Тази година сложих край на купечката майонеза. Сигурно някой от вас ще си кажат "ее, момиче, чак сега ли се сети" и ще сте прави. Не, че в моето семейство не се е правила домашна майонеза през годините от баба ми или майка ми, но аз все се канех да се науча и все отлагах. А това е толкова лесно, все едно да отлагаш да кихнеш. Даже кихавицата е по-трудна, особено ако някой те секне :)
Така, през изминалите празници при сестра ми решихме да си направим традиционна руска салата за новогодишната трапеза. Бяхме забравили да купим и затова, най-сетне, заветният момент дойде!
Стана наистина толкова лесно и за броени секунди и видях с очите си истината "Никога повече няма да купувам майонеза, особено след като тези, които се продават, са натровени дотолко, че съм сигурна, че светят в тъмното"
Истината е, че именно това бе и причината да не купувам често майонеза, което доведе до това да отлагам все и да си направя домашна.
От Нова Година обаче от време на време си позволяваме да се поглезим с малко свежа домашна майонеза, овкусена с различни подправки или просто няколко капки пресен лимонов сок :)
И сега, ако днес ви се хапва хрупкава препечена филийка, а пък няма с какво да я намажете, извадете олиото и яйцата и следвайте рецептата ;)
2 яйца
400 мл олио
1-2 с.л. пресен лимонов сок
сол на вкус
Според много източници продуктите трябва да са на стайна температура, но според други е добре да са добре изстудени - директно от хладилника. Аз я приготвих след като бях извадила яйцата за кратко на стайна температура, но все пак сме зима и не бих казала, че помещението е много топло. Следващият път ще опитам с изстудени и ще споделя разликата!
Та така, в дълбок съд, който трябва да е добре подсушен (като на снимката, може и буркан) се слагат яйцата, олиото, солта и лимоновия сок. Слагаме пасатора на дъното и почваме да изтегляме нагоре, докато се получава пухкавата смес. Разбиваме още, ако е необходимо.
Та така, в дълбок съд, който трябва да е добре подсушен (като на снимката, може и буркан) се слагат яйцата, олиото, солта и лимоновия сок. Слагаме пасатора на дъното и почваме да изтегляме нагоре, докато се получава пухкавата смес. Разбиваме още, ако е необходимо.
По идея на Цецо (половинката на сестра ми, който все ме кара да почна да слагам клипчета), реших да направя среден вариант, докато успея да осъществя следващата стъпка, а именно това гиф-че.
Получи се наистина много лесно и вкусно. Аз лично обичам да добавям повече лимонов сок, тъй като няма как майонезата да не е мазна, а пък лимонът много я освежава. За солта какво да ви кажа. Ако има два пакета сол на пазара, които да солят еднакво, ще си купя жираф и ще го яздя по Витошка. Затова и казвам, направете я на вкус. Като за начало сложете една-две щипки сол, пък после прибавете още, ако ви е малко :)
Можете да добавите малко горчица или други подправки :)
Можете да добавите малко горчица или други подправки :)
Накрая, насладете се на малко истинска и много вкусна домашна майонеза!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!