сряда, 5 август 2015 г.

Пухкава сладко-солена баница с крем и сирене / Fluffy Banitza with cream and cheese


Правилно четете ...това не ви е някаква обикновена баница с крема сирене. Не, това е пухкава баничка, с плънка хем от вкусен крем, хем и със сиренце! Комбинацията е повече от умопомрачително добра, а вкусът на това изделие ще ви накара да се опитате да скриете поне още едно-две парчета в чантата преди да излезете навън. 
Така де..не можех след тази дълга почивка да се завърна с нещо предвидимо и очаквано.:)  И без това ви оставих за доста време без нови изкушения и който отслабвал - отслабвал! 
И макар все още официално да не съм се завърнала на родна земя, което пак ще попречи да публикувам всички нови вкусотии, които успях да опитам, изуча и наготвя, то не можах да се въздържа да не ви представя тази лесна и бърза рецепта, с която може да изненадате близките си за закуска! 



И тъй като винаги гледам да си казвам както си е, веднага искам да уточня, че идеята за тази вкусотия не е моя, а на една дама от интернет пространството - Venetta. Бях видяла нейната идея за тази сладко-солена баница, но така и не намерих рецептата, дори и след запитвания и обстойни търсения.
И защото не съм позната сред хората с голямо търпение и склонност да чакам, особено щом ми влезе някоя идея в главата, накрая реших - какво толкова трудно трябва да има - Просто ще приготвя крем и плънка със сирене. Точно толкова лесно е, колкото и звучи, но за да се убедите вижте рецептата стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
олио за намазване
За крема:
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 ванилия
1 яйце
За солената плънка:
Около 400 г сирене
3 яйца
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода

Започваме с направата на крема. За целта слагаме млякото със захарта на котлона и ги оставяме да заврят. През това време разбиваме брашното с яйцето.

                   

Прехвърлям част от млякото (докато е още студено), лъжичка по лъжичка, към брашнената смес, за да мога да я направя по-течна. Така става по-лесна за изсипване впоследствие.


Когато млякото тръгне да завира, изсипваме брашнената смес към млякото, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Кремът се сгъстява за секунди. Прибавяме ванилията в готовия крем и дърпаме от огъня.


В друга купа набързо забърквам солената смес от натрошеното сирене с яйцата и шупналата в киселото мляко сода. ( Тук ще уточня, че количеството на солената плънка, както и на продуктите за нея, зависят изцяло от вашите предпочитания. Някои сирена са по-твърди, други по-сочни, яйцата може да бъдат по-едри, но като цяло е добре да получите текстура на паста, която да ви е лесно да разнасяте. Ако ви остане повече - ще я изсипете отгоре, ако е по-малко - винаги можете да забъркате още малко


Реших да направя баничката от наложен тип, но вие можете да изберете и друг вид.
За целта в подходяща тавичка, редувах през две кори за баница, от солената и сладката плънка, като започнах от солената. На тези пластове слагах олио на корите, като на тези с крем можете да пропуснете или един вид "избърсвах" четката.


И така редувайки - солено, сладко, солено до край през две кори. Използвах тавичка с размери 38 х 25 см, тъй като знам, че някои от вас ще ме попитат, но това определено не е оптималният размер на корите и вие можете да използвате каквато имате под ръка :) 


Накрая разпределих остатъка от солената плънка на последния пласт, като я разнесох хубаво на тънък слой. 


Пекох баничката в предварително загрята фурна на около 200 градуса, като след като се запече до златисто, покрих с парче фолио отгоре, за да не прегаря последния пласт. За около половин час вече беше готова тази невероятна вкусотия, наподобяваща пухкав тутманик, съчетаваща идеално солената плънка с тази на ароматния ванилов крем.


Сигурна съм, че ви хареса! 
***
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


четвъртък, 16 юли 2015 г.

Страхотният печен чесън и сирене на Лорейн Паскал / Camembert and roasted garlic By Lorraine Pascale


Дами и Господа, на вашето внимание, новата ми лятна кулинарна страст! Печен чесън на фурна, гарниран с вкусно хлебче с хрупкава коричка и горещо френско сирене. Добавете една-две чаши изстудено бяло вино и ще забравите да готвите близките дни друго, освен това!

Друго си е да се прибереш от работа и единственото готвене да бъде да мушнеш два (забележете - необелени) чесъна с малко подправки във фурната и да се пренесеш във Франция, без да се налага да излизаш от вкъщи! По-лесна седмична вечеря едва ли има и ви гарантирам, че макар и много семпла, тази рецепта ще ви накара да се чувствате поглезени и специални!

Не е изненада, че именно това е една от любимите мързеливи рецепти на прекрасната Лорейн Паскал, която знае едно и две за храната :) А тя - Люска-Плюска - също е любител на такива рецепти, затова и не й трябваше дълго да я навиват, а набързо отскочи до магазина да си набави нужните продукти (то не че пък са много) :) 
За да усетя пълната магия си изпекох и домашен хляб, но и купечка франзела ще свърши работа.
Най-голямото удоволствие за мен обаче бе, когато печеният чесън разкри многобройните си възможности за аромат. Знам какво си мислите - на какво друго може да мирише чесънът, освен на чесън?  Но не е така! 


С тази невероятна комбинация от подправки, обикновеният зеленчук се трансформира и на негово място се настанява някакъв извънземен пастет от вкусове, идеален за нанасяне върху хлебче, потопено предварително в течното сирене! 
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2 бр. по-големи глави чесън
40 г краве масло
80 мл зехтин
1 голяма супена лъжица мед
2 клонки пресен розмарин
2-3 дафинови листа
сол/ черен пипер

Още:
1 бр. камембер сирене (или друго подобно) 
франзела/ хляб

Отрязвам връхчетата на чесън, така че да се разкрият скилидките ето така:




Поставяме ги с "дупетата" нагоре в огнеупорен съд. Прибавете останалите съставки - масло, зехтин, дафинов лист, розмарин, сол, пипер и завършете с малко мед.


Пъхнете тази чудесия да се пече на 200 градуса за около 40 минути, съветва Лорейн. Според мен обаче е добре температурата да се намали на около 170 градуса и съдът да се увие с фолио, след като чесънът леко се запече. По-този начин мисля, че ще се погрижим медът да не загори и да не стане горчив. 
Малко преди ястието да е готово, след около 30-35 минути, пъхнете и сиренето във фурната. За целта го извадете от дървената кутийка, махнете опаковката и го пъхнете отново в дървената кутийка. 
Аз го слагам още веднъж - в дървения капак, за всеки случай. Направете разрез на кръст в сиренето ето така:

След като чесънът е готов, е нужно само едно леко натискане с вилицата, за да може да  изстискате мекия и ароматен чесън:


Цветът е толкова златен, а в комбинация с потопения в горещия камембер къс хляб...

         

е просто неустоим! ММММмм...


Успях ли да ви съблазня? Ами какво чакате тогава? Няма да намерите по-лесна вечеря за днес от това!  :)
За желаещите ще публикувам и рецептата за хлебчето съвсем скоро (дано да успея още утре), защото е идеално за целта и си струва да го опитате!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 13 юли 2015 г.

Лава кейк и още нещо, за което си струва да кажем "Да" - Farmhopping / Chocolate Lava Cake


Дори не знам от къде да започна! Толкова съм ентусиазирана и искам да ви разкажа за толкова много неща. Но за кое първо - за рецептата за перфектния лава кейк с перфектния шоколад!



За това, че докато се опитвам да напиша този пост си хапвам една супер вкусна салата от талятели с лимец и мариновани сладко-кисели тиквички или пък най-добре да ви разкажа от къде дойде това вдъхновение! Дойде от прекрасната изненада, която получих от Farmhopping и техния мил жест да ми изпратят не един, но два колета с прекрасните си качествени продукти, които обикнах веднага : 
    
Сигурно си мислите, че като ти подаряват неща, няма как да не си благодарен и иначе, но заставам зад думите си на сто процента - ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ ТЕЗИ ВКУСОТИИ!
Истински биологично чисти, качествени български продукти, създадени с голямо желание и това си личи. Но преди да ви разкажа малко повече за тях, искам да ви кажа една-две думи за платформата Farmhopping и идеята, която седи зад нея! Самата аз научих за първи път за нея след като ми писаха, но още щом разбрах, че освен да ви предложи страхотната възможност да си поръчате да ви произведат, специално за вас, земеделска продукция от истински, биологично чисти плодове и зеленчуци, можете да си закупите още много продукти като истинско сирене, а  дори и цяло яренце!!

Освен че по този начин подкрепяте малките български ферми, които намират по-пряк и лесен достъп до нас, потребителите, платформата дава възможност на производителя да получи директна комуникация  с крайния потребител, да научи повече за неговите потребности, да открие съмишленици, а ако решите, можете  да се включите с финансиране или просто да осиновите животинче. Възможностите, които се предлагат, са толкова много и съм убедена, че много от вас, ще се радват да научат повече, затова ви предлагам да прочетете за тях и от тук!

Много пъти съм споделяла, че голяма част от използваните от мен продукти са или от градината на баба, или от селския пазар, ето защо наистина усещам нуждата от голямата лична инициатива да споделя за идеята на Farmhopping. (Още повече, че идеята тръгва за спасяването на ферма от моя край :))

Във време, в което по-голяма част от хората живеем в градовете и кварталния магазин ни предлага картофи от Египет (защото, както знаем то там е по-подходящо отколкото при нас ), смятам, че всяка възможност, в която можем да окажем влияние върху избора на продукти, които ние и нашето семейство консумираме, е добра идея!
И така, освен прекрасни плодове и зеленчуци, можете да си закупите и брашно, тестени изделия и варива, (като това брашно и тези невероятни талятели от лимец,  които превърнах в лека и питателна лятна салата.


Можете да поръчате още мед, зимнина, шоколад

                     

и страхотна бира!


Изборът е богат, но затова пък е труден - всичко е вкусно! Включих се в тази лютеница от земна ябълка! Тя е перфектна за диабетици и е едно от най-вкусните неща, които съм яла от бурканче напоследък!


Но щом видях огромния шоколад "Гайо", който е от "скромните" 500 г, веднага реших, че ще приготвя отдавана заплануваната рецепта за лава кейк (Пък и моята приятелка ми беше на гости, а това е любимият й десерт)

Едва ли трябва да ви кажа, че за десерта, който се състои главно от шоколад, масло и яйца, е хубаво шоколадът да е хубав! :) Например "Гайо". Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти
200 г масло
200 г черен шоколад
5 яйца
2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1 ванилия

В подходящ съд слагаме маслото, захарта и шоколада и ги разтапяме на водна баня.


През това време в друга купа разбъркваме с телена бъркалка яйцата,


а след това прибавяме и брашното и ванилията.


Към тази смес прибавяме на тънка струйка вече направената шоколадова смес и бъркаме, за да не се пресекат яйцата.
Подготвяме съдчетата за печене, като ги намазваме с масло и поръсваме с брашно.

              

Разпределяме шоколадовата смес. При мен излязоха 7 бройки.

Сложих ги за малко в хладилника, а през това време пуснах фурната да загрява на 200 градуса. (Можете да ги приберете и във фризера, и да ги печете в случаите, когато ви се хапва нещо сладичко)

Изстудените сладкишчета печем за около 8-9 минути. Аз обичам да ги правя по-сурови в случаите, в които трябва да ги затоплям повторно по-късното на микровълнова.




 Поднасяме десерта още горещ. Украсих с малко малини, като пресния плод винаги е добра идея, за контраст на силния шоколад :)
И малини можете да си купите от Farmhopping :) 
Стана просто божествено!


И защото: лъжичка по лъжичка - дебеланка става, реших да спра само на втория кейк! (Каква силна воля, а!)

Ръцете обаче още ме сърбяха затова приготвих и още нещо - тази "ще ви завърти главата" салата от талятели от лимец и мариновани тиквички. (и тиквички можете да си поръчате от Farmhopping 

Сварих пастата според инструкциите,


нарязах една средна тиквичка на малки кубчета и я мариновах по този начин.

                

Измих талятелите със студена вода, овкусих с няколко супени лъжици от маринованата тиквичка и ..воала!

Свежа, сладко-кисела и диетична засищаща салата, която е перфектният обяд за лятото!
Отгоре поръсих и няколко капки от кайсиевото масло, което бе също част от колетчето!
Ама, че вкусотия! Хайде на масата!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...