петък, 22 януари 2021 г.

Сьомга Терияки с безглутенова гарнитура / Easy Teriyaki Salmon (20 Minute, Gluten free)


Избутах я и тази работна седмица ама как - няма да ви казвам. Дните ми се преливат и не мога да различа кой ден какъв е бил, само знам, че пак някой черпеше за нещо в офиса. То не се спряха вече с тия бонбони, ФаФли и солети. Аман от празници, защото водят до пълници на гъзници и едвам се побирам в дрехите си. Знам, че ще се изненадате от това мърморещо инфо, но вие нищо още не знаете. 
Тази история има своето продължение, което освен до голяма доза срам, която реших да не крия вече от света, се надявам да ви донесе и достатъчно смях, та да ви покажа, че въпреки всички тревоги и несполуки, да се посмеем е най-доброто лекарство. Пък било то и за моя сметка. 

Слушайте сега, Люска, която бая си поплюска по празниците нали реши да влиза във форма, но явно доста късно се е сетила. Вчера на една от работни оперативки усетих, че бая проветриво ми е станало на задника, хей така докато си седя на стола и се оказва, че панталоните са ми се сцепили точно под едната буза на дупарата!

Реализирането на тази ситуация ми донесе малък сърдечен удар, защото се чудех дали ще се забележи, колко ли е голяма цепката и дали всяко едно движение няма да я разшири още и още. После анализирах данните и се нахоках наум, с какъв акъл драга ми Люси носиш едни и същи дънки като си качила поне 5 кила отгоре по празниците, ама ти държиш да си се набуташ в тях и това си е. Това, че са ластични хич не помага, защото ви подлъгват , че нещата са под контрол, докато материята се износва постепенно и поддава баш кога не трябва...като подпорна стена край Рилския манастир. 
Ужас ви, казвам. Истински и неподправен! Срам и позор !

 

И така, след като си признах първото ми падение за 2021-ва година, мога да ви кажа, че хубавото на това да стигнеш дъното е, че от там насетне можеш да вървиш само нагоре.
 
Все повече затвърдих решението си, че трябва да почна да готвя сама за себе си, всяка вечер и колкото и да се скръндзавя, да отделя средства за хубава и полезна храна. Моичкият нека си поръчва пици на поразия, аз трябва да се погрижа за себе си, ако смятам някога отново да нося същите дрехи, които имам в гардероба си. Първата ми задача бе да си направя списък с бързи и лесни рецепти, които мога да приготвям за 20-минути след работа. Тъй като  все още е зима, не бих рискувала много ограничаваща диета, тъй като съм убедена, че веднага ще ми се отрази на имунната система, затова е важно харната да е питателна и засищаща. Полезна и  най-вече - да има вкус. Точно това липсва най-често на диетичните ястия - вкусът.

Днес искам да ви дам идея, как само с помощта на един вкусен Терияки сос ( единственото изключение с глутен в рецептата, но затова пък е малко), може да си направим ястие като от ресторант само за 20 минути , с което и стомахът, и очите да се напълнят. 



Повече за самата рецепта може да прочете по-надолу:
Необходими продукти:
1 с.л. лимонов сок
лют пипер на люспи * по желание
олио
Гарнитура:
1/2 ч.ч. ориз
1/2 малка глава броколи
шепа сушени гъби шийтаке 
1 скилидка чесън

Започваме като в тенджера слагаме ориза и вода, като второто е в съотношение 3 към 1 спрямо ориза. Слагаме няколко капки олио и сол а вкус и оставяме ориза да се свари по метода на абсорбирането, като първоначално го кипваме, а след това наваляме на тих огън, под капак и го разбъркваме периодично, докато поеме цялата течност.  

Нарязваме рибата на порции и слагаме в подходяща тавичка, в която сме сложили малко олио на дъното. Слагаме парчетата сьомга, като отгоре намазваме от ароматния терияки сос с чесън на Kikkoman . Завършваме с  лимоновия сок и лют пипер и пъхаме да се пече на 180 градуса за около 12 минути.

През това време бланшираме броколите в кипната, подсолена вода за около минута, а след това отцеждаме и изплакваме със студена вода. 

През това време накисваме гъбите в топла вода и след като набъбне, нарязваме на парченца. 

В загряно олио, запържваме за кратко гъбите и броколите, като добавям и нарязаната на ситно скилидка чесън и овкусяваме със сол. Може да замените последните две като добавите още една супена лъжица от сос Терияки към тях.

Сервираме сьомгата с гарнитура от лепкавия ориз и ароматните зеленчуци, като може да прибавите гъбите към ориза, а броколите да поднесете отделно. 

Терияки соса с печен чесън е нужната изненада в това ястие и наистина е необходимо малко количество да направи разлика. Глазирането на меса и риби става чудесно като цяло и придава на ястието вкусът, който обикновено липса в такива диетични рецепти.

Сосовете на Kikkoman намирам в Кауфланд, тъй като знам, че много от вас ме питат от къде да ги закупят. Вярвам, че ако питате на тяхната страница тук, ще ви упътят за най-близкото място до вас. 

А ето и моя опит как започвам целия процес по отслабване:

Ако не броим соса, цялото ястие е без глутен, но смятам, че винаги може да си позволим да "злоупотребим" с подправките, защото като цяло са полезни за по-доброто храносмилане, а пък спрямо цялото количество храна, едва ли е това, което ще спре прогреса ни по отслабване. 

И все пак, държа да отбележа, че не съм диетолог и не споделям такава информация в случая.За мен храната трябва де е вкусна, да е разнообразна, а преминаването към диетичен режим трябва да е плавно, а не от банкетната маса да минем на страшна диета. 

Създавайте си добри навици първо като това да си подберете лесни рецепти за вечеря, да се сдобиете с вкусни подправки и сосове, с които да я овкусявате и да заредите хладилника с храни, които няма да ви се лепят. 

След това почнете да се храните само колкото ви засити и променяйте храненето с всяка следваща седмица, като изключвате едно по едно изкушенията и увеличавате упражненията :) 

Според мен, рязкото спиране на всички любими храни и включване на спортна програма през зимни месеци, късно след работа, когато е студено и тъмно, може само да доведе до крах на мотивацията в един момент и нищо да не постигнем. Затова  е по-добре да почнем от някъде - за мен обикновено това е първо спиране на тестеното и бялата захар/ увеличаване прима на течности.

Ако ви е неинтересно и попитате, ще ви споделя как процедирам и по-натам :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята , а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!








14 коментара:

  1. Здравей, Люси! Успех с новото начинание. Бих искала да попитам - мога ли да заменя сьомгата с ципура? Имам две рибки в хладилника и точно в неделя не ми се ходи пак на пазар за сьоНга :-)
    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще станИ, що да не станИ :) Желание има ли и мързел за иновации, всичко става. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Благдарско, Люска, усмихна ме. Ципурката замина на фурна със зехтин, сок от лимон, чесън и риган и вече се изяде дори докат' чаках отговора ти, но ше я направя и с горната рецепта, имам си Терияки сос и шъ докладвам :-)
    Поздрави,

    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марина. Съжалявам, че се забавих с отговора и се радвам, че си й видяла сметката на тази ципура. Ще очаквам отзиви и за териякито :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Мда... И аз вече ходих за нови дънки тази година 😀 тази рецепта изглежда страхотно, определено ще се пробва 🤤 ще се радвам да споделиш още идеи от 20мин. списък :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се постарая да има повечко от тях :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта и снимки Люси.Прекрасно предложение с броколи, много подходящо за студената зима.
    Поздравления за прекрасното изпълнение !

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Люси,отдавна следя блога ти и обикновено,ако не друго, ме кара да се усмихна и да си включа в менюто нещо ново и интересно,благодаря ти за труда.Тази публикация обаче, направо ме накара да се смея с глас.Страхотна си.И да знаеш че подобни конфузни случки се лучват по-често от колкото мислиш.Казвам го от опит,слава богу не скорошен.Поздрави,Елена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена ;) Радвам се, че съм те усмихнала и благодаря, че ми писа. Много мило ми стана. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  6. Леле, вкъщи много обичаме да похапваме сьомга, но обикновено я правим с картофено пюре и гриловани аспержи овкусени с винен оцет. Този прочит определено много ми харесва и ще го пробвам. Комбинацията със сос терияки май е много сполучлива, браво!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,тези грамажи за една порция ли са или и двама души ще могат да си хапнат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, аз мисля,че са достатъчни за двама души. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...