Ама че хубаво лято! От един месец не съм се спряла да пътувам, а ако има нещо, което обичам повече от храната, то това е да пътувам и да опитвам нова храна :) За последния месец успях да сбъдна една от големите си мечти, а именно да направя голямо прекосяване на Скандинавието, а този уикенд успях да си разходя Д-то дори до Париж. И докато за първата ще ви разкажа подробно след като се прибера в България, за втората мога да ви споделя още сега, че бе изключително специално за мен преживяване. За първи път от много години със сестра ми хванахме пътя, далеч от половинките, семейството и всичко, и се отдадохме на some sister time together :)
Освен че се насладихме на приятните разходки сред чудесните ле паркове и льо забележителности на града, не пропуснахме да опитаме от местните специалитети - като кроасани, охлюви по бургундски, макаронс и чаша хубаво бяло вино.... на полянката пред Айфеловата кула :)
И защото знаете, десертите са ми силната страна ( и по-скоро слабото място :) , защото никога не казвам "не"), реших да проуча конкуренцията, за да "крадна" една-две идеи за предстоящите рецепти!
Ех, вдъхновение да искаш в Париж!
И след като окото ми грабнаха сладките тарталети, се сетих, че имам точно такава рецепта за вас, която си чакаше реда от няколко седмици!
Приготвих я малко преди да замина, защото знаех, че няма да имам време да готвя тук, но не исках да ви оставям гладни и жадни, и то точно в сезона на прекрасните свежи и ароматни плодове :)
Затова днес ви предлагаме една наистина много лесна рецепта за шоколадов тарт с карамел и малини, последните от които произведени и набрани от най-добрия ми снабдител с качествени биопродукти Едноличен търговец "Баба ми" АД.
Уверявам ви...ще се насладите на един наистина, ама наистина богат на вкусове десерт!
А сега и ще се убедите, че освен лесна, тази рецепта е и донякъде мързелива, затова ще стане любима на по-практичните от нас :) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
240 г шоколадови бисквити (може и обикновени)
3-4 с.л. какао (по желание за по-наситен шоколадов вкус)
Около 100 г масло
1/2 консерва сгущенка / дулце де лече
100 г шоколад
100 г течна сметана
малини
Започваме с направата на коричката. За целта използвах какаови бисквити с шоколадова заливка, но вие може да използвате всякакви. Ако използвате обикновени чаени бисквити, сложете повечко какао, а ако се спрете на моя вариант, можете да го пропуснете.
Смелете бисквитите в блендер или ги начукайте в хаванче, може да използвате и стария метод с "разточването" им върху хартия с помощта на шише :) Няма значение от метода, важен е крайният резултат да са ситно смлени бисквити.
Харесва ми, че при избраните от мен бисквити има малко глазура, която помага още малко за влажността на крайната смес. Така при мен трохите поеха само още около 100 г масло, но вие се подгответе с поне още 20-25 грама отгоре за всеки случай.
След като прибавим маслото, бисквитената смес трябва да бъде достатъчно влажна така, че да можете да оформите коричката на тартата, като я притискате към формичката с помощта на лъжичка или пръсти. (Сместа трябва да остане леко ронлива, но не и суха. Когато я стиснете в дланта си да остава във форма, и да не се разпада.)
Аз използвах формичка с размери 35 см х 12 см
Готовата коричка изпекох във фурната за около 10 минути на температура 180 градуса.
Коричката става по-пухкава и единна :)
Щом се охлади, я намазваме с половината консерва от карамела (сгущенката) и пъхаме за кратко в хладилника.
През това време приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлона, до степен на кипене. Махаме я преди да закипи и прибавяме начупения на дребно шоколад. Бъркаме, докато сметаната го разтопи и се получи плътен шоколадов сос. Оставете го съвсем за няколко минутки да се охлади, а след това го изсипете върху тартата.
Нареждаме отгоре малините..и `айде пак в хладилника :)
Преди сервиране поръсете с пудра захар или какао!
Разрежете тартата, докато е още хладна, така че ще може да се насладите на постепенното отпускане на карамела и шоколада.
Блокчета неустоимо удоволствие от пластове - сладък карамел, леко горчив шоколад и завършек - свежи и тръпчиви малини!
Mmmm....Très Bien
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!