петък, 22 февруари 2013 г.

Най-вкусните шоколадови сладки / The best chocolate cookies


Дъждовните дни предразполагат не само към уютно разполагане на дивана вкъши с книга в ръка и аромата на чаша кафе и чай, но определено и към готвенето на вкусотии. Поне при мен е така. Няма как сред такава леко мрачна обстановка, която винаги намирам за много успокояваща, да не прибавя и сладкото ухание на прясно изпечени сладкиши. 
А какъв по-добър аромат от комбинацията на канела, какао и карамелизирана захар.
Точно това можете да очаквате и от тези невероятно лесни за изпълнение и топящи се в устата шоколадови сладки. Освен това сладките са сравнително икономични на продукти и разходи за тях.

Приготвянето им няма да ви отнеме повече от 10-15 минути, но изяждането им - едва ли повече от 5 мин. Но ето и какво ви е нужно:
1.ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао
6 с.л. захар
8 с.л. масло ( около 113 г)
2 с.л.мед
1 яйце
1.ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

За овалване:
захар
канела

В дълбока купа слагаме последователно брашното, какаото, содата и солта и разбъркваме. Добавяме леко омекналото масло, захарта, ванилията (аз използвам домашно приготвена ванилова есенция, която ще ви разкажа скоро как да приготвите), меда и яйцето. Разбърквам с лъжица, но най-добре да се мачка на ръка. Придобива консистенцията на меко тесто, което е добре да месите 3-4 минути така, че всички съставки да се хомогенизират. От направената смес оформяйте малки топчета, като съвсем леко ги натиснете отгоре.

В отделна чинийка изсипете малко захар и добавете 1-2 супени лъжици канела (или повече, по ваше желание). В тази смес овалвайте топчетата и след това поставете в предварително застлана с кухненска хартия тава. 


Сладките печете в загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути. Времето може да е различно при другите печки, затова наблюдавайте първата тава, за да не загорят. 


Не успях да преброя сладките, тъй като бяха нападнати от кръжащите в кухнята субекти :) , но по предварителна преценка излизат около 25-30 бройки. 

 
Обикновено се казва кой сладкиш към какво върви, но мога да ви кажа, че тези вървят към всичко и по всяко време :)

вторник, 19 февруари 2013 г.

Торта" Теменужка" / Violet Cake


  

За Св. Валентин освен любовните банофи пайове забърках и тази торта. Поводът отново беше свързан с любовта, но по-специално към майката на Митко - Теменужка, която на този ден чества рожден ден. Всяка специална дама заслужава и специална торта, затова вдъхновена от нейното име се роди и тази торта. Мога да кажа с ръка на сърцето, че съм много доволна от резултата, защото тортата бе изцяло експериментална и каквото и да се бе получило, трябваше да го поднеса накрая. В този случай  извадих късмет. :)
В блога ми определено преобладават повече тежките шоколадови сладкиши, но трябва да има разнообразие, а тази торта е точно такава. Лека, въздушна торта със сиропирани блатове и крем с дъх на теменужки.
Най-важна роля играят тук познатите ни от детството бонбонки "теменужки" или "виолетки", които все още се продават в магазините.

 
Но ако така или иначе тортата ви е грабнала окото, вече трябва да ви кажа и необходимите продукти. А те са:

За блат с размер 18 см диаметър :
1 яйце
8 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
500 мл сладка сметана
1 1/2 пакетчета бонбони теменужки

За сиропа:
1 ч.ч захар
2.ч.ч вода
няколко бонбони теменужки

За украса:
1 пакет бишкоти
украса от захарно тесто
натрошени бисквити

Започваме тортата, като приготвяме блатовете. Изброените продукти са за един блат, като той става достатъчно дебел и се разрязва на две. Въпреки това, аз изпекох два блата, тоест използвах общо четири половинки за направата на тортата.

За блатовете първо разбийте захарта с яйцето, като постепенно добавите млякото (може да го замените с вода), брашното, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвам върху намаслена и изрязана по дъното на тавичката хартия за печене. Пека на 160 градуса с обдухване.



През това време в хаванче начуквам бонбоните, като гледам да останат достатъчно малки парченца, но и все пак не на пясък. Бонбонките трябва да хрускат леко в крема. Прибавям ги към вече разбитата сметана и разбърквам отново.


За захарния сироп слагам на котлона тенджера, в която изсипвам 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, и оставям да поври. Добавям и няколко натрошени теменужки (останалото 1/2 пакетче), които ще дадат аромат на сиропа. След като се посгъсти сиропа, дръпвам от котлона и добавям 1 ч.ч. вода. По този начин охлаждам по-бързо сиропа., но и леко го разреждам от доста захарния вкус.
Тортата сглобявам, като напоявам блатовете със сироп и отгоре слагам от сметановия крем. Така редя догоре и измазвам и отстрани с крема. Сега вече бишкотите ще се залепят с лекота, като за по-сигурно може да завържете панделка. :)

Цветовете теменужки бях приготвила два дена по-рано от захарно тесто и бях оставила да изсъхнат добре. Полепих краищата им с малко от натрошените бонбони.




Отгоре на тортата натроших 2-3 шоколадови бисквити, а върху тях разпределих цветчетата.






четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Банофи пай - сладък подарък за Св. Валентин / Banoffee pie in a cup for Valentine's Day

 

Св.Валентин е онзи ден в годината, когато всичко е посветено на любовта. Да направиш подарък или изненада на любимия човек. Разбира се, някои хора у нас ще предпочетат Трифон Зарезан, за да се наквасят. Но на тези, които са решили да направят жест към човека до тях, или към любимия, който ги гледа от огледалото :) , мога да предложа интересна рецепта.
Представям ви вариация на известния банофи пай, но в чашки. Освен, че рецептата е лесна, тя е и много икономична. В нея може да използвате стар кекс или сладкиш, блатове за торта или меки сладки и бишкоти.

А ето накратко и продуктите:
3 парчета стар сладкиш
2 банана
1/2 консерва дулца де лече
250 мл сладкарска сметана
захарна декорация

Сложете начупения сладкиш (аз използвах шоколадов с портокалови корички, който имах вкъщи) на дъното на чашката и сложете малко нарязани банани. Полейте с 1-2 супени лъжички от карамела (дулца де лече). Ако не можете да намерите в магазина, пригответе сами, както съм ви разказала в тази рецепта. Сложете отново пласт натрошен сладкиш, банани и карамел. Завършете с бита сладка сметана и украсете по желание. Излизат около 3-4 по-големи чашки.

 
За украсата използвах малко захарно тесто, което изрязах във формата на сърчица.  

 


Както и други десерти в блога, и този изисква много малко усилие и дава много възможности да проявите креативност при приготвянето им. 


И  най-важното...приготвяйте ги с много любов!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...