Може и да няма сняг навън, но зимата определено се усеща навсякъде около нас. Но за мен едно от най-прекрасните усещания е да се събудиш от топлината на горящата камина и аромата на топла закуска. Така, като в приказка, може да се почувствате, ако си спретнете такова вкусно угощение още с началото на деня. Ето защо ги нарекох "закуската на хобита", отново вдъхновено от прекрасните книги на Толкин "Хобитът" и "Властелинът на пръстените". Премиерата на втората част на "Хобитът" е тази седмица, затова и реших отново да я посрещна с нещо вкусно.
Вече ви показах моите
хобитски мини пайове с месо, но днес ще сме на сладка тема.
Както знаете от книгите, хобитите са си големи чревоугодници, ето защо им симпатизирам много ( А също така и сестра ми ме нарича така понякога :) ) .
Да се наслаждавам на спокойствие на храната си е също толкова важно за мен, както и за Билбо, така че и аз бих реагирала така, ако някой ми се изсипе на вратата неканен точно в този момент:
Да започнеш деня с хубава, богата закуска е много важно за хобитите, ето защо намирам, че моето предложение е идеално за целта да бъде наречено "Закуската на хобита".
Представям ви пържените филийки на мама, които познавам от детството си. Разбира се и аз съм хапвала от обикновените филийки със сирене, но мама винаги е правила тази супер пухкава панировка, която обожавам и до днес.
Искам да я споделя и с вас, за да може и вие да си хапнете от тази вкусотия :) А ето и самата рецепта стъпка по стъпка (без частта с изяждането :) )
Необходими продукти:
1 бр. хляб
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
3 с.л. брашно
1 щипка сода
(олио за пържене)
мармалад по избор
пудра захар за поръсване
Започваме първо като групираме филийките две по две и ги слепваме с мармалад (или сладко) по избор.
В купа разбиваме яйцата. В отделен съд шупваме содата в киселото мляко. След като шупне, прибавяме брашното към киселото мляко. На всяко яйце, което ще използваме, се пада по супена лъжица (равна) брашно. Смесваме всичко на хубава каша, която след това прибавяме към яйцата и отново разбъркваме.
В тази смес потапяме двойните филийки и след това пържим по около минута от всяка страна.
Филийките стават много пухкави и вкусни, ако искате можете да ги отцедите върху парче кухненска хартия.
За да придадете още по-интересен вид на филийките, можете да изрежете с помощта на формичка "прозорче", от което да се вижда прекрасният пълнеж на филийките.
Награбвайте ги, докато са още топли, че гладните хобити не чакат ! :)