Винаги има някакво огромно очарование в малките десерти като петифурите. С минималистичните си размери все пак успяват да ни изкушат толкова, колкото огромна шоколадова торта. Може би защото винаги изглеждат толкова кокетно и елегантно, а крият толкова много вкусови качества само в една хапка.
Е, за тази Коледа реших да си измисля петифури по мое усмотрение, тъй като имах представа за визията, но все още нямах концепция за вкуса. И все пак знаех, че ще ми трябват два еднакви, тънки блата, които да слепя с някакъв пълнеж. Бях се спряла на блатовете от "Шоколадовата торта с тиквен крем", но докато пазарувах в магазина, видях 50% намаление на шоколадови правоъгълни блатове за торта и някакси решението само дойде при мен.
И без това, ако не се получи нищо кой знае какво на вкус, поне няма да съм потрошила продукти :) За мое голямо щастие станаха страхотни и дори си похапвам от тях, докато пиша всичко това :)
Ето какво използвах аз:
2 бр. готови правоъгълни блата (или блата от тази торта)
течен шоколад (за мен има само "Нутела")
1 бр. банан (може да заместите с ядки)
100 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад
зелена хранителна боя
червен айсинг
И така...намазваме двата правоъгълни блата с нутела, като гледаме да бъде разпределен равномерно шоколадът.
След това нарязваме банана на много тънки парченца и ги подреждаме ( г*з до г*з) върху блата :)
Тук уточнявам, че може би ще предпочетете да сложите някакви ядки вместо банан, защото, както установих по-късното, бананът доста се хлъзга и се разместват леко двата блата. И все пак комбинацията на "Нутела" и банан е неуспорима :)
След това слагаме и втория блат и режем всичко на малки квадратчета (приблизително, не съм ги мерила с линия).
Пъхаме тази чудесия във фризера или хладилника за да стане и да ни е по-лесно обличането в шоколад.
През това време приготвяме ганаша, по обичайната рецепта. Кипваме сметаната, като този път към нея прибавих зелена боя. Махаме от огъня и към горещата сметана прибавяме белия шоколад, който сме счупили на парченца. Бъркаме, докато шоколадът се разтопи и ганашът леко започне да се сгъстява.
След това изваждаме петифурите и ги подреждаме върху метална решетка (аз използвам тази от фурната), като сме я сложили върху някакъв съд, в който да се събира падащият ганаш.
Обливаме с ганаш всички страни на петифурите, като можем да си помагаме с нож за страните. Подреждаме в поднос, предварително покрит с фолио и слагаме отново в хладилника. Украсяваме подаръчетата с червен айсинг или пък с разбита сметана, боядисана в червено.
В случая използвах готов втвърдяващ се червен айсинг на Уилтон :)
Напълнете очи и усти с тази прекрасна галерия от снимки на коледните петифури "Подаръчета" и се заредете с много празнично настроение :) !