сряда, 25 септември 2013 г.

Изкусително семифредо с пъпеш и мед / Melon Semifreddo with honey


Поредната моя изгъзица завърши с невероятен успех и съм много горда, че създадох десерт, в който мога да ям и пъпеш. Тъй като жълтият плод не се нарежда сред фаворитите ми, когато и да съм го хапвала, винаги е било в плодова салата със сладолед. Ето защо и ми дойде идеята за такова семифредо. Направих леко проучване в нета и забелязах,  че почти не е правено такова нещо. Затова и се реших, че ще се осланям на вътрешния си глас, пък ако не излезе нищо - няма да казвам на никого за моя провал :)
 

Да, ама за моя голяма изненада се получи един от най-хубавите десерти, които съм яла, и затова бързам да ви го споделя. Като цяло десертът е половин доза от моята сладоледена нуга с поширани круши , но в комбинация с пъпеш, мед и напоени с мляко бисквити. Все още се намират хубави пъпеши, така че ако решите да го приготвите, сега му е времето. Ето и целият списък с необходими продукти:

150 мл течна сладкарска сметана
2 белтъка
75 гр захар
1-2 шепи орехов крокан
1/2 малък пъпеш
100 мл прясно мляко
1/2 пакет бисквити закуска
5-6 с.л. мед

Започваме като разбиваме сметаната с половината от захарта. В друг, добре подсушен съд разбиваме белтъците с останалата захар до получаването на твърд сняг.


Смесваме внимателно сметаната с белтъците,  като се стремим да запазим въздушността на сместа. Добавяме и натрошения крокан.


Следващата стъпка е да подготвим формичката за сладкиша, като я покрием добре с фолио за свежо съхранение.
Аз избрах малък пъпеш от домашната градина, но не съм познавач на сортове, така че се доверете на вкуса си. Моят е ето такъв: 


Нарязах едната половинка на много тънки филийки, тъй като пъпешът съдържа много вода и когато се замрази, ще бъде доста твърд. Ето защо препоръчвам да се спрете на тънки резени или много малки кубченца.


Сглобяването на десерта става като потапяме бисквитите за кратко в млякото, докато поомекнат леко, но не прекалено, защото има възможност да се разпаднат. Нареждаме ги на дъното на тавичката. При мен се събраха идеално 4 бисквити.


Разпределяме върху бисквитите половината от сметановата смес, а отгоре нареждаме и парченцата пъпеш.


Върху тях поръсваме с малко от меда - количеството е на вкус.


Процедираме по същия начин и с останалата смес, като завършваме отново с бисквити. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме да стегне във фризера.


Всичко стана много бързо, а вкусът му беше божествен: 




Този елегантен десерт е подходящ при посрещането на гости, тъй като е много впечатляващ не само с вкуса си, но и с вида си.



вторник, 24 септември 2013 г.

Плетен хляб с прясно зеле и сметана / Braided bread with cabbage and cream



Лято ли е, есен ли е?  Един ден вали, в друг ден  - слънцето още ни мори. Какво да облечем - къс ръкав, дълъг ръкав...всеки ден дилема, какво ли ще е времето. Аз лично предпочитам да вали. За мен наистина няма по-хубаво от лошото време, защото съвпада с меланхоличното ми настроение и разбира се плейлистата с Katatonia, My Dying Bride, Type O Negative & A Pale Horse Named Death.


Тогава и прокрадващото се слънце носи онзи есенен заряд, тъй като светлината му е по-бяла от обичайното. В такова време, дъждовно, макар и със слънце от време на време, обикновено се намираме някъде в гората и се опитвам да уловя всички разтварящи се във въздуха аромати  - студената земя, покрита с влажни листа и шишарки, уханието на смола и дървесна кора, приближаващия хлад на някой поток, който кара кожата ти да настръхва.

Да, есента приближава, а с това и моето вълнение, защото идва и любимото ми време от годината - Хелоуийн, а след това Коледа. Следващият месец октомври ще бъде посветен изцяло на мрачния празник, като ще ви предложа множество рецепти, идеи за гримове и костюми, и разбира се декорации.

За сега обаче ще се опитам да направя един много бавен преход към есенните ястия с тази лесна, но уникална рецепта за хлебна плитка с пълнеж от прясно зеле със сирене и сметана. Според мен тази рецепта улавя прекрасно това междинно състояние на сезоните. Опитайте я и вие и се убедете сами. 



Необходими продукти:
500 гр. тесто
1/2 глава зелка (средна големина)
100 мл. сметана
3 с.л. краве сирене
1 бр. яйце
черен пипер
сол

Нарязваме зелката на средни до малки парченца. Прибавяме сол на вкус и омачкваме. Не прекалявайте със солта, тъй като, ако изберете по-солено сирене, то ще е достатъчно. Прибавете сиренето, сметаната, яйцето и черния пипер. Омесете хубаво тази смес и оставете настрана да поеме ароматите.

През това време разточете тестото на правоъгълен лист и направете равномерни и равни на брой ленти от двете страни. Поставете плънката от зеле по дължината на тестото, като леко го изстисквайте от течността. 


Превийте двата края - горен и долен - навътре, а след това започнете да оплитате едно върху друго - лента от едната страна, върху лента от другата, и така докрай. 



Така оформената плитка печем върху хартия на 200 градуса, докато придобие прекрасна хрупкава коричка. Топлия хляб намазвам леко с масло, което засилва още повече златните цветове на плитката.


Хапвайте го още топъл, като се насладите на прекрасния пълнеж от крехкото зеле, напоено с мекия сос от сметана и сирене.


Много харесах тази рецепта, тъй като краткото време за печене запазва свежестта на зелето и е по-скоро като лека салата в гореща питка.

 

сряда, 18 септември 2013 г.

Чийзкейк тарта с праскови / Cheese tart with peaches


От толкова време се каня да направя такъв десерт, че направо не мога да повярвам, че успях. В сериозна заплаха бяха и прасковите, които не се задържат у дома много - много. Исках да създам десерт с украса от плодови рози, но да е нещо мое като творение и разбира се - по-икономично и диетично, но все пак запазващо всички необходими вкусове на добрия десерт.

С няколко намиращи се почти винаги съставки в семейния хладилник се роди тази прекрасна тарта с праскови (или нектарини), като стана много бързо, ако не броим направата на самите рози. Да си кажа честно, те ме поизмъчиха, но не съжалявам. Знам, че с ябълки става по-лесно, тъй като са сухи и не се плъзгат така по пръстите, което ги прави много по-удобни за оформянето на цветя. Но аз бях твърдо решена, че искам да направя тартата с рози от праскови, затова и вроденият ми инат най-сетне влезе в положителна роля.


Спрях се на пълнеж от типа на чийзкейковете, който според мен подчертава идеално вкуса на прасковите, но същевременно запазва десерта много лек и не толкова сладък. Ако и вие обичате свежи, лесни и много вкусни десерти, опитайте този :)


Ето и необходимите продукти:

за коричката:
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. мазнина (олио, масло)
2 с.л. прясно мляко

За крема:
200 гр крема сирене
2 жълтъка
1 ванилия
2 -3 с.л. пудра захар
80 мл. течна сметана

за украсата: 3-4 праскови (нектарини)

Започваме, като приготвяме тестото за коричката. В купа смесваме сухите съставки, като към тях прибавяме смесените - олио и прясно мляко. 

 

С вилица се обърква всичко, като се оформя средно меко тесто. После с ръце оформяме коричката в избраната от нас форма за сладкиша. Аз имам керамична форма за тарти с диаметър 20 см. и използвах нея. С пръсти притискаме тестото по дъното и стените на съда, създавайки по-възможност равномерен пласт навсякъде. С вилица правим дупки по дъното на коричката, така че да не се надигне при печенето. Слагаме тестото да се запече за около 10 мин. във фурната на 160 градуса.

 

През това време смесваме всички съставки за крема, получавайки хубав, пухкав крем. Когато извадим коричката от фурната, оставете малко да се охлади, а след това изсипете крема.


През това време нарежете прасковите на много тънки резенчета.

 


Започнете да оформяте розички, като завивате лентичките на рулце и надграждате по този начин с останалите резенчета, докато се получат ето такива розички. Разположете ги върху крема:


Можете да поръсите розичките с малко кристална захар, която да се карамелизира при печенето и да добият още по-златист цвят.


Печете сладкиша във фурната на същите градуси, докато кремът стане плътен, а розичките станат тъмночервени.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...