Голямото празнуване вече отмина и бавно-бавно се връщаме към работен режим. С такава радост ще си спомням за изминалата ваканция, която прекарах отново при сестра ми в Амстердам. Събрахме се цялото семейство, което означаваше две неща - много смях и много готвене :) Толкова много готвене, че наистина ще трябва да мина на следпразничен режим на хранене. За щастие блогът едва ли ще пострада от това, защото имам доста рецепти, които си отлежават в чернови. И така, докато аз гладувам, пак ще мога да ви радвам с хубави, вкусни и лесни рецепти. Първата от тях е този супер-дупер шоколадов пай. Приготвихме го за първи път по празниците заедно със сестра ми и си облизахме пръстите, лъжиците, чинийте и муцуните. Наистина много сполучлив десерт и въобще не е труден за приготвяне.
Успяхме да направим и една грешка по време на печенето, но за щастие не се вижда на снимките, а пък аз ще ви я кажа и при вас няма да има никакъв проблем.
Истината е, че много отдавна искам да приготвя този сладкиш и сега, когато бях в страната на страхотното какао и шоколад, реших, че е време. Самото название на сладкиша идва, както можете да се досетите, от южните щати на Америка. Разтегливата му плътна шоколадова маса наподобява калните натрупвания около бреговете на Мисисипи и така се е появило и името му. Смята се, че десертът е създаден от домашни готвачи в периода на Втората световна война, тъй като съставките му не са изискващи и могат да се намерят във всеки супермаркет по това време.
И за да не губим повече време, ето и необходимите продукти за форма с диаметър 20 см:
За коричката:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао (плюс още 1 с.л.)
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
8 с.л. масло (около 113 г) (на стайна температура)
1/4 ч.ч. светла кафява захар
1/3 с.л. бяла захар
3 с.л. прясно мляко
1 ванилия
За пълнежа:
90 гр черен шоколад
90 гр масло
90 гр светла кафява захар
2 яйца
100 мл заквасена сметана (аз сложих малко повече)
За глазурата:
150 гр черен шоколад
150 гр заквасена сметана
175 гр пудра захар
3 с.л. мед
За украса:
сметана, рендосан шоколад, плодове или сладолед :)
Започваме с приготвянето на коричката. В купа разбъркайте с миксер половината от маслото с двата вида захар, докато стане лека и кремообразна смес.
След това прибавете ванилията и млякото и продължете да разбивате, докато всичко се хомогенизира. В отделна купа смесете брашното, какаото, содата и солта, а след това прибавете постепенно към маслената смес, като продължавате да разбивате на ниска скорост.
Получвава се прекрасно тесто за бисквити. И тук беше първата (и единствена грешка), която допуснахме със Sis`. Решихме да изпечем цялата смес, като кора за пай, обличайки намаслената предварително тавичка. Ето така:
Това обаче не беше добро решение, тъй като, макар и много вкусна, кората беше по-трудна за рязане и хапване, защото стоеше като цяло парче. Ето защо препоръчвам да направите сместа по следния начин. От направеното от нас тесто за кората оформете плоски бисквити. ( Или можете да да разточите тестото като един голям блат). Бисквитите (или блатът) не е нужно да са идеални по форма, тъй като ще ги смиламе после, но е добре да са еднакви на дебелина. Изпичаме ги за около 8-10 минути в умерена фурна. Като се охладят и се втвърдят ги смиламе в блендер. Получените трохи смесваме с останалите 4 с.л. масло. С тази вече доста по-ронлива смес трябва да оформим дъното и стените на пая. По този начин кората става по-ронлива и лесна за хапване и рязане с нож. :)
Оформената коричка е хубаво да сложите в хладилника, за да може да стегне маслото. А през това време преминете към направата на пълнежа:
За тази цел разтопете маслото и шоколада на водна баня.
През това време в отделна купа разбийте с миксер яйцата със захарта, докато сместа увеличи значително обема си и се сгъсти. Прибавете заквасената сметана, а след това и шоколадовата смес и объркайте хубаво. Изсипете всичко върху бисквитената основа.
Печете пая за около 30-40 минути във фурна, загрята на 180 градуса. Сместа трябва да бъде изпечена, но все още леко тресяща се :)
Последната стъпка е приготвянето на глазурата. За целта смесете всички съставки в касерола или съд на водна баня и разбърквайте на среден огън, докато всички съставки се обединят и захарта се разтопи. Изсипете и тази шоколадова сладост върху вече поизстиналия пай и обратно в хладилника.
Малко преди да го сервирате, можете да го украсите със сметана или плодове, или шоколад. Или пък и с трите, както направихме и ние, защото колкото повече - толкова повече :)
Когато го сервирате... и да сте яли, и преяли, няма значение...пак ще се яде!
Един от най-вкусните шоколадови десерти, които ще опитате!
Убедете се сами! :)