. тиквички
1 глава лук
2 с.л. брашно (пълни)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
Гарнитура: бял ориз
Подправки:сол, черен пипер, чеснов пипер, бял пипер, сладък червен пипер, кайенски пипер и лют пипер на люспи
Започвам като нарязвам пилешкото на парчета по желание. Аз избрах дълги и малко по-дебели ивици месо. В по-дебелите участъци срязах и напречно, за да може месото навсякъде да е с еднаква дебелина и да се изпече равномерно.
Сложих в подходящ съд и овкусих с подправките на око (без лютия пипер на люспи). Сложих малко (около 50 гр) водичка и омесих хубаво месото за да полепнат подправките. Прибрах за кратко в хладилника, докато подготвя останалите продукти.
През това време измиваме и нарязваме лука и тиквичките. Лука на ситно, а тиквичките на еднакви по дебелина четвъртинки или половинки ( по желание на клиента :))
В тиган загряваме половината от маслото и малко олио и слагаме да се изпече пилешкото до готовност.
Месото трябва да е крехко отвътре, а отвън - с вкусна златна коричка.
След това в тиган слагаме отново малко олио и останалото масло. Запържваме лука за кратко,
а след това прибавяме и тиквичките. Подправяме със сол. Запържваме за кратко, докато тиквичките поемат от аромата, но останат все пак леко хрупкави и свежи. Внимавайте да не ги препържите и да станат кашкави.
Прибавяме месото, а след това и две пълни лъжици брашно
и разбъркваме хубаво.
Започваме да прибавяме млякото, като бъркаме така, че брашното да се разтвори и да се получи хубав и плътен сос. Най-добре е да прибавяте млякото постепенно, за да прецените дали ще му е необходимо малко повече или по-малко от даденото количество. Сосът трябва да изглежда ето така.
Добавяме още някоя щипка прясно смлян черен пипер и от лютия пипер на зърна, за да дам още малко пикантност на ястието.
Сервирам го в гарнитура от обикновен бял ориз, който сварявам предварително по метода на абсорбацията.
Сосът е идеален за топене,
а богатите на вкус и аромати тиквички ще променят изцяло представите ви по колко различни начини могат да се сготвят.
Хайде, опитайте и вие!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!