четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Бавно печено заешко с чоризо и гъби / Slow cooked rabbit with chorizo and mushrooms


Съвсем наскоро ви представих своята рецепта за заек в глинен гювеч. Тогава готвих с див заек, но в самата рецепта може да се използва и питомен. А такива зайчета взеха да ми се намират все по-често у дома, тъй като с наближаването на зимата дядо ми въвежда нов ред в неговата ферма за зайци. Ето защо и рецепти за заешко никога не са ми излишни. Този път обаче исках да опитам ястие, което се различава от предишното и така попаднах на тази рецепта, която веднага ме грабна. За щастие имах и необходимите продукти в хладилника, с изключение на магданоза, тъй като Митко бяга от него като вампир от чесън. В рецептата обаче е споменат, затова и аз го включих към необходимите продукти.


Много обичам заешкото месо, а сега още повече, след като проучих и колко е полезно това месо. Разбира се, че досега едно от най-предпочитаните меса за диети беше пилешкото, но през последните години то претърпя такива лабораторни експерименти, че вече едва ли можем да си спомним истинския му вкус. Свинското и телешкото месо пък имат и своите недостатъци при прекомерна употреба, ето защо появата на заешко месо на българския пазар е една добра алтернатива на вкусно и полезно. ( Е, ако е домашно, е най-добре :) )

Ако вече се навихте да сготвите такова месце в близките дни, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1бр. заек
250 гр. печурки
90-100 гр чоризо
2 пръчки канела
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 1/2 ч.ч. бяло вино
400 гр домати консерва
сол / пипер
зехтин
*магданоз за поръсване

В подходяща тава за печене (намазнете с олио/ зехтин) поставяме нарязания на порции и измит и почистен заек. Към него прибавяме гъбите, нарязани или пък, ако са по-дребни, цели.


Прибавяме нарязания на ситно лук, скилидките чесън, пръчките канела, сол и черен пипер на вкус и нарязания на кръгчета или дребни кубчета салам чоризо.


В оригиналната рецепта се използва консерва италиански домати, аз имах български и нарязах на средни парченца. След това сложих в купа заедно с бялото вино и добавих щедро зехтин. Всичко това изсипваме при заека и разбъркваме хубаво така, че да има от всички продукти навсякъде.

Аз сложих малко по-малко вино и допълних с топла вода. Сложете ястието във фурната и пуснете на максимум температура. След като заври, покрийте с фолио и печете до готовност още час и половина, докато месото само се отделя от костта.

Не мога да ви опиша колко вкусно ястие беше, и съм сигурна, че ще го приготвям отново и отново. Ако нямате заешко месо у дома, можете да го приготвите и с друго, както съм решила да опитам и аз съвсем скоро.

вторник, 22 октомври 2013 г.

Сладки ковчeзи за Хелоуийн / Sweet Halloween Coffins




Както обещах, ще ви разкажа по-подробно как да си направите сладките ковчези за Хелоуийн, които ви показах в публикацията си Хелоуийн - рецептите. Това ще бъде по-скоро пост в снимки, който да ви даде по-ясна представа за направата на тези сладки. Аз използвах готови блатове, тъй като са доста тънки, но вие можете да опечете и домашни по любима ваша рецепта.

 

За ковчезите ви трябват:
2 бр. (готови) блатове
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем
20 гр черен фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Започваме като изрязваме от блатовете формата на ковчезите. Можете да използвате и шаблон, но аз го правя на око. След като изрежа първата форма, ползвам нея за шаблон за останалите.
 
 

След това слепваме две по две фигурките, с пълнеж по желание, аз използвам течен шоколад.




След това измазваме получената пастичка с маслен крем.


След това я слагаме върху предварително разточения фондан, като препоръчвам този вариант на облепване :

Накрая украсете по желание с боички или айсинг. Аз използвах червен на Wilton,  който се втвърдява след изсъхването му и според мен е най-подходящ. Тези айсинги са чудесни, тъй като директно можете да прикрепите към него необходимия Wilton накрайник.


 
Украсата става много бързо и лесно, а пък и е също толкова вкусна :)

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.2snrlwzH.dpuf
Тяхната направа ще пусна в отделен пост стъпка по стъпка, така че да видите целия работен процес.

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpufова са изключително лесни,вкусни и бързи солени бисквити.
Необходими са ви:
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. хл.сода
1/2 ч.л. лимонена киселина
по 2 щипки риган и босил
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf

Направи си сам: Макаронен мозък за Хелоуийн / DiY: Pasta brain for Halloween



"Леле, колко е ужасно и реалистично"  - такава реакция може да очаквате от своите гости при вида на това не по-малко ужасно вкусно ястие - макаронен мозък за Хелоуийн. Само в няколко супер лесни стъпки можете да втресете любимите си хора... възможност, която всеки любител на хоръра на бива да пропуска.


Отдавна ми се въртеше в главата как да пресъздам тази форма. От доста време завиждах нетайно заради разнообразието от формички за приготвянето на страшни изненади, предлагани на пазара в Щатите. Там всеки можеше да купи необходимите калъпи за мозък, ръка, дроб и т.н. от близкия магазин и да направи същото нещо, без много да му мисли.

"За щастие" България е родина на гениалността, породена от нуждата и липсата, така че не отне много време преди да ми хрумне тази идея. За направата на този мозък са ви необходими само:

кръгла купа
алуминиево фолио
олио / масло
300 гр едри макарони
100 гр кашкавал
1-2 с.л. крема сирене
червена хранителна боя


Препоръчвам ви да се спрете на по-едри макарони, които да могат да имитират гънките на мозъка впоследствие, така че макарони от вида на панделките в случая ще са неподходящи.

Първо започваме като сваряваме макароните според инструкциите на опаковката. След като са готови, ги отцеждаме от водата и добавяме 1 ч.л. масло, в което ги запържваме. Прибавяме нарязания на ситно кашкавал и крема сиренето. Всичко се разбърква добре, така че кашкавалът да се разпредели равномерно по макароните. Това е важно, тъй като той ще служи за спойка.


Накрая добавяме и няколко капки хранителна боя до получаването на желания от нас цвят. Още топли, изсипваме макароните в кръглата купа, която сме подготвили предварително по следния начин:

Обличаме хубаво купата с фолио, което леко е намазнено с олио / масло. От отделно парче фолио, изработваме преградата, която ще служи за разделянето на двете полусфери на мозъка и изглежда ето така.


Поставяме парчето в центъра на купата (то също трябва да бъде леко намазнено, за да може по-лесно да се извади от макароните впоследствие).


Оставяме макароните да се охладят напълно и обръщаме ястието в подходяща за сервиране чиния. Макароните са идеална гарнитура за предястие "Гробище", чиято рецепта можете да намерите тук.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...