На село есента не само е дошла, но даже прави място и за зимата. Нивите са обрани и голи. Оградите са накичени с връзки чушки за сушене, чесън или пък кромид. Тиквите са подредени накуп под някой навес, а във въздуха все повече се засилва уханието на хлад. Все още можем да се насладим на слънцето през деня, което ни гали с лъчите си, но достигащо до нас все по-трудно и по-трудно. А скрие ли се от нас за малко, усещаме студени тръпки да полазват по гърба и ръцете.
И тъй като времето навън недвусмислено ни подсеща за настъпващата зима, семейството ми и аз не се офлянквахме много - много, ами решихме да приготвим и последните бурканчета със зимнина. Вече ви споделих рецептата за любимия ни "пинджур", но сега ще ви споделя една нова рецепта и за нас, тъй като не я бяхме приготвяли преди. В старинната тетрадка на баба е записана като "Югославски хайвер". Аз обаче реших да потърся и други имена, преди да завалят спорове в коментарите как му се казва на различни места в и извън България. Според мен най-подходящо е да го наречем "Сръбски айвар" или просто Айвар, тъй като и под такова име ще го намерите в магазините.
Представлява отново вид лютеница, но комбинацията е само от печени чушки и патладжани.
Ето ги и необходимите продукти:
10 кг. червени чушки
6 кг. патладжани
За маринатата:
1,5 л. олио
300 мл. оцет
300-400 гр. захар
сол на вкус
Като за начало измиваме зеленчуците и ги изпичаме. След това ги обелваме и смиламе с машинка.
В подходящ съд изсипваме продуктите за маринатата и го преместваме върху огъня.
След като заври, изсипваме и млените зеленчуци и всичко се пържи до готовност. Опитвайте и овкусявайте по желание.
Накрая можете да добавите и "малко" нарязан магданоз. Отново по желание!
Следва процедурата по пълнене на бурканчета, които след това ще изваряваме около 10 минути. Не пропускайте обаче добрата стара традиция да намажете една филийка с това прекрасно ястие.