сряда, 8 януари 2014 г.

Супер шоколадов "Кален пай от Мисисипи" / Mississippi Mud Pie

 

Голямото празнуване вече отмина и бавно-бавно се връщаме към работен режим. С такава радост ще си спомням за изминалата ваканция, която прекарах отново при сестра ми в Амстердам. Събрахме се цялото семейство, което означаваше две неща - много смях и много готвене :) Толкова много готвене, че наистина ще трябва да мина на следпразничен режим на хранене. За щастие блогът едва ли ще пострада от това, защото имам доста рецепти, които си отлежават в чернови. И така, докато аз гладувам, пак ще мога да ви радвам с хубави, вкусни и лесни рецепти. Първата от тях е този супер-дупер шоколадов пай. Приготвихме го за първи път по празниците заедно със сестра ми и си облизахме пръстите, лъжиците, чинийте и муцуните. Наистина много сполучлив десерт и въобще не е труден за приготвяне. 


Успяхме да направим и една грешка по време на печенето, но за щастие не се вижда на снимките, а пък аз ще ви я кажа и при вас няма да има никакъв проблем.
Истината е, че много отдавна искам да приготвя този сладкиш и сега, когато бях в страната на страхотното какао и шоколад, реших, че е време. Самото название на сладкиша идва, както можете да се досетите, от южните щати на Америка. Разтегливата му плътна шоколадова маса наподобява калните натрупвания около бреговете на Мисисипи и така се е появило и името му.  Смята се, че десертът е създаден от домашни готвачи в периода на Втората световна война, тъй като съставките му не са изискващи и могат да се намерят във всеки супермаркет по това време.

 

Има различни вариации на калния пай - като торта, сервирайки го в допълнение с разбита сметана, ванилов сладолед и, както в моя случай, с още по-шоколадова заливка :)
И за да не губим повече време, ето и необходимите продукти за форма с диаметър 20 см:

За коричката:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао (плюс още 1 с.л.)
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
8 с.л. масло (около 113 г) (на стайна температура)
1/4 ч.ч. светла кафява захар
1/3 с.л. бяла захар
3 с.л. прясно мляко
1 ванилия

За пълнежа:
90 гр черен шоколад
90 гр масло
90 гр светла кафява захар
2 яйца
100 мл заквасена сметана (аз сложих малко повече)

За глазурата:
150 гр черен шоколад
150 гр заквасена сметана
175 гр пудра захар
3 с.л. мед

За украса:
сметана, рендосан шоколад, плодове или сладолед :)

Започваме с приготвянето на коричката. В купа разбъркайте с миксер половината от маслото с двата вида захар, докато стане лека и кремообразна смес.

 

След това прибавете ванилията и млякото и продължете да разбивате, докато всичко се хомогенизира. В отделна купа смесете брашното, какаото, содата и солта, а след това прибавете постепенно към маслената смес, като продължавате да разбивате на ниска скорост.


Получвава се прекрасно тесто за бисквити. И тук беше първата (и единствена грешка), която допуснахме със Sis`. Решихме да изпечем цялата смес, като кора за пай, обличайки намаслената предварително тавичка. Ето така:


Това обаче не беше добро решение, тъй като, макар и много вкусна, кората беше по-трудна за рязане и хапване, защото стоеше като цяло парче. Ето защо препоръчвам да направите сместа по следния начин. От направеното от нас тесто за кората оформете плоски бисквити. ( Или можете да да разточите тестото като един голям блат). Бисквитите (или блатът) не е нужно да са идеални по форма, тъй като ще ги смиламе после, но е добре да са еднакви на дебелина. Изпичаме ги за около 8-10 минути в умерена фурна. Като се охладят и се втвърдят ги смиламе в блендер. Получените трохи смесваме с останалите 4 с.л. масло. С тази вече доста по-ронлива смес трябва да оформим дъното и стените на пая. По този начин кората става по-ронлива и лесна за хапване и рязане с нож. :)

Оформената коричка е хубаво да сложите в хладилника, за да може да стегне маслото. А през това време преминете към направата на пълнежа:
За тази цел разтопете маслото и шоколада на водна баня.

 

През това време в отделна купа разбийте с миксер яйцата със захарта, докато сместа увеличи значително обема си и се сгъсти. Прибавете заквасената сметана, а след това и шоколадовата смес и объркайте хубаво. Изсипете всичко върху бисквитената основа.

 

Печете пая за около 30-40 минути във фурна, загрята на 180 градуса. Сместа трябва да бъде изпечена, но все още леко тресяща се :)
Последната стъпка е приготвянето на глазурата. За целта смесете всички съставки в касерола или съд на водна баня и разбърквайте на среден огън, докато всички съставки се обединят и захарта се разтопи. Изсипете и тази шоколадова сладост върху вече поизстиналия пай и обратно в хладилника.

 

Малко преди да го сервирате, можете да го украсите със сметана или плодове, или шоколад. Или пък и с трите, както направихме и ние, защото колкото повече - толкова повече :)


Когато го сервирате... и да сте яли, и преяли, няма значение...пак ще се яде! 



Един от най-вкусните шоколадови десерти, които ще опитате!



Убедете се сами! :)


четвъртък, 2 януари 2014 г.

Традиционна шкембе чорба / Bulgarian Tripe Soup Recipe


Много празници, много нещо! А пък и още предстоят този месец, така че е добре да имаме една такава рецепта под ръка, а именно за тази класическа и обичана от всички - шкембе чорба! С толкова поводи за празнуване нищо чудно да се случи човек да попрекали с наздравиците, а тогава една такава лечебна супа си е направо спасение за душата, тялото ..аабе направо живота като цяло. Ето защо и реших първата рецепта за тази година да бъде именно този традицонен за българина цяр срещу махмурлука! 

 

Аз я приготвих за първи път точно по празниците и се оказа доста консумирана от гостите :), което ме зарадва, тъй като самата аз не съм я опитвала. Не веднъж съм си признавала, че така и не се научих да ям от тези дреболии, но пък винаги се радвам, когато ястията ми се радват на такъв успех. 
И защото нуждата от такава рецепта понякога е спешна, няма да увъртам, а преминавам направо по същество. Ето и какво ви трябва:
Необходимите продукти:
800 гр/ 1 кг телешко шкембе
1 л прясно мляко
1 л телешки бульон
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
сол

За  поднасяне:
няколко скилидки чесън
150 мл оцет
лют пипер на люспи

Започваме като сваряваме шкембето, което сме измили и почистили предварително. След това го сваряваме. Аз го варих около три часа в тенджера с вода. Вие можете да го сварите и в тенджера под налягане, ако имате такава, и в такъв случай ще ви отнеме около час.
Оставяме шкембето да изстине постепенно, като след това изгребваме с лъжица образувалата се на повърхността лой. Прецеждаме бульона и заделяме настрана около литър / литър и половина.
След това нарязваме на кубчета охладилото се вече шкембе.


Самото приготвяне на чорбата започваме като в подходящ съд разтапяме маслото с олиото и запържваме за кратко в него червения пипер, колкото да пусне ароматите си. След това, при непрекъснато бъркане, долейте млякото и бульона. Оставете всичко да заври.

 

След това прибавете шкембето и овкусете със сол. Варете всичко още 5 минути и махнете от огъня.
Остава само да приготвите онзи задължителен "сос" за подправяне на супата. Нарежете на ситно няколко скилидки чесън и ги прибавете към оцета. Поднасяйте соса в отделна купичка, когато сервирате чорбата. Друга задължителна съставка е и лютия пипер, който също трябва да се поднася при сервирането :)


Добър апетит!

сряда, 25 декември 2013 г.

Коледна торта "Егног" / Eggnog Christmas Cake


 Весела Коледа скъпи приятели и посетители на блога ми в първия ден от този най-прекрасен празник! От сърце ви желая много здраве, щастие, късмет и любов във вас и всички около вас! :) 

Надявам се прекарвате празника със семейството и любимите си хора, като мен. Освен малката настинка, която се прокрадва в мен, коледното ми настроение е на макс, особено при вида на богата украса у дома и подаръците под елхата. И за да ви покажа колко точно обичам Коледата, ще ви споделя рецептата за тази чудна коледна торта "Егног". Приготвих я у дома няколко дни преди празника, с надежда да ви зарадвам точно днес. Надявам се ви е останало малко местенце от снощната вечеря в коремите и ще успеете да се насладите на това малко торте :)


Няма да ви лъжа, тортата не е от най-лесните, особено ако трябва да си приготвите сами домашен егног, както направих аз. Рецептата за него също е заредена в блога и скоро ще види бял свят. 
Рецепти за вариации на тази торта много, но самата идея за визията на тортата видях от тук. Преведох и рецептата дословно, но самата аз направих няколко промени при готвенето. Първата от тях е видима - формата на тортата. Нямах толкова малки тавички, затова изпекох двата блата в квадратни тави с размери на страна 24 см, които после разделих на четири парчета. Така накрая се озовах с осем малки блата, които сглобих с крема от рецептата, но направих в по-малко количество. Взех това решение, тъй като прецених, че дадените продукти ми излизат доста скъпо, а и доста голямо количество. Ето защо направих малко странна доза, която изчислих на базата на три белтъка, но отново по рецептата. Получи се идеално, но все пак, за да няма грешки, съм написала оригиналната рецепта :)


Ето я и нея:

Необходими продукти:

За блатовете:
всички продукти на стайна температура
4 яйца
1/2 ч.ч. егног
2 ч.л. ванилов екстракт
1 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийско орехче
225 гр масло
зелена и червена хранителна боя


За крема:
5 белтъка
1 ч.ч. захар
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
500 гр масло
1 с.л. егног
1 ч.л. ванилов екстракт


За направата на блатовете:

В купа разбиваме яйцата, егнога и ванилията и оставете на страна.


В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърквайки с миксер на средна скорост, добавяме маслото парче по парче, докато сместа придобие консистенцията на мокър пясък и започва да се обединява. Тогава прибавяме половината от яйчената смес и започваме да бъркаме първоначално на ниска, а после увеличавайки  постепенно до по-висока скорост, докато сместа става по-пухкава. После прибавете на тънка струйка и останалата яйчена смес, докато се получи хубава еднородна смес.


Разделете сместа в тавичките. Според рецептата се падат по 510 грама смес във всяка от двете тавички по 22 см в диаметър. Или по 170 грама в шест тавички от 15 см в диаметър. Аз разпределих сместа също на две, като оцветих едната в червено, а другата в зелено.


 

Изсипах блата в квадратна тавичка със страна от 24 см. Печем блатовете в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност.
Готовите блатове оставяме да се охладят напълно. Аз разделих своите на четири еднакви квадрати, така че получих общо четири червени мини-блата и четири зелени.


За направата на глазурата смесете в купа белтъците, захарта, индийското орехче и солта. Разбивайте ги с миксер на водна баня до пълното разтваряне на захарта. След това махнете от огъня и продължете да разбърквате с миксера до образуването на твърди връхчета.


Когато белтъчената смес е вече със стайна температура, започнете да прибавяте маслото на малки кубчета, като прибавяте всяко кубче едва след като първото се е разнесло идеално в сместа. Тук е и трудната част от фростинга, тъй като има възможност да се пресече. Накрая прибавете ванилията и егнога и глазурата е готова.

Аз също оцветих със зелена боя част от глазурата, която ще бъде между блатовете. Така, че да изглежда така при разрез.


Оставих малко бяла за измазването отвън. По нея полепих кокосови стърготини и малко блестящ дъст (годен за консумация), така че да наподобяват сняг. Украсих с детайли от фондан, но не съм много доволна как се справих. Този ден не бях много във форма и не мога да кажа, че вложих цялото старание, на което съм способна, в украсата. Сигурна съм, че много от вас ще се справят още по-добре :) 


Накрая оцветих фондана с боички, защото имах само бял и малко черен, но пак се получи празнично. Особено, когато сте щедри с дъста :) 


Когато разрежете тортата, гарантирам, ще се появят усмивки на хората около вас !


И понеже снимките говорят повече от думите, насладете се на тази галерия от снимки на тази вълшебна торта....

и ви пожелавам още веднъж  -  Весела Коледа!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...