Махагонова торта или как да победите в Игрите на глада! Точно така, днес е световната премиера на поредната част от филмовата поредица "Игрите на глада" и аз реших, че ще е страхотно да отбележа събитието подобаващо (разбирай под "подобаващо" нещо сладко :))
Много харесвам книжките и макар да са от типично комерсиалната през последните години младежка литература, смятам, че са наистина увлекателни и вълнуващи. Няма да тръгна да убеждавам някого в гениалност или оригиналност на написаното, защото нито блогът ми е посветен на литературни ревюта, нито смятам, че е необходимо всяка книга, която сме прочели да е "голяма работа" в литературния свят.
Даже бих се нарекла литературен "помияр" и чета всичко, което ми харесва - влизам в книжарницата, както някои хора влизат в магазин за дрехи. Нямат нужда от конкретно нещо и определено нямат място за него в гардероба (или в моя случай в библиотеката), но им харесва и го купуват. Мога да прочета и упътване за направата на 300 вида морски възли, ако предишната вечер съм се замислила колко ще е интересно да сложа точно тази информация в главата си :)
Даже бих се нарекла литературен "помияр" и чета всичко, което ми харесва - влизам в книжарницата, както някои хора влизат в магазин за дрехи. Нямат нужда от конкретно нещо и определено нямат място за него в гардероба (или в моя случай в библиотеката), но им харесва и го купуват. Мога да прочета и упътване за направата на 300 вида морски възли, ако предишната вечер съм се замислила колко ще е интересно да сложа точно тази информация в главата си :)
Да, четенето определено е сред хобитата ми, но смятам, че като всяко нещо, мнението ни за дадена книга зависи в какъв момент от живота се намираме и в какво настроение сме, когато се "запознаваме" с нея. Понякога имаме нужда от "тъпа, но развлекателна" книга, както някои хора се нуждаят от това да гледат блудкав коледен филм, в който всички заживяват щастливо, като в реклама на дамски превръзки :)
И така, Първата част от последната част на трилогията на Игрите на глада (последният да затвори вратата) вече е факт и аз съм ентусиазирана и няма да се ядосвам на тъпите холивудски решения да разделят финала на две части за да ни цицат за пари, защото аз колко филми съм свалила, те не могат толко да направят :) Много харесвам избрания актьорски състав, но най-вече решението да вземат Ви Нийл за make up дизайнер, което се усеща навсякъде. Аз съм й страшен фен :)
Та с наближаването на премиерата се разрових за нещо тематично и се сетих за Ефи и нейната нечовешка привързаност към махагона, която винаги ме кара да се усмихвам.
Реших, че ще направя за нея, за мен и за всички нас една супер шоколадова махагонова торта, която украсих с малки бисквитки "сойка-присмехулка". Рецептата за бисквитите можете да намерите тук.
Но сега за самата торта. Идеята за блатовете взех от тук, а кремът е моя измислица, защото реших, че ще се връзва чудесно, а пък продуктите ги имах в хладилника и дето се казва, този крем сам се направи. Аз ще ви предложа няколко сходни варианти, но съм сигурна, че и обикновен ганаш е достатъчен за тази торта, за да ви остане в ума. Отличава се с наистина много сочни блатове, което се усеща още при първата хапка:)
И няма да се бавя повече, елате насам да ви кажа и рецептата:
Списъкът с необходимите продукти
За тортата:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. масло (170г)
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
100 г. шоколад
3 яйца
1 ванилия
щипка сол
1 ч.ч. горещо кафе
За крема:
200 г. заквасена / 100 мл. бита сметана
1/2 консерва дулсе де лече
малко нарязан шоколад (аз използвах тоблерон)
За шоколадовия ганаш:
100 мл. течна сметана
100 г. шоколад
Започваме блатовете като разбиваме маслото и захарта.
Аз го направих последователно и започна да се оформя една наистина пухкава, ухайна смес :)
100 мл. течна сметана
100 г. шоколад
След това прибавяме едно по едно яйцата до получаването на пухкав крем.
В отделен съд пресяваме брашното, към което прибавяме содата, бакпулвера, ванилията и солта.
В купичка разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова. Оставяме го леко да се охлади (да не е много горещ) и прибавяме към яйчената смес, като бъркаме с миксера.
Аз го направих последователно и започна да се оформя една наистина пухкава, ухайна смес :)
Следващата стъпка е да прибавим към нея на два пъти кафето и брашнената смес, като продължаваме да разбиваме.
Готовата смес изсипваме в две 20см тавички, предварително застлани с хартия за печене.
Печем във фурна, която сме загрели на 170-180 градуса
Кремът-пълнеж измислих от останалите в хладилника продукти: 200г. заквасена сметана смесих с половин консерва от сгущенката, която ми бе останала от направата на тази торта. Вие можете да заместите заквасената сметана, с обикновена бита.
Към сметаната реших да добавя и още малко вкус на шоколад, затова нарязах две триъгълничета от голям тоблерон. Тук можете да се се спрете на друг вид шоколад, като количеството зависи изцяло от вашия вкус :)
Сглобяваме тортата като слагаме блат, крем, блат :)
Сигурно си мислите, че дотук съм спряла с шоколада и щяхте да сте прави, ама не сте. Реших да я залея и с шоколадов ганаш за отгоре, но този път се спрях на черен шоколад, който да контрастира с останалия.
Въпреки дебелите блатове ви уверявам, че тортата е наистина много сочна и няма нужда от напояване.
Кремът от заквасена сметана е леко резлив и контрастира на цялостната сладост на тортата, макар че в него има и карамел и шоколад.
Като цяло реакцията, която получих за тортата у дома бе такава:
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!