Имало едно време, не много отдавна, едно момиче, което започнало да преоткрива кулинарната магия с всяка следваща рецепта, която приготвяло. В него бавно се насъбирала смелост да започне и свой блог, но все се съмнявало, докато един ден не попаднало на тази рецепта за торта "Рафаело". Тортата била толкова лека, вкусна и ефирна, че незабавно го заредило с този неспиращ и до ден-днешен ентусиазъм да създава красиви и вкусни ястия и десерти :)
С това малко приказно начало искам да ви представя и днешната рецепта за може би една от най-любимите ми и също толкова приказни торти "Рафаело". Ето тук и снимка от първия ми опит преди повече от три години.
С това малко приказно начало искам да ви представя и днешната рецепта за може би една от най-любимите ми и също толкова приказни торти "Рафаело". Ето тук и снимка от първия ми опит преди повече от три години.
Сега реших отново да я приготвя за блога и отново се спрях на същата рецепта и вариант, тъй като според мен това е най-лесната, вкусна, а също така и доста по-икономична рецепта за тази торта. В интернет ще срещнете много вариации, съдържащи поне десет яйца, бял шоколад и още куп съставки, но според мен те далеч не са необходими за създаването на една прекрасна "Рафаело".
Аз отново модерирах рецептата по мой вкус, така че се надявам да допадне на всеки, който реши да я приготви. Много обичам леките торти, макар че и аз не отказвам скоросмъртно парче шоколадова торта от време на време. Този вид торти обаче, носещи лек и тропически вкус, винаги ще имат специално място в стомаха ми, най-малкото защото никога не ми стига само едно парче :)
И сега, за да не ви изкушавам излишно, смятам да преминем направо към рецептата, която отново се опитах да заснема и обясня подробно. Започваме с необходимите продукти:
За блатовете:
6 яйца (аз използвах 6 белтъка и 4 жълтъка)
180 гр захар
160 гр брашно
За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
250 гр масло
100 гр кокосови стърготини
За напояване на блатовете:
прясно мляко (сироп от консерва ананас)
За украсата:
100 мл сладка сметана за разбиване ( използвам на Meggle)
кокосови стърготини
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на сняг, а след това разбиваме жълтъците със захарта до пълното разтваряне на захарта.
След това внимателно разбъркваме двете смеси, като внимаваме да запазим въздушността на белтъците, като за целта ги обвиваме с жълтъчената смес с дървена лопатка отдолу нагоре.
Постепенно пресяваме на порции и брашното в сместа, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на хубава еднородна смес.
Разпределяме в две предварително намазнени, застлани с хартия за печене тавички с диаметър 20 см.
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност.
През това време се захващаме с приготвянето на крема. Разбиваме мекото масло с кондензираното мляко,
а след това прибавяме кокосовите стърготини.
Пъхнете крема за няколко минути в хладилника, докато стегне леко и е по-лесен за нанасяне върху тортата.
Готовите блатове изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно, а след това ги разрязваме напречно, получавайки четири тънки равномерни блата.
Сглобяването на тортата започваме като напояваме единия блат със затоплено прясно мляко. Аз добавих към моето и малко от сиропа от консервиран ананас, за да засиля лекия плодово-тропичен вкус на тортата :)
След това разпределете от крема. Разпределете всички съставки така докрай, като запазвате една част от крема, която да смесите с разбитата сладка сметана. С тази по-лека и пухкава глазура измажете тортата, а след това покрийте с още кокосови стърготини.
За финал може да украсите с няколко домашни бонбони "Рафаело", рецептата тук.
Сега вече...думите са излишни :)