петък, 7 февруари 2014 г.

Торта "Рафаело" / Raffaello Cake


Имало едно време, не много отдавна, едно момиче, което започнало да преоткрива кулинарната магия с всяка следваща рецепта, която приготвяло. В него бавно се насъбирала смелост да започне и свой блог, но все се съмнявало, докато един ден не попаднало на тази рецепта за торта "Рафаело". Тортата била толкова лека, вкусна и ефирна, че незабавно го заредило с този неспиращ и до ден-днешен ентусиазъм да създава красиви и вкусни ястия и десерти :)

С това малко приказно начало искам да ви представя и днешната рецепта за може би една от най-любимите ми и също толкова приказни торти "Рафаело". Ето тук и снимка от първия ми опит преди повече от три години.


Сега реших отново да я приготвя за блога и отново се спрях на същата рецепта и вариант, тъй като според мен това е най-лесната, вкусна, а също така и доста по-икономична рецепта за тази торта. В интернет ще срещнете много вариации, съдържащи поне десет яйца, бял шоколад и още куп съставки, но според мен те далеч не са необходими за създаването на една прекрасна "Рафаело".

Аз отново модерирах рецептата по мой вкус, така че се надявам да допадне на всеки, който реши да я приготви. Много обичам леките торти, макар че и аз не отказвам скоросмъртно парче шоколадова торта от време на време. Този вид торти обаче, носещи лек и тропически вкус, винаги ще имат специално място в стомаха ми, най-малкото защото никога не ми стига само едно парче :)

И сега, за да не ви изкушавам излишно, смятам да преминем направо към рецептата, която отново се опитах да заснема и обясня подробно. Започваме с необходимите продукти:


За блатовете:
6 яйца (аз използвах 6 белтъка и 4 жълтъка)
180 гр захар
160 гр брашно

За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)

250 гр масло
100 гр кокосови стърготини

За напояване на блатовете:
прясно мляко (сироп от консерва ананас)


За украсата:
100 мл сладка сметана за разбиване ( използвам на Meggle)
кокосови стърготини

Отделяме жълтъците от белтъците.  Разбиваме белтъците на сняг, а след това разбиваме жълтъците със захарта до пълното разтваряне на захарта.

 

След това внимателно разбъркваме двете смеси, като внимаваме да запазим въздушността на белтъците, като за целта ги обвиваме с жълтъчената смес с дървена лопатка отдолу нагоре. 

 

Постепенно пресяваме на порции и брашното в сместа, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на хубава еднородна смес.
Разпределяме в две предварително намазнени, застлани с хартия за печене тавички с диаметър 20 см.

Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност.


През това време се захващаме с приготвянето на крема. Разбиваме мекото масло с кондензираното мляко,

 

а след това прибавяме кокосовите стърготини.

 

Пъхнете крема за няколко минути в хладилника, докато стегне леко и е по-лесен за нанасяне върху тортата.
Готовите блатове изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно, а след това ги разрязваме напречно, получавайки четири тънки равномерни блата.


Сглобяването на тортата започваме като напояваме единия блат със затоплено прясно мляко. Аз добавих към моето и малко от сиропа от консервиран ананас, за да засиля лекия плодово-тропичен вкус на тортата :)

                 

След това разпределете от крема. Разпределете всички съставки така докрай, като запазвате една част от крема, която да смесите с разбитата сладка сметана. С тази по-лека и пухкава глазура измажете тортата, а след това покрийте с още кокосови стърготини.


За финал може да украсите с няколко домашни бонбони "Рафаело", рецептата тук.


Сега вече...думите са излишни :)


  



понеделник, 3 февруари 2014 г.

Рецепти от филми: Шведска супа със сьомга и сметана / Laxsoppa



След любимата ни рибената чорба реших, че е време да направя и някоя друга супа с риба. И защото сьомгата ни е любима, пак се спрях на нея. Много се радвам, когато успявам да намеря прясно рагу в рибния магазин, но тази седмица беше истинска битка. Изглежда целият град си беше направил поръчка за комплект от изрезките и през няколко часа трябваше да ходим да проверяваме дали са доставили прясната риба. Доставката на рибата обаче се отлагаше ден след ден, така че може да се каже, че бях до магазина само около 20 пъти. Заветният ден дойде, взех комплекта опашка - глава и хайде към вкъщи.

Вече се бях спряла на тази рецепта за традиционна шведска супа от сьомга. Аз, както винаги, съм на северна вълна. Не само заради музиката или това, че тази зима много ми липсваше снегът, а и защото се бях залепила за два много интересни шведски (и датски)  сериала -  Bron / Broen (The Bridge)  и Forbrydelsen (The Killing).

               

И двата вече имат свои американски версии, които намирам за доста по-слаби от оригинала, но пък пожънаха огромен успех на запад. Ако сте любители на хубавите криминални истории и обичате да ви шляфотят на датски и шведски (и да учите чужди езици чрез филми като мен) :) това са перфектните сериали за вас.

 ( Нищо, че този процес в повечето пъти изглежда ето така: )



Ииииииииииииии... се връщаме към супата. (Какъв преход само :) ) Та, супата е мноого вкусна, питателна и полезна. Препоръчвам я на всеки, който се чувства като свиня след празниците (като мен) и иска да хапне нещо сготвено и топло в края на работния ден, но да не нарушава диетата. Ето и необходимите продукти:


1кг рагу от сьомга (опашка, глава, изрезки)
100 мл сметана
2 жълтъка
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
сол
черен пипер
Зеленчуци:
1 голям морков
1 стрък праз
1 по-голяма глава лук
различни видове чушки
грах
копър
магданоз

Първо трябва да направим бульона. За целта измиваме рибата и я слагаме в дълбока тенджера. 
Добавяме вода, колкото да я облее и оставяме на котлона да заври.

 
 След като заври, махаме образувалата се пяна и добавяме нарязаните на едри парчета : половината морков, половинки от различни чушки, половин лук, копър и магданоз. Оставяме всичко да поври на тих огън около 15-20 мин.


 

Внимавайте да не преврите рибата. Тя става бързо, затова аз я извадих малко по-рано, бульона поварих самостоятелно. 

Оставете рибата да се охлади, за да можете да махнете месото от нея. Готовия бульон прецедете в подходящ съд и оставете на страна.

 

Следва да направим запръжката за супата, като за целта отново в дълбока тенджера стопяваме маслото и запържваме за кратко брашното.


След това добавяме бульона и оставяме да поври още 10 минути.

През това време разбийте жълтъците....


и добавете към тях сметаната.


Накрая  добавете застройката към супата и прибавете зеленчуците.




Тъй като рибата е напълно готова, я прибавете най-накрая, точно преди сервиране.


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



петък, 31 януари 2014 г.

Ловджийски сач с кисело зеле / Hunter's dish: Sauerkraut with game meat



Нали си ме знаете вече, като подпукам някой продукт, правя по 2-3 ястия от него. Хитът на тази седмица е киселото зеле ("На баба"). Е не, тази от магазините, а моята, която тази година не се изложи и наложи голямо количество. Да, ама сега трябва да измисля нови начини да го сготвя, защото старите не са ми толкова интересни. А пък аз като голям експериментатор, все гледам да опитам нещо ново. Рецептите, на които съм се спряла да приготвя с кисело зеле, са много интересни и се надявам да допаднат и на вас.

 
Днешната такава е този ловджийски сач. Нарекох го така, защото имах възможността да го приготвя с месни продукти от дивеч. Вие разбира се можете да ги замените с други, по ваше желание, а пък аз няма да казвам на никой, ако не е "баш ловджийски".

 
И  все пак си  мисля, че много българи са скатали по някой домашен суджук, който ще влезе в чудна употреба точно тук.

Необходими продукти:
300 грама месо (свинско, диво прасе)
300 гр домашен суджук/ наденички (от дивеч)
една малка кисела зелка
1 голяма глава лук
2 малки червени ябълки
2-3 резена бекон
2-3 скилидки чесън
дафинов лист
кимион
черен пипер
сол

Преди да започнем готвенето, намажете хубаво сача с мазнина и го поставете във фурната. Пуснете температурата първоначално на 100 градуса, а след като загрее, увеличете до 150.
Започваме като нарязваме половината глава лук на ситно.

 
 (Аз да се похваля тук и с новата си придобивка, която кълца лук вместо мен и най-сетне...No more tears" :) )


Следва още рязане: нарежете бекона/ шунката на малки парченца, а след това и киселата зелка.


В тиган с олио запържете, докато омекне лукът, а след това прибавете и бекона. Нека пусне аромата си, като след това прибавите и нарязаното и вече поотцедило се зеле.

Накрая прибавете и нарязаната на парченца ябълка. Запържете всичко за няколко минути, докато зелето поомекне и добавете подправките на вкус.
Извадете сача от фурната и  наложете по дъното малки кръгчета от останалия кромид. Отгоре разпределете от зелето, а върху него месото. (Аз използвах месо от глиган, предварително сварено, както и сурови домашни наденички. Препоръчвам да използвате вече опечено или сварено месо, тъй като печенето на сача отнема малко време.)
Отгоре украсих с още резенчета ябълка.

Печем всичко на 200 градуса, докато всичко зацвърчи и замирише толкова хубаво, че започнете да си дъвчете езика.

За гарниране се спрях на хубава горчица и още по-хубава тъмна бира.

Това ми остана като "професионално изкривяване" от живота в Германия, но вече винаги гарнирам наденичките с горчица :)

Аз съм сигурна, че много от вас ще предпочетат чаша хубаво червено винце с такова ястие, но за мен налях една малка чашка бира :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...